Notícies

11 de febrer de 2005 - Notes de Premsa

XII Simpòsium d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del dolor

A la jornada es presentaran les noves tecnologies en informàtica, monitorització cerebral, neuromuscular i cardíaca aplicades a l'anestesiologia.

El proper divendres dia 11 de febrer tindrà lloc a l'Hospital del Mar de Barcelona el XII Simpòsium d'Anestesiologia, organitzat pel Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS). Aquest esdeveniment reunirà un important nombre d'anestesiòlegs dels principals hospitals que presentaran les noves tecnologies aplicades a l'anestesiologia en camps com la informàtica, la monitorització cerebral, neuromuscular, cardíaca i respiratòria. Els nombrosos avenços en àmbits com el control de la via aèria i la ventilació mecànica també tindran el seu espai en aquesta jornada. A la cloenda del Simpòsium es farà un resum de la jornada, de tots els temes debatuts i consensuats i de les perspectives de futur, a partir d'aquest material es publicarà un llibre amb totes les conclusions derivades d'aquest simpòsium.

Barcelona, 9 de febrer de 2005.- El proper divendres dia 11 de febrer tindrà lloc a l'Hospital del Mar de Barcelona el XII Simpòsium d'Anestesiologia, organitzat pel Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS). Aquest esdeveniment reunirà un important nombre d'anestesiòlegs dels principals hospitals que presentaran les noves tecnologies aplicades a l'anestesiologia en camps com la informàtica, la monitorització cerebral, neuromuscular, cardíaca i respiratòria. Els nombrosos avenços en àmbits com el control de la via aèria i la ventilació mecànica també tindran el seu espai en aquesta jornada. A la cloenda del Simpòsium es farà un resum de la jornada, de tots els temes debatuts i consensuats i de les perspectives de futur, a partir d'aquest material es publicarà un llibre amb totes les conclusions derivades d'aquest simpòsium.

La millora continuada de les tècniques anestèsiques és l'objectiu de totes els professionals que s'hi dediquen. Hem de tenir present que es realitzen més de 600.000 anestèsies a l'any només a Catalunya, segons publica l'estudi ANESCAT de la Societat Catalana d'anestesiologia, reanimació i terapèutica del dolor. Això significa que a entre un 9 i un 10% de las població de Catalunya se li aplica a l'any una tècnica anestèsica.

La primera sessió del curs estarà dedicada a la relació entre informàtica i anestesiologia, concretament es presentaran les aplicacions del nou sistema d'informatització de dades IMASIS (IMAS Informatic Systems) al camp de l'anestèsia. Aquesta eina permet tenir el procés intra i post operatori informatitzat de manera que l'anestesiòleg pugui controlar en tot moment les constants del pacient. En aquesta sessió també es parlarà dels simuladors que s'utilitzen en la docència per a estudiar situacions crítiques. Aquests maniquís poden simular un shock anafilàctic, una arrítmia o una parada cardiorespiratòria, de la mateixa manera que ho faria un pacient a quiròfan i per tant, són de molta utilitat en la formació.

A continuació es debatrà sobre les noves tecnologies utilitzades per a la medició del nivell de consciència del pacient anestesiat. En el procés anestèsic hi estan implicats tres elements: la relaxació muscular, l'analgèsia i l'hipnosi o insconciència. És important l'equilibri entre aquests factors per aconseguir, amb la dosi mínima, l'efecte suficient com perquè el pacient no pateixi durant la intervenció i que tampoc tingui records, implícits o explícits, posteriorment al procés quirúrgic. Així s'entén la importància de la utilització d'aparells com el BIS (Índex Biespectral) per ajudar a afinar la dosi en l'administració d'anestèsia. Aquest sistema mesura en una escala de 0 a 100 % el nivell cognitiu del pacient anestesiat sent els valors que queden entre el 40 i el 60 % els que indiquen que no quedarà cap record implícit o explícit a la memòria del pacient. Aquest control acurat de l'estat del pacient permet a l'anestesiòleg valorar amb exactitud la necessitat d'augmentar o no l'administració d'anestèsia.

Un altre mètode d'estudi de la relació entre dosi i efectes de l'anestèsia és el dels potencials evocats. Mitjançant l'estimulació de l'oïda del pacient durant l'operació quirúrgica, es mesura l'activitat cortical del cervell per analitzar el nivell de consciència. La següent tècnica que es presentarà al Simpòsium és la monitorització neuromuscular. L'aplicació d'estímuls als músculs a través d'electrodes permet mesurar exactament el grau de relaxació muscular necessària per a realitzar la intervenció.

En una tercera sessió del Simpòsium es parlarà sobre les noves tecnologies en anestèsia i reanimació cardíaca. Es debatran la conveniència de la utilització dels diferents mètodes per a la medició del cabdal cardíac. Hi ha sistemes diversos per a saber la quantitat de sang que bombeja el cor, el mètode clàssic té l'inconvenient de ser molt invasiu ja que la mesura es fa a través d'un catèter intravascular a l'artèria pulmonar. La presentació de mètodes novedosos i menys invasius com la saturació venosa mixta, l'ecocardiografia i el sistema PICCO serà objecte de debat.

L'última taula de debat estarà dedicada a la via aèria i l'aparell respiratori i als diferents mecanismes per tal de assistir a la respiració durant el procés anestèsic. L'objectiu principal és debatre tots els sistemes per a la intubació d'una via aèria difícil i els nous mètodes i aparells de ventilació mecànica. En una sessió conjunta es discutiran els avantatges i inconvenients de l'aplicació d'òxid nítric inhalat en anestesiologia ja que tot i ser un vasodilatador selectiu i molt efectiu no és innocu i s'ha de dosificar amb cura.

Finalment el Dr. Castaño, organitzador i portaveu del XII Simpòsium d'Anestesiologia, farà un resum dels diversos temes tractats i discutits durant la jornada i un balanç de les perspectives de futur. Tots els temes debatuts i consensuats a les diferents taules rodones, seran posteriorment publicats en un llibre.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat