Notícies

15 de desembre de 2009 - Notes de Premsa

Una investigació coliderada per cardiòlegs de l'Hospital del Mar aporta avenços significatius en el tractament de la insuficiència cardíaca

Una investigació coliderada per cardiòlegs de l'Hospital del Mar aporta avenços significatius en el tractament de la insuficiència cardíaca

Publicat a la revista científica The New England Journal of Medicine

La prestigiosa revista científica The New England Journal of Medicine publica els resultats de la investigació en la qual es determina que tractar el dèficit de ferro en persones amb insuficiència cardíaca crònica avançada, mitjançant l'administració de ferro intravenós (carboximaltosa de ferro), millora significativament la qualitat de vida i la capacitat funcional dels afectats.

Els pacients amb insuficiència cardíaca són propensos a desenvolupar un dèficit de ferro degut a què l'organisme no l'absorbeix ni l’emmagatzema correctament. El ferro és essencial per al transport d'oxigen a la sang i l'obtenció d'energia cel·lular; un nivell insuficient d'aquest element comporta fatiga i intolerància a l'exercici físic. En aquest sentit, "és important trobar mitjans terapèutics per aconseguir que aquests pacients tinguin més qualitat de vida", comenta el Dr. Josep Comín, segon autor de l'estudi publicat i Coordinador del Programa d'Insuficiència cardíaca de l'Hospital del Mar de Barcelona.

L'objectiu de l'estudi era determinar si, corregint el dèficit de ferro en pacients amb insuficiència cardíaca crònica mitjançant ferro intravenós, s'aconseguiria una millora dels símptomes. Els resultats són molt positius: "S'ha vist que milloren considerablement símptomes de la insuficiència cardíaca com la sensació de fatiga en realitzar qualsevol activitat, la inflamació de les extremitats, la manca d'aire en realitzar esforços, etc., i per tant, impacta directament en la qualitat de vida del pacient", afirma el Dr. Comín. "L'eficàcia del ferro intravenós és evident i a més el perfil de seguretat del fàrmac és molt alt", afegeix.

Els resultats mostren que el tractament amb ferro intravenós és molt beneficiós tant en pacients amb anèmia com en els que no la pateixen. "Aquesta dada és significativa ja que suggereix que el dèficit de ferro per si mateix és un factor important a corregir en malalts amb insuficiència cardíaca, independentment de la presència d'anèmia", indica el Dr. Comín.

L’estudi

En la investigació, realitzada des de juny de 2007 fins desembre de 2008, es van estudiar 459 pacients amb insuficiència cardíaca crònica de 75 centres sanitaris diferents, distribuïts per Europa i Argentina. Dos terços del conjunt de pacients (304 persones), triats de forma aleatòria, van rebre injeccions setmanals del fàrmac compost per carboximaltosa de ferro fins a revertir el dèficit de ferro, seguit d'un tractament mensual. El terç restant (155 persones) van rebre un placebo. L'estudi va ser 'doble cec', és a dir, ni el personal mèdic ni els malalts sabien qui rebia el medicament o el placebo, per tal de preservar l'objectivitat en la percepció dels resultats. Els pacients tractats amb ferro intravenós van mostrar millores molt significatives en comparació amb els que van prendre placebo, segons els dos principals criteris de valoració utilitzats: el Patient Global Assessment (PGA) i la classificació de la New York Heart Association (NYHA). En el PGA el pacient indica com percep el seu estat de salut i per tant és una avaluació subjectiva mentre que el NYHA proporciona una escala de l'I al IV per mesurar de forma objectiva la gravetat d'una insuficiència cardíaca.

Després de 24 setmanes (uns 5 mesos i mig) de tractament, el 50% dels pacients als quals se'ls hi havia administrat ferro intravenós van afirmar trobar-se millor o molt millor en respondre al PGA. Pel que fa al NYHA, transcorregudes les 24 setmanes es van advertir millores importants en el 47% dels pacients tractats amb el ferro. Així mateix, quan els pacients es van sotmetre a una prova que consisteix a caminar durant 6 minuts, es va comprovar que els pacients tractats amb el medicament eren capaços de recórrer 30,1 metres més que abans d'iniciar el tractament. Els resultats d'aquest estudi, del qual n’és responsable principal el Dr. Stefan Anker de l'Hospital Universitari Charité de Berlín, es van presentar al novembre en el congrés de l'Associació Americana de Cardiologia (American Heart Association Scientific Sessions).

Sobre la insuficiència cardíaca

La Insuficiència Cardíaca és una malaltia molt limitant per als pacients que la pateixen. Sovint, són pacients grans que s’ofeguen en el moment de realitzar activitats ordinàries que, en condicions normals, no els haurien de limitar, com per exemple vestir-se, dutxar-se o inclús menjar. A més a més de la greu afectació que aquesta malaltia té sobre la qualitat de vida dels pacients, cal afegir la seva influència negativa sobre la supervivència i la molt freqüent necessitat d’hospitalització, cosa que converteix la insuficiència cardíaca en un veritable problema de salut pública. Les dades epidemiològiques demostren que és la primera causa d´ingrés hospitalari en pacients majors de 65 anys, i que presenta una letalitat superior a la majoria dels càncers més freqüents. De fet, segons el Dr. Josep Comín, “recents estudis demostren que més d’ un 5% de la població adulta corre el risc de patir Insuficiència Cardíaca, i que aquestes xifres es multiplicaran en els pròxims anys degut a l’envelliment de la nostra població, convertint-se, així, en el que alguns experts han anomenat la “Epidèmia del Segle XXI"”.

Per a més informació: www.hospitaldelmar.cat i www.hospitaldelmar.cat/insuficiencia-cardiaca

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat