Notícies

8 de febrer de 2024 - Notes de Premsa

Cirurgia pionera per tractar l’apnea del son

Cirurgia pionera per tractar l’apnea del son

Es tracta d'implantar un neuroestimulador per poder actuar sobre el nervi que controla el moviment de la llengua. D'aquesta manera, es pot evitar que bloquegi el pas de l'aire durant el son.

L'Hospital del Mar és pioner a Catalunya i un dels primers centres de l'Estat que aposta per aquesta tecnologia. L'equip s'insereix en una cirurgia mínimament invasiva i, a diferència d'altres sistemes, no queda cap indicació externa que el pacient el porta.

Aquesta alternativa està indicada per a persones amb apnea del son moderada o greu que no toleren el tractament estàndard. Es calcula que són gairebé la meitat dels pacients diagnosticats d'aquesta patologia.

L'Hospital del Mar és el primer de Catalunya i un dels primers de l'Estat que aposta per implantar un neuroestimulador sobre el nervi que controla el moviment de la llengua dels pacients per tractar l'apnea del son. Es fa amb una intervenció quirúrgica mínimament invasiva, que permet oferir una alternativa per a les persones que no toleren el tractament estàndard, la CPAP (pressió positiva continua a les vies respiratòries), un dispositiu que transmet pressió a la via aèria a través d'una mascareta que cal portar durant les hores del son per assegurar una bona respiració nocturna.

Cirurgia_apnea_son

D’esquerra a dreta, Jacinto García-Lorenzo, Paula Mackers, Núria Grau i Diego Rodríguez

L'apnea del son és una patologia amb una prevalença a l'alça als països occidentals, però infradiagnosticada. Es calcula que a l'Estat hi ha entre 1,2 i 2,1 milions de persones que la pateixen, però menys del 10% estan diagnosticades i en tractament. I en aquest grup, gairebé la meitat no toleren el tractament amb CPAP. "Són pacients no tributaris d'altres tractaments de l'apnea del son, a qui, fins ara, no podíem oferir cap alternativa si no suportaven l'abordatge estàndard de l'apnea", explica el cap del Servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital del Mar, el Dr. Jacinto García-Lorenzo. "Ara, amb aquesta nova alternativa, disposem d'una teràpia segura i eficaç a llarg termini per tractar-los", afegeix.

 

Cirurgia mínimament invasiva

La implantació del neuroestimulador es fa gràcies a una incisió de només sis centímetres sota la mandíbula del pacient. Es busca que entri en contacte amb les dues branques, a banda i banda de la llengua, del nervi hipoglòs, que és el que controla el múscul genioglòs, el de més volum de la llengua. Es tracta d'un dispositiu d'última generació, Nyxoah-Genio, i és l'únic d'aquest tipus existent al mercat que actua sobre els dos costats de la llengua. "Es tracta d'una cirurgia funcional de la via aèria superior, l'objectiu de la qual és incrementar la quantitat d'aire de la via aèria durant la son a través de la implantació d'un neuroestimulador que actua selectivament sobre les fibres del nervi hipoglòs, encarregat dels moviments de la llengua", explica la Dra. Paula Mackers, metgessa adjunta del Servei d'Otorrinolaringologia, especialista en roncopatia i apnea del son, i responsable del projecte.

Cirurgia_apnea_son

Vuit setmanes després de la cirurgia s'activa el dispositiu. A partir d'aquest moment, el pacient només s'ha de posar un pegat sota el mentó per subjectar el xip d'activació. "Aquesta estimulació fa que els músculs de la llengua es contreguin, amb la intenció de mantenir obertes les vies respiratòries", comenta el Dr. García-Lorenzo. Només cal portar a terme l'activació durant les hores de son i el pacient no mostra cap signe exterior de la implantació de l'equip.

Cirurgia_apnea_son

Les primeres cirurgies es van portar a terme el passat 21 de setembre sense cap complicació, en dos pacients, de 52 i 67 anys, amb apnea del son greu i en els quals no havien funcionat altres alternatives terapèutiques. Ara els dos pacients tractats ja han activat els dispositius i han notat una immediata millora a la qualitat de la seva son. Se'n podran beneficiar persones amb apnea del son moderada i severa i que superin la prova (videosomnoscòpia de son induïda per fàrmacs) que avalin la seva idoneïtat per sotmetre's al procediment i que compleixin els criteris d'inclusió.

 

Ampliar les possibilitats terapèutiques

La Dra. Núria Grau, coordinadora de la Unitat Multidisciplinària del Son de l'Hospital del Mar apunta que la incorporació d'aquest abordatge "és un pas importantíssim per la unitat, ja que s'incorpora una nova opció terapèutica. Hem passat de tractar pràcticament a tots els pacients igual a poder individualitzar i personalitzar quina és la millor opció terapèutica en cada pacient. Amb aquesta cirurgia pionera podem oferir una alternativa de tractament en aquells casos complexes que no toleren el tractament habitual i en els quals prèviament no disposàvem d'alternatives, amb el consegüent risc per la salut que suposa tenir apnees nocturnes no tractades". La utilització d'aquest tipus d'eines per tractar l'apnea del son, tot i ser força nova, ha demostrat la seva capacitat per millorar els paràmetres respiratoris dels pacients.

Cirurgia_apnea_son

Detall de l’equip

L'apnea del son és una patologia que es caracteritza per episodis reiterats d'obstrucció de la via aèria superior durant la son. Això provoca que el pacient es desperti de forma no conscient i provoca que no descansi, somnolència durant el dia, trastorns neuropsiquiàtrics, metabòlics, respiratoris i cardíacs. Els factors de risc són l'obesitat, l'envelliment o patir insuficiència cardíaca o renal, entre altres. Provoca la reducció de la qualitat de vida, així com un possible increment de la hipertensió arterial, malalties cardiovasculars i del risc de mort.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat