Notícies

19 de febrer de 2009 - Notes de Premsa

Detecció precoç del Càncer de Mama: mamografia digital o mamografia tradicional?

Detecció precoç del Càncer de Mama: mamografia digital o mamografia tradicional?

En el marc de la XIII edició de la Jornada sobre Càncer de Mama

En el marc de la XIII Jornada sobre Càncer de Mama de l'Hospital del Mar es debatrà sobre l'impacte de la Mamografia digital, temps després de la implantació d'aquesta nova prova diagnòstica en el procés de detecció de la malaltia, en comparació amb la Mamografia convencional. Durant aquest temps s'ha avaluat el seu impacte en els resultats del programa de detecció precoç. Els estudis realitzats a l'Hospital del Mar, fins ara, suggereixen que la mamografia digital podria millorar la capacitat diagnòstica en dones joves i/o perimenopàusiques. Els resultats també demostren que la mamografia digital pot reduir la taxa de falsos positius i, per tant, disminuir un dels efectes adversos dels programes.

Com cada any, aquesta jornada vol fer un pas endavant i abastar aquells temes que preocupen les pacients i els especialistes, per això aprofita aquest espai de reflexió per intentar fer-ne un abordatge multidisciplinari. Enguany doncs, i després d'haver tractat fins ara temes relacionats amb diagnòstic, tractament i efectes, del càncer, i a banda de la qüestió de la mamografia digital, es focalitzaran temes d'un altre nivell com els aspectes ètics i legals que envolten aquesta malaltia o aspectes relacionats amb les situacions laborals a les quals s'enfronten les dones amb un càncer de mama (baixes laborals, incapacitats temporals, permanents o la impossibilitat de mantenir el lloc de treball). En definitiva, es tindran en compte altres importants motius de preocupació de les pacients com pot ser l'afectació en el seu entorn professional.

La Mamografia digital pot millorar significativament la detecció precoç així com el diagnòstic definitiu de la malaltia.

S'han publicat 5 grans estudis, fins ara, que demostren, en conjunt, que la Mamografia digital és millor que la Mamografia convencional per exemple en dones menors de 50 anys, perimenopàusiques i en dones amb mames denses. De fet, aquesta nova tècnica està substituint a la convencional en un bon nombre de programes de cribratge, arreu del món.

La Dra. Maria Sala, metgessa adjunta del servei d'Avaluació i Epidemiologia clínica de l'Hospital del Mar de Barcelona ha participat en un estudi del mateix centre en el que es demostra que la Mamografia digital presenta menys falsos positius i que, també, disminueix el nombre de reconvocatòries en comparació amb la Mamografia tradicional, és a dir, el nombre de vegades que cal tornar a citar a la dona per repetir la prova, si el resultat no ha estat clar.

En l'estudi hi han participat 12.958 dones d'entre 50 i 69 anys que es van sotmetre a Mamografia convencional i, per una altra banda, 6074 dones que van ser avaluades amb Mamografia digitalitzada. Totes les lectures van ser realitzades pels mateixos radiòlegs en el període 2002-2007. Tot i que, en aquest estudi, la taxa de detecció de càncer no sembla variar entre una tècnica i l'altra, sí s'ha registrat una major taxa de detecció de la malaltia en el cribratge inicial (dades coherents amb els estudis que demostren una millor capacitat de detecció en dones menors de 50 anys i en dones perimenopàusiques).

Al llarg del temps, la tècnica ha anat millorant però, tot i així, alguns investigadors qüestionen que, amb aquests resultats, es pugui realitzar arreu la implantació d'aquesta tècnica. De tota manera, la digitalització presenta uns avantatges prou evidents com són el processament de la imatge, la possibilitat d'ampliar-la i manipular-la per analitzar-ne una determinada àrea, l'emmagatzematge, el transport de la informació, el seu tractament, etc, que fan que molts professionals vegin amb bons ulls la seva immediata incorporació. Per tot plegat, es necessiten més estudis que corroborin els avantatges i els inconvenients de la Mamografia digital, així com la seva validació en comparació amb la Mamografia tradicional.

Un any més, una jornada de referència

Aquesta Jornada, després de tretze anys, ja s'ha consolidat com una cita dels professionals implicats en el Càncer de Mama. Més de 2.500 professionals d'especialitats, perfils i nivells assistencials diferents, s'han anat trobant al llarg d'aquests anys, per presentar i discutir diferents aspectes en l'àmbit de la prevenció, el diagnòstic, el tractament i l'avaluació del Càncer de Mama. XIII Jornada sobre el Càncer de Mama (vegeu programa) Data: Divendres, 20 de febrer del 2009 Hora: de 8:30h a 14h Lloc: Sala d'Actes Josep Marull de l'Hospital del Mar de Barcelona (c/ Doctor Aiguader, 80. Barcelona 08003)

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat