Història

L'actual Parc de Salut MAR és l'evolució de l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS), organisme que l'Ajuntament de Barcelona va crear l'any 1.983 per tal de gestionar els dispositius de què disposava. El Consell d'Administració de l'IMAS, amb una representació del 60% de l'Ajuntament de Barcelona i el 40% de la Generalitat de Catalunya, n'era el principal òrgan de govern.

L'IMAS integrava els serveis municipals d'assistència sanitària que incloïa els centres d'atenció hospitalària de l'Hospital del Mar i l'Hospital de l'Esperança, l'Institut Psiquiàtric, el Centre Peracamps d'Urgències, el Centre Geriàtric i tota una sèrie de Centres d'Assistència Primària (CAPs) i Centres d'Orientació i Planificació Familiar (COPFs) a més de centres docents i d'investigació com l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM), la Unitat Docent de l'IMAS (en conveni amb la UAB),l'Escola Universitària d'Infermeria (en conveni amb la UB) i l'Escola Bonanova de Formació Professional.

A partir de 1992 s'inicià un projecte de complementarietat dels serveis assistencials entre els hospitals del Parc de Salut MAR. Així doncs s'ha girat al voltant del model de gestió integrat (que permet més marge de maniobra) de tots els centres i la millora contínua dels serveis assistencials. 

El  28 de gener de 2010, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona van aprovar la creació del Consorci MAR Parc de Salut de Barcelona. El nou organisme va substituir a l’Institut Municipal d’Assistència Sanitària (IMAS) en la provisió de serveis sanitaris públics, establint-se un nou model jurídic de govern de caràcter consorcial en el que la Generalitat assumeix una quota de representació del 60% i l’Ajuntament del 40%. Amb aquesta resolució es va donar resposta a les previsions contingudes a la Llei General de Sanitat i a la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya, en les que s’estableix que és el Departament de Salut qui ostenta les competències en matèria de sanitat a Catalunya i per tant, qui ha de garantir tant la qualitat de l’assistència sanitària de la xarxa pública com l'estabilitat dels òrgans de govern i gestió del conjunt dels centres i dispositius assistencials.

El compromís en el model d'hospital comunitari de referència d'un marc territorial definit, la vinculació amb l'assistència primària com a continuïtat assistencial, el model de gestió integral i la millora contínua com a metodologia de treball són els grans eixos de desenvolupament de l'empresa. 

La docència i la recerca han estat un estímul i uns generadors de valors afegits per als professionals i per al conjunt de l'organització que han recolzat l'oferta assistencial de Parc de Salut MAR, definida com a servei sanitari integrat i multi cèntric que pretén oferir una continuïtat assistencial i una elevada rapidesa de resposta a les demandes dels pacients. Coherentment amb aquesta idea, s'han prioritzat els programes de relació amb l'assistència primària i la planificació de l'alta. 

L'objectiu clau i estratègic de la concepció de l'hospital comunitari ha avançat enormement amb la presentació d'una única oferta assistencial: l'Hospital del Mar com a porta d'entrada bàsica; l'Hospital de l'Esperança amb línies pròpies d'oftalmologia, radioteràpia i una unitat de l'aparell locomotor i quirúrgicament complementari amb el Mar. El Centre Fòrum de l'Hospital del Mar com a recurs socio-sanitari de salut mental que dóna valor afegit al conjunt del Parc de Salut MAR juntament amb l'Institut Psiquiàtric.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat