Notícies

18 de febrer de 2009 - Informació general

La formació dels treballadors i el registre d'incidències, un dels elements claus per combatre les agressions als centres sanitaris

La formació dels treballadors i el registre d'incidències, un dels elements claus per combatre les agressions als centres sanitaris

La Direcció de l'IMAS assegura un compromís amb la prevenció de la violència contra als professionals de la salut

"La formació als treballadors, el registre d'agressions i la gestió d'una estratègia i política global contra la violència als centres sanitaris". Aquestes han estat les condicions que el Cap de Seguretat i Salut de la regió de Greater Glasgow and Clyde (Escòcia) del National Health Service (NHS), Kenneth Fleming, va subratllar per tal de "minimitzar el risc" de violència als hospitals durant el seminari 'Violence at work' que va tenir lloc el passat 12 de febrer a l'Hospital del Mar. L'acte, al que van assistir unes 25 persones, és una de les iniciatives que el Servei de Prevenció ha proposat per tal de potenciar l'activitat de l'IMAS en l'àmbit de la seguretat i prevenció.

Segons Fleming, els registres d'incidències són necessaris a efectes legals i a més "permeten establir mecanismes que eviten que es repeteixi l'incident". La regió escocesa del National Health Service –que acull un total de dos milions d'habitants- registra una mitjana de 10.000 incidents a l'any. D'aquesta manera el National Health Service aconsegueix una radiografia completa dels tipus d'incidències. En aquest sentit, segons la Cap del Servei de Prevenció de l'IMAS, Consol Serra, "l'any passat es van registrar 23 agressions, però probablement n'hi va haver moltes més". És per això que Serra va afirmar que "registrant els incidents de tot tipus i no només els més rellevant, podrem conèixer l'abast del problema".

Pel que fa a la formació, Fleming en distingeix dos tipus: una per actuar davant les agressions verbals i una altra per fer-ho davant les agressions físiques. A més, l'expert va assegurar que formar als professionals sanitaris permet "implicar-los en la gestió de la violència" ja que solen ser els mateixos treballadors els que, un cop han assistit al curs, formen als seus companys. Aquest punt va ser un dels més ben valorats per part del Servei de Prevenció de l'IMAS, que ho va considerar com "una de les possibilitats a tenir en compte".

L'acondicionament i la revisió dels espais amb més risc d'incidències –com les sales d'espera-, el suport i l'orientació als treballadors o l'activació de sistemes de seguretat –com alarmes o agents- són altres accions que, segons l'escocès, es poden desenvolupar per tal de confeccionar una "estratègia global de prevenció" contra la violència als centres hospitalaris.

Kenneth, que va aprofitar les seves vacances a Barcelona per visitar l'Hospital del Mar, va explicar que la violència és una qüestió "molt difícil de solucionar, complexa i multifactorial". "Si hi ha violència al carrer i a la societat en sí, hi ha violència i problemes als hospitals", va reiterar. En aquest sentit, des de la direcció de l'IMAS, la Directora de Gestió Clínica, Cristina Iniesta, va assegurar un compromís amb la prevenció de la violència contra els professionals de la salut.

Kenneth Fleming és higienista industrial, expert en violència i cap de Seguretat i Salut de la regió de Greater Glasgow and Clyde (Escòcia) del National Health Service. Ha posat en marxa diferents projectes per a la prevenció de la violència contra els professionals de la salut en els hospitals de la seva regió, incloent un programa de formació per gestionar la violència que ha merescut un premi de l'Institut de Gestió de Conflicte (Institute for Conflict Management) del Regne Unit.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat