Notícies

3 de febrer de 2005 - Notes de Premsa

IX Jornada sobre el càncer de mama

Nou anys d'un Programa de Cribatge consolidat i en perfeccionament.

Durant la Jornada presentem els resultats de l'estudi sobre la Variabilitat i precisió de la lectura de la mamografia entre radiòlegs.

L'Estudi de la Variabilitat de la Lectura Mamogràfica, en què vint-i-vuit radiòlegs d'arreu de Catalunya van llegir retrospectivament 200 mamografies del nostre programa de cribratge per així avaluar la precisió i concordància de les lectures i dels resultats.

 

Què significa ser expert i fiable? Aquest estudi va permetre veure que l'experiència personal era un factor influent i que la doble lectura millora en un 12% la sensibilitat del cribratge, permetent detectar casos que podrien haver escapat al control d'un sol radiòleg.

 

Els resultats de l'estudi posen de manifest la gran variabilitat de criteris entre radiòlegs a l'hora de llegir mamografies de cribratge i emetre resultats i ha permès definir el grau d'experiència desitjable a partir de diversos factors, no només del volum de radiografies llegides a l'any.

 

D'una bona lectura mamogràfica depèn poder detectar més càncers amb el mínim de falsos positius (exploracions addicionals a la mamografia en dones que finalment no se les hi diagnostiquen un càncer) avançar el diagnòstic o no realitzar exploracions innecessàries i angoixants.

 

Avaluar i corregir el risc acumulat que qualsevol dona participant en un programa de detecció precoç de càncer de mama té al llarg dels anys, és també un dels objectius del nostre Programa. En aquest sentit, en un segon estudi que també es presentarà en la Jornada, s'ha observat que una de cada tres dones acabarà patint un fals positiu durant el temps que sigui convocada a participar en un programa de cribratge (és a dir, en les deu rondes bianals, per tant en el període de 20 anys). Aquest percentatge del 30% és clarament inferior a l'observat en els Estats Units (un 50%) però superior a l'observat a Noruega (20%) (els dos únics estudis publicats fins a l'actualitat).

 

 

Cirurgia Major Ambulatòria: comoditat i eficiència per a més dones

 

La inclusió de la neoplàsia de mama en els programes de Cirurgia Major Ambulatòria és ja una realitat. El treball en equip entre els professionals de l'Hospital del Mar i els equips d'atenció primària de salut (18 centres de l'ICS i 4 del PAMEM) han fet possible complementar els recursos existents en el tractament del càncer de mama i assolir que cada cop un major nombre de pacients puguin ser operades i marxar a casa el mateix dia, amb una atenció sanitària continuada i de qualitat.

 

El fet de poder detectar cada cop els càncers més petits ha fet que noranta-set dones, un 85% de les diagnosticades de càncer de mama, hagin pogut substituir l'ingrés hospitalari per la Cirurgia Major ambulatòria sense augment de la morbilitat (1%) de complicacions menors.

 

L'atenció postquirúrgica inicial es fa seguint un protocol Prealt que els equips d'atenció sanitària apliquen visitant a domicili a les dones intervingudes. Els equips d'atenció primària poden contactar les 24 h. amb un cirurgià referent per a qualsevol consulta.

 

D'altra banda, val a dir que aquest programa s'ha fet paral·lelament a la pràctica de la biòpsia selectiva del gangli sentinella amb diagnòstic intraoperatori, que ha permès que en més del 60% de les dones afectades no calgués realitzar la linfadenectomia axil·lar, i per tant amb menors cures o molèsties postoperatòries.

 

Nou anys de Programa de Cribatge a l'IMAS

  • El programa de cribatge va detectar, en la seva quarta ronda, 111 dones amb càncer. En vuit anys, són 365 les dones a qui se'ls ha pogut detectar precoçment un càncer de mama. La taxa de detecció és de 5,2 càncers per cada mil dones que passen pel programa.
  • Les darreres tècniques quirúrgiques permeten el mínim de molèsties i poder marxar el mateix dia d'alta a casa.

 

El Programa de detecció precoç del càncer de mama als districtes de Ciutat Vella i Sant Martí complirà deu anys a finals del 2005, havent arribat ja al màxim de la seva població diana, dones entre 50 i 69 anys. Atenem un total de 32.948 dones, cobrint el 85.4% de la població. El Programa va ser un dels pioners a Catalunya i actualment està consolidat entre la població que atén. El 91.9% de les dones són fidels al programa i acudeixen periòdicament a la seva revisió.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat