Notícies

14 de desembre de 2004 - Informació general

Comunicat de premsa pels casos d'hepatitis C detectats

 

1.- En el mes d'agost i en dies diferents es van diagnosticar fins a tres casos d'hepatitis aguda ictèrica per virus C en pacients atesos a l'hospital del Mar. Es va procedir a la declaració obligatòria dels casos detectats i davant els indicis d'un brot, es va fer la notificació a l'Agència de Salut Pública de Barcelona per tal d'iniciar conjuntament la recerca de l'episodi.

 

2.- La investigació va determinar que el factor comú de risc potencial en tots aquests pacients va ser la realització d'un TAC amb contrast realitzat a l'hospital del Mar en dos dies diferents. Per aquest motiu es va considerar aquest fet com a possible origen comú de la infecció. La sospita inicial de l'origen va ser que alguna part de l'equip d'administració del contrast es podia haver contaminat durant el procés d'administració d'aquest.

 

3.- La investigació del sèrum dels pacients mitjançant biologia molecular, va confirmar l'hipòtesi que en tots els casos, en cadascun dels dos dies, el contagi es va produir a partir d'uns malalts portadors del virus de l'hepatitis C, els quals s'havien fet el TAC immediatament abans dels pacients que van resultar infectats.

 

4.- En l'actualitat dels quatre casos d'infecció diagnosticats, dos estan en tractament amb interferon i evolucionen favorablement i dos es van resoldre espontàniament amb negativització del virus sense necessitat de tractament.

 

5.- Malgrat se sospita que la infecció es va produir amb la utilització de l'equip d'administració del contrast no es pot assegurar quin ha estat el mecanisme exacte de transmissió, existint diverses possibilitats: 

  • Contaminació accidental del dispositiu per una manipulació inadequada.  Error humà en la connexió de les diferents parts del dispositiu. 
  • Defectuós funcionament, poc probable, de les vàlvules de seguretat del dispositiu.

 

6.- Després d'haver considerat els diversos orígens, s'han posat en marxa les següents mesures:

 

A.- Investigació dels pacients a qui s'havia fet un TAC amb contrast en els dos dies esmentats. Això va permetre detectar, entre els quinze malalts estudiats, (catorze dels quals van resultar negatius), un quart cas d'hepatitis aguda C, no havia estat diagnosticat abans, donat que no havia presentat simptomatologia. Tots aquest pacients i la resta de persones estudiades van ser avisats i informats de la situació.

 

B.- Revisió del protocol de realització dels TAC amb contrast, reforçant les normes de seguretat.

 

C.- Es van sol·licitar informes tècnics a les administracions corresponents (Departament de Salut) en relació al nivell de seguretat del dispositiu emprat en la realització dels TAC.

 

D.- Per tal de garantir que no han existit altres casos fora dels detectats en els dos dies en els que es va produir el brot, es va ampliar la investigació, analitzant una per una totes les persones a les que es va practicar un TAC amb contrast després d'un portador conegut de l'hepatitis C, en el període entre maig i finals d'agost de 2004. Fins el moment actual, aquest segon estudi està al 50% de realització, sent tots els resultats negatius.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat