Notícies

25 de gener de 2005 - Notes de Premsa

Curs de Patologia Ginecològica

Clínics i patòlegs aproximen realitats

Els propers dies 26, 27 i 28 de gener, tindrà lloc al l'Hospital del Mar el III curs de Patologia quirúrgica, que enguany tractarà la patologia ginecològica. Aquest curs, coordinat pel Dr. Alameda, destaca per les seves característiques: es tracta d'un curs teòrico-pràctic on el protagonista és el microscopi i les seves imatges. Destacats patòlegs assisteixen a aquest curs, entre els que trobem professors com les Dres. Bell, Nucci i Oliva del Massachussetts General Hospital de Boston, que any rera any participen en aquesta trobada.

Sovint, en el treball de cada dia, els metges que tracten determinada patologia no tenen contacte amb els procés de diagnòstic al laboratori. En aquest curs, clínics i patòlegs aproximen posicions de manera que el curs fa un abordatge teòrico-pràctic dels principals diagnòstics, subratlla els avenços i les millores en el diagnòstic diferencial entre diferents malalties, valora diferents elements de pronòstic i destaca les proves de biologia molecular en el desenvolupament del càncer que encara estan en fases experimentals. Alhora les mostra en el microscopi de múltiple capçal on es discutirà, a la pràctica, cada mostra.

Es treballarà especialment les lesions preneoplàsiques i el seu maneig, així com els diferents elements de pronòstic. Saber com es comportaran determinades malalties en funció de les seves característiques anatomo-patològiques és molt important. Determinades patologies tenen diversos graus de diferenciació i això en dificulta el seu maneig terapèutic o tractament, aquest es el cas de les lesions preneoplàsiques del coll uterí o displàsies de coll uterí.

El Càncer de coll uterí és molt freqüent en països poc desenvolupats. En països desenvolupats ha disminuït gràcies a la detecció precoç dels seus precursors, les displàsies o alteracions en la maduració de l'epiteli, mitjançant la citologia. El servei de Patologia de l'Hospital del Mar és pioner a Catalunya, des de fa un any, en una nova tècnica de preservació i maneig de les mostres citològiques: La citologia en medi líquid (TPPT), essent el centre amb més experiència amb aquesta nova tècnica. Aquesta tècnica presenta clars avantatges respecte la citologia clàssica: millor conservació de les cèl·lules de la mostra i durant més temps, obtenció de més nombre de mostres i més representatives amb cèl·lules anormals, permet fer major nombre de proves en la mateixa mostra i augmenta la patologia trobada.

En determinades circumstàncies associades a la disminució de les defenses, com per exemple en la infecció per VIH, la freqüència del càncer de coll uterí es veu multiplicada per 20. Gràcies als nous tractaments d'aquesta infecció per VIH i a l'augment de l'esperança de vida d'aquestes pacients aquest tipus de lesions es veuen més freqüentment. L'alteració del coll uterí és un procés continu que evoluciona des de les formes lleus de displàsia, a les moderades o severes. En funció d'aquesta classificació es decideix el tractament i el seguiment de la lesió. Si gràcies a la biologia molecular podem ser capaços de predir-ne l'evolució i, per tant utilitzar aquestes proves com a marcadors del pronòstic, podrem acurar el tractament i dissenyar-ne el seguiment. També s'està estudiant l'ús d'aquestes proves en el cas de les lesions neoplàsiques d'endometri i d'ovari.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat