← Altres actes

03 Novembre 2014

Inici dels actes del Centenari

En un acte presidit pel Molt Hble. Sr. Artur Mas, President de la Generalitat de Catalunya i amb l’assistència de l’Excm. Sr. Xavier Trias, alcalde de Barcelona i l’Hble. Sr. Boi Ruiz, conseller de Salut, i Josep Maria Via, President del Parc de Salut Mar, l’Hospital del Mar inicia la commemoració del seu centenari amb la signatura de dos convenis que refermen el compromís de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona -ambdós membres de l’òrgan de govern del PSMAR- amb l’Hospital del Mar i el suport al paper clau que juga a la salut de la ciutat.

Per una banda, l’Ajuntament de Barcelona ha signat el conveni relatiu al finançament, execució i adscripció de les obres d’ampliació de l’Hospital que suposa la finalització de la Fase 1 B HM del Pla Director d’infraestructures del centre, amb una dotació de 30 milions d’euros.

De la seva banda, el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a través del Servei Català de la Salut, ha establert diverses actuacions de suport al Consorci Mar Parc de Salut (PSMAR) que s’han plasmat en un segon conveni, signat avui per l’alcalde, Xavier Trias, i el conseller de Salut, Boi Ruiz. El conveni acorda que, a través del servei Català de la Salut, es faran aportacions addicionals per al finançament de la totalitat del deute històric del Consorci PSMAR generat del 2008 al 2011 per un import de 30.000.000 d’euros.

Aquesta nova aportació s’afegeix a les actuacions en vigor de suport al Consorci PSMAR, que es concreten en aportacions per al finançament d’obres d’ampliació i remodelació d’infraestructures del consorci amb un abast plurianual estès de l’any 2007 al 2026, per un import total de 42.000.000 d’euros, i en aportacions per al finançament del deute històric del PSMAR generat del 2008 al 2011 amb un abast plurianual estès de l’any 2012 al 2015, per un import total de 36.000.000 d’euros.

Així doncs amb l’esmentat conveni es garanteix la viabilitat financera del PSMAR i per tant les inversions necessàries per garantir la modernització dels dispositius assistencials de l’Hospital del Mar com ara el servei d’urgències.

L’Hospital del Mar va néixer el novembre de l’any 1914 de la necessitat de la ciutat davant una epidèmia i les instal·lacions temporals habilitades per l’emergència van esdevenir estables per la persistència de les amenaces i la determinació d’un il·lustre grup de metges de la ciutat. La feina i l’esperit de generacions ha permès que s’adaptés, donant el millor d’ell mateix, a allò que la ciutat ha necessitat, fos una epidèmia o uns jocs olímpics.

La commemoració del Centenari de l'Hospital del Mar

Un Hospital amb una extraordinària personalitat

La història de l’Hospital del Mar està indefectiblement vinculada a la salut de la ciutat de Barcelona amb una vocació comunitària, docent i investigadora que és al cor de la seva identitat. Des del seu naixement el 1914 com a centre “provisional” per a l’epidèmia de febre tifoide que assolava la ciutat i els primers temps prestant servei contra les infeccions més devastadores com la gran grip del 28, la pesta al 31, la verola al 40, al “poll verd” o la poliomielitis a partir dels anys cinquanta. Al davant de la platja, al costat de la Barceloneta, la seva evolució va ser paral·lela a l’accelerat creixement de la ciutat i les grans transformacions del món i les ciències de la salut. El centre va aconseguir el primer pulmó d’acer i la primera unitat de cures intensives de l’estat espanyol i fer-se càrrec de l’atenció als atletes dels Jocs Olímpics i el control antidòping. Avui continua amb vocació de servei a la comunitat, atenent amb excel·lència les malalties més prevalents, com el càncer, les malalties neurològiques, com l’ictus, l’epilèpsia, les cardiològiques com la insuficiència cardíaca o l’infart i les de l’aparell locomotor, com l’artrosi.

Desitgem que la celebració del Centenari de l’Hospital del Mar reconegui el treball i la vocació de servei dels milers de professionals de la salut que durant Cent Anys han simbolitzat, treballen en el present i han de seguir vetllant en el futur pels valors d’una institució de la qual els ciutadans es poden sentir molt orgullosos.

Tot un any d’activitats on tots poden participar, aprendre, gaudir...

L’Hospital del Mar ha previst celebrar el seu Centenari arropat pel reconeixement d’institucions, entitat i la gent de la ciutat de Barcelona. Diferents activitats obertes a la ciutadania s’aplegaran en un complet programa que inclou des d’activitats científiques amb la participació de convidats de renom internacional fins a cicles de conferències divulgatives sobre càncer, neurociències, aparell locomotor, salut mental o recerca, a més d’una exposició fotogràfica, cicles de pel·lícules, reculls d’anècdotes i imatges dels nostres professionals i usuaris, una publicació històrica i un documental televisiu. Els actes abastaran des de novembre de 2014 a octubre de 2015.

Per commemorar aquesta data, s'ha creat un microweb (http://www.hospitaldelmar.cat/centenari), un compte de facebook (https://www.facebook.com/centenarihospitaldelmar) i un d'instagram (http://instagram.com/100hospitaldelmar) que ens portaran de viatge per aquests 100 anys d'història a través d'anècdotes i fotografies i que alhora aniran informant de tots els esdeveniments que s’han programat per celebrar-ho. Si creieu que podeu ajudar-nos a construir aquest relat històric, us animem a enviar-nos les vostres històries, records i fotografies a través de:

  • El facebook del centenari: https://www.facebook.com/centenarihospitaldelmar
  • Afegint fotos al compte d’Instagram que hem creat també per l’ocasió: http://intragram.com/100hospitaldelmar
  • o bé, per correu electrònic a centenari@hospitaldelmar.cat

Represa de les obres: 15.000 m2 per a noves instal·lacions

La finalització de la fase 1B HM del Pla Director d’Infraestructures de l’Hospital del Mar és una passa essencial per a reforçar el futur de la institució. El reinici de les obres reconeix el paper estratègic que té el centre a la ciutat de Barcelona, i al mateix temps permet mantenir l’aposta per les línies d’atenció sanitària d’alta especialització (terciarisme).

Els nous espais comportaran 15.000 m2 de superfície destinada a l’assistència, distribuïts en quatre plantes, per a continuar donant una resposta eficient a les necessitats de salut dels 300.000 ciutadans dels barris dels districtes de Ciutat Vella i Sant Martí:

Nova àrea d’Urgències. L’Hospital del Mar atén anualment 87.743 urgències. Amb aquesta ampliació augmenten significativament els espais i la capacitat de resposta, alhora que es milloren les condicions de confortabilitat de malalts i les seves famílies i també dels professionals del servei.

Nou servei de radioteràpia. Amb el trasllat del servei de radioteràpia de l’Hospital de l’Esperança a l’Hospital del Mar, es millora substancialment l’accessibilitat dels veïns de la façana litoral alhora que concentra, en un mateix edifici, tecnologia i serveis oncològics d’alt nivell a l’abast del pacient.

Nous hospitals de dia. Se situaran a la planta baixa del nou edifici per a atendre els malalts en aquesta modalitat de servei, que proporciona tractaments especialitzats en un entorn de proximitat i confort per al malalt.

 

Programa d'activitats

Parlaments institucionals

Vídeo