Notícies

8 de febrer de 2008 - Notes de Premsa

El pacient politraumàtic és una prioritat

El pacient politraumàtic és una prioritat

En el marc del XV Simpòsium d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor, organitzat per l'Hospital del Mar

Valorar la incidència i les característiques específiques del malalt politraumàtic a Catalunya, així com revisar i actualitzar el maneig diagnòstic i terapèutic tant en l'àmbit prehospitalari com intrahospitalari, són alguns dels punts més importants a tractar en aquest Simpòsium. Una desena d'Hospitals de Catalunya s'organitzen per posar en marxa noves estratègies en l'atenció dels malalts Politraumatitzats que arriben a Urgències.

Enguany, la XV edició del Simpòsium d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor tractarà sobre el Pacient Politraumàtic. Aquesta jornada, que ja és un referent en l'àmbit de l'anestesiologia, és organitzat pel Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l'Hospital del Mar-Esperança (IMAS). Reunirà un any més, un important nombre d'anestesiòlegs i professionals implicats en l'atenció al pacient politraumatitzat, dels principals hospitals del nostre entorn. L'objectiu del XV Simpòsium d'Anestesiologia és conèixer en profunditat i des del punt de vista de tots els seus nivells d'atenció, la incidència i les característiques específiques del malalt politraumàtic a Catalunya, des del moment que se succeeix l'accident i durant tota la seqüència d'atenció.

 

Com es trasllada un pacient politraumatitzat?, quin és el tractament d'inici més adient?, són algunes de les preguntes que intentarà respondre a través de les diferents ponències i es transmetran els aspectes pràctics sobre el maneig d'aquests pacients, molt crítics, que reuneixen unes característiques molt especifiques. "Es tracta d'un pacient que en el moment que pateix l'accident pot presentar una o varies lesions d'origen traumàtic de les quals, al menys una d'elles, pot comprometre de manera més o menys immediata la seva vida. Aquestes diferents lesions han de tenir un abordatge multidisciplinari i especialitzat. L'equip que rep aquest malalt politraumatitzat, que ha estat víctima d'un accident de trànsit, un accident laboral o esportiu, ha d'establir un ordre de prioritats en el tractament de les lesions del pacient, que sovint no és senzill, doncs totes són lesions importants i urgents de tractar", explica el Dr. Enric Samsó, Cap de Secció del Servei d'Anestesiologia i coordinador del Simpòsium. "A més és un pacient que pateix una mortalitat i una morbilitat molt elevades i cal determinar com es pot disminuir aquesta mortalitat i les seqüeles a llarg termini, millorant el tractament de les complicacions infeccioses, actualitzant la teràpia de la contusió pulmonar i de les complicacions postquirúrgiques intraabdominals en els pacients politraumatitzats", segueix el Dr. Samsó.

 

Aquest Simpòsium vol aclarir els punts de controvèrsia en el maneig del pacient politraumatitzat, com són: el tractament del shock per la pèrdua de sang post accident (shock hipovolèmic), cal augmentar les tensions arterials del pacient amb fàrmacs?, fins a quines tensions? fins la normal del pacient o hi ha una hipotensió permissiva?. La teràpia transfusional, les noves tendències terapèutiques en el traumatisme cranencefàlic, així com definir el paper actual de la radiologia intervencionista, amb la possibilitat d'aturar hemorràgies internes gràcies a dirigir un catèter al punt de sagnat i evitar així una intervenció quirúrgica a un pacient que ja li passen moltes coses... són altres qüestions que es desenvoluparan aquest divendres, 8 de febrer a la Sala Josep Marull de l'Hospital del Mar de Barcelona.

 

Per iniciar aquest debat cal conèixer quina és la realitat dels malalts politraumàtics a Catalunya. Quina és la mortalitat i la morbilitat reals d'aquest pacients politraumatitzats?, quines dades epidemiològiques s'han de tenir en compte per tal de millorar la qualitat en l'atenció que reben els pacients?. Per a tractar aquest temes, el Dr. Enric Cáceres, Cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica i President de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica, hi presentarà un projecte que pretén posar en marxa una estratègia per la optimització en l'atenció dels malalts politraumatitzats atesos als serveis d'urgències del conjunt d'Hospitals de Catalunya. L'objectiu del projecte, ens explica el Dr. Cáceres, principal investigador de l'estudi, "consisteix en implantar, en els hospitals d'arreu de Catalunya, un sistema estandaritzat d'avaluació d'indicadors de seguretat, per tal de proporcionar estratègies fiables en l'atenció dels malalts politraumatitzats que arriben a urgències". Es pretén implantar un conjunt de pràctiques segures basades en l'evidència científica. S'intentarà, d'aquesta forma, promoure una millora en la qualitat de l'avaluació d'aquests malalts des d'un punt de vista objectiu. Així, es promouran línies de treball de col·laboració conjunta entre els diversos hospitals per tal de facilitar la implementació de les estratègies. Hi participen l'Hospital del Mar de Barcelona, la resta d'Hospitals de la ciutat i de l'àrea Metropolitana, així com l'Hospital Josep Trueta de Girona, l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, i l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

 

Aquest projecte, coordinat conjuntament per la Fundació Avedis Donabedian (FAD) i per la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica, ha estat finançat pel Ministeri de Sanitat i Consum. La Fundació Avedis Donabedian (FAD) és una institució que pretén millorar la qualitat dels serveis sanitaris i socials que reben els ciutadans.

 

En resum, conèixer la incidència i les característiques específiques del malalt politraumàtic a Catalunya, així com revisar i actualitzar el maneig diagnòstic i terapèutic tant en l'àmbit prehospitalari com intrahospitalari, són alguns dels punts més importants a tractar en aquest XV Simpòsium d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor organitzat per l'Hospital del Mar.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat