Notícies

23 de desembre de 2008 - Notes de Premsa

Premiat un estudi que identifica les parts del cervell que s'activen en pacients amb dolor crònic i fibromiàlgia

Premiat un estudi que  identifica les parts del cervell que s'activen en pacients amb dolor crònic i fibromiàlgia

La Fundació d'Afectats i Afectades de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica i la Societat Espanyola del Dolor han atorgat el premi a la investigació en fibromiàlgia 2008

El 23 de desembre, en un acte celebrat a l'hospital del Mar, presidit per la Hble. Sra. Marina Geli, consellera de Salut, i amb l'assistència de la Sra. Emilia Altarriba, presidenta de la Fundació FF, els senyors Carles Sanpons i Norbert Galindo, president i conseller delegat de CRC, Corporació Sanitària respectivament i del Sr. Jaume Raventós, conseller delegat de l'IMAS, la Fundació FF i la SED han lliurat el premi a la investigació en fibromiàlgia 2008, patrocinat per Boehringer Ingelheim, al treball presentat a la reunió anual de la SED "Resonancia Magnética funcional de la respuesta cerebral al dolor en pacientes con diagnóstico de Fibromialgia".

Aquest estudi, coordinat pel Dr. Deus de CRC Mar i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, tenia l'objectiu d'identificar quines parts del cervell s'activen en els pacients amb dolor crònic generalitzat i diagnosticats de fibromiàlgia. Fins ara, el problema bàsic d'aquesta malaltia ha estat la impossibilitat d'objectivar el dolor que els pacients refereixen. En aquesta situació els pacients expressen patiment, però el metge no té els instruments per objectivar les seves queixes.

 

Certament el dolor era i continua sent una experiència subjectiva, però aquest treball, juntament amb d'altres que s'estan realitzant en altres centres d'investigació del món, indica que la situació pot canviar. Segons, suggereixen els resultats d'aquest estudi, el dolor subjectiu dels pacients podrà objectivar-se per mitjà de tècniques d'imatge mèdica com la ressonància magnètica funcional. Aquesta exploració té la capacitat de poder detectar l'activitat cerebral de les persones quan realitzen determinades tasques o quan són estimulades. En aquest estudi es van identificar les regions cerebrals que s'activen quan els pacients amb fibromiàlgia refereixen patir dolor en resposta a l'aplicació d'un estímul mecànic sobre el seu dit polze.

 

En total 15 pacients van ser explorats en la primera fase de l'estudi (actualment el grup d'investigació està analitzant les dades de dos nous estudis), i se'ls va aplicar una pressió de 4 i 5 kg sobre el dit polze. Tots els pacients, excepte un, van referir haver patit un dolor important durant l'exploració. No obstant, cap dels 11 individus sans que van actuar com a grup de control, va referir haver patit dolor amb una pressió idèntica sobre el dit. En aquesta situació, els resultats de la ressonància magnètica funcional van ser molt evocatius: en els individus sans, la part del cervell activada va ser únicament la regió corresponent a la sensibilitat del dit estimulat. No obstant, en 5 pacients amb una pressió de 4 kg. i en 7 pacients amb pressió de 5 kg., es va observar l'activació d'altres regions cerebrals, precisament les implicades en l'experiència subjectiva del dolor (la regió de la ínsula, entre altres) i les que donen una resposta de protecció a aquest patiment (regions frontals i la regió del cíngulo anterior).

 

Aquests resultats han portat a la conclusió de què és possible objectivar la resposta cerebral al dolor en una proporció rellevant de pacients diagnosticats de fibromiàlgia. S'espera que aquesta línia d'investigació pugui ajudar els malalts en tant que permet una millor identificació i reconeixement de les seves dolences. Resultats preliminars d'estudis posteriors confirmen aquestes dades i suggereixen que la sensibilitat diagnòstica de la ressonància magnètica funcional pot augmentar amb la incorporació de nous mètodes d'anàlisi.

 

Unitat de Fibromiàlgia de l'hospital del Mar

 

El Dr. Jordi Carbonell, cap del servei de reumatologia de l'hospital del Mar i director científic de la Fundació FF, ha anunciat la posada en marxa, el proper mes de gener, de la Unitat de referència i excel·lència de fibromiàlgia de l'hospital del Mar. Aquesta unitat, especialitzada en fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica, donarà resposta a la població de l'àrea de Ciutat Vella i Sant Martí, tot i que també podrà oferir servei a pacients procedents d'altres territoris de Catalunya. Aquesta Unitat està orientada a pacients complexos, greus o amb escassa resposta al tractament, derivats des de l'Assistència Primària per a diagnòstic, seguiment i tractament psicoterapèutic si es requereix.

 

La Unitat funcional estarà integrada per un equip multidisciplinar de professionals coordinats per un reumatòleg, i comptarà amb especialistes en reumatologia, amb un professional gestor de casos (infermera), especialistes en psiquiatria i en psicologia clínica i amb suport administratiu. Inicialment la Unitat estarà ubicada a l'hospital de l'Esperança.

 

La Fundació d'Afectats i Afectades de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica

 

La Fundació d'Afectats i Afectades de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu fonamental col·laborar en la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica. Des de la convicció que la millora de la qualitat de vida passa per aconseguir la millor atenció sanitària i social, i que és fonamental la investigació sobre aquestes malalties per a donar esperança de futur als afectats i afectades, la Fundació FF actua en tots els àmbits que considera necessaris, establint diàlegs amb les diverses institucions que tinguin competències en el tema, involucrant a tots els agents socials i donant suport a les iniciatives de les associacions que tinguin la mateixa o similar finalitat.

 

Dirigeix les seves actuacions sobre tot a :

  • La informació, divulgació i sensibilització
  • El foment de la investigació
  • La reivindicació
  • El treball de suport
  • La captació de recursos

La creació de premis d' investigació és una de les accions de la Fundació que s'han anat consolidant en el decurs dels darrers anys. Des de l'any 2006, ha atorgat un total de 9 premis a diferents estudis de diverses especialitzat amb el patrocini de la indústria farmacèutica. El premi atorgat enguany a la investigació en Fibromiàlgia ha estat dotat amb 6.000€.

 

CRC Corporació Sanitària

 

És una empresa privada que promou, desenvolupa i gestiona centres i serveis de Diagnòstic per la Imatge, cercant l'excel·lència en els resultats mèdics amb una gestió empresarial eficaç i que, en el darrer any, s'ha consolidat com el primer grup empresarial privat del sector de Diagnòstic per la Imatge a Catalunya.

 

La Unitat d'Investigació de Ressonància Magnètica, dirigida pel Dr. Jesús Pujol, està adscrita a CRC Mar, filial de CRC Corporació Sanitària que gestiona el servei de Diagnòstic per la Imatge de l'hospital del Mar.

 

Hospital del Mar (IMAS)

 

L'hospital del Mar, juntament amb els altres dispositius del Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS), està configurant un dels pols més dinàmics de la ciutat de Barcelona pel que fa al coneixement assistencial, docent i de recerca.

 

La vinculació dels seus clínics amb la recerca a través de l'IMIM-hospital del Mar, amb la docència a través dels nous estudis de medicina de la UPF-UAB i de la facultat de medicina de la UAB, el seu lideratge en programes comunitaris i la diversitat de la seva cartera de serveis assistencials amb l'emergència cada vegada més d'activitat terciària i molt especialitzada, així com el desenvolupament d'aliances amb altres centres de la ciutat i de Catalunya, li atorguen un paper destacat en el sistema sanitari públic.

 

Actualment, l'hospital del Mar està immers en un ambiciós projecte d'ampliació que renova i actualitza les instal·lacions i equipaments. Aquest pla, iniciat el juny d'enguany, comportarà la duplicació de la superfície de l'hospital passant dels 44.176m2 actuals a 103.527m2 i suposarà una ampliació considerable de la capacitat d'atenció en totes les estructures assistencials (urgències, consultes externes, hospitalització i àrees quirúrgiques). L'objectiu principal del pla és donar resposta a l'augment d'habitants a Ciutat Vella i Sant Martí, i a les necessitats derivades de l'envelliment de la població.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat