Notícies

5 de febrer de 2024 - Informació general

Es posa en marxa la Unitat Funcional de Recuperació i Projecte de Vida

Es posa en marxa la Unitat Funcional de Recuperació i Projecte de Vida

Es tracta d'un projecte pilot que s'integra dins les línies estratègiques del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de Catalunya per a la reconversió i transformació de l'hospitalització de la llarga estada psiquiàtrica. Aquesta iniciativa disposa d'un equip de tractament assertiu comunitari, que treballa des d'un enfocament de recuperació amb persones amb un trastorn mental sever en el seu entorn natural.

L'Hospital del Mar ha posat en marxa la Unitat Funcional de Recuperació i Projecte de Vida, situada al Centre Dr. Emili Mira, a Santa Coloma de Gramenet. Es tracta d'una de les cinc experiències pilot posades en marxa pel Pla Director de Salut Mental i Addiccions de Catalunya.

Unitat Funcional Recuperació i Projecte de Vida

Membres de l’equip de la unitat

"El Pla Director de Salut Mental estableix a les seves línies estratègiques que, de forma progressiva, els hospitals de salut mental de llarga estada han de reconvertir els llits de llarga estada per situar l'atenció de les persones ingressades a l'àmbit comunitari", explica el Dr. Joan Ramon Fortuny, director del Procés de Rehabilitació Psicosocial de l'Institut de Salut Mental de l'Hospital del Mar. En aquest sentit, afegeix, "es va proposar la creació d'unes unitats funcionals de recuperació i projecte de vida", una alternativa a l'ingrés hospitalari en pacients d'alta complexitat i que necessiten una atenció molt intensa i un treball sobre el terreny.

Unitat Funcional Recuperació i Projecte de Vida

La unitat va iniciar la seva activitat el juliol del 2023, amb una capacitat inicial de fins a quinze persones. A finals de l'any passat, ja hi havia vuit persones vinculades i treballant els seus objectius de recuperació. En forma part un equip multidisciplinari, format per una psiquiatra, una infermera de salut mental, una treballadora social, una terapeuta ocupacional i tres integradors i integradores socials, que ofereixen una avaluació i atenció integral de la persona atesa a la comunitat. Com explica l'Abelinda Morón, cap del Procés de Rehabilitació Psicosocial, "no és només que la persona estigui al centre, sinó que és ella qui dirigeix el seu propi procés, no s'adapta ella al sistema, sinó que ho fa el sistema".

Unitat Funcional Recuperació i Projecte de Vida

"La idea és que aquest equip multidisciplinari pugui donar suport i acompanyar a qualsevol de les necessitats i a qualsevol de les esferes de la persona en conjunt, perquè pugui fer un procés de recuperació i elaborar o recuperar el seu projecte de vida en el seu entorn natural", apunta la referent i infermera de la unitat, la Maria Roviralta. L'equip de Tractament Assertiu Comunitari ofereix una intervenció intensiva i de baixa exigència, que es va modulant en el temps, fins que hi hagi una estructura de suport en la comunitat que pugui donar resposta a les necessitats de les persones ateses. Les intervencions contemplen objectius de seguiment individual i familiar, i s'integren en un programa d'activitats funcionals adaptades a les necessitats i situació de la persona en qualsevol dels àmbits d'intervenció (clínic, cognitiu, social, comunitari, funcional o de projecte de vida), configurant així el Pla de Recuperació Individualitzat.

 

Es tracta d'oferir una atenció propera a les persones amb un trastorn mental sever, potenciant la seva autonomia i autodeterminació, la seva recuperació i la seva inserció. Tot plegat, de forma individualitzada, adaptant-se a les seves necessitats i les del seu entorn de vida, així com a les possibilitats i l'accessibilitat que ofereix la seva comunitat, evitant així la institucionalització.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat