El Mar a la xarxa. Parc de Salut Mar. Barcelona

La dona, la ciència i el Mar

Treballant per la visualització del talent femení #Som8deMarç

La dona encara veu com el camí cap a la igualtat és molt llarg. Només el 35,4% dels càrrecs directius i de gerència els ocupen dones, segons dades de l'Institut Català de la Dona, i la diferència salarial entre homes i dones és del 23%. Per això, coincidint amb el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el Mar a la Xarxa vol visibilitzar el talent femení i potenciar l'interès de les noves generacions per la carrera científica.

#SheInspiredMe

La campanya She Inspired Me busca que reconegudes i reconeguts investigadores i investigadors expliquin quina figura femenina de la història de la ciència va ser definitiva a l'hora d'optar per la vocació científica. Una iniciativa que vol que les noves generacions visualitzin el paper vital de les dones en el desenvolupament científic, unes aportacions moltes vegades invisibilitzades per la història oficial. Una forma de despertar l'interès per la ciència de les joves estudiants i de potenciar el seu paper a la ciència del futur.

Margarita Salas, constància i tenacitat

Llicenciada en Ciències Químicas per la Universitat Complutense de Madrid, va publicar més de 200 treballs científics al llarg de la seva vida. Va ser deixeble de Severo Ochoa i va treballar en el camp de la bioquímica i la biologia molecular. Fins a la seva mort l'any 2019, va ser "Profesora vinculada ad honorem" del CSIC i va desenvolupar la seva feina en el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de Madrid.

Soledat Woessner, entusiasme i rigor

Metgessa catalana, especialista en anàlisis clíniques i en hematologia i hemoteràpia. Va ser cap de Secció de Microscòpia electrònica i Cap de Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital de la Creu Roja de Barcelona i presidenta de la Societat Catalana d'Hematologia i Hemoteràpia (1979-1981). És directora de l'Escola de Citologia Hematològica Soledat Woessner-IMAS.

Lynda F. Bonewald, animant als joves a fer recerca

Directora- fundadora de l'Indiana Center for Musculoskeletal Health (ICMH), és Presidenta de l'American Society for Bone and Mineral Research, ASBMR, i de l'Associació d'Instal·lacions de Recursos Biomoleculars. És reconeguda pel seu treball en l'estudi dels osteòcits i és responsable de les eines que utilitzen investigadors a escala mundial per determinar la funció i la biologia dels osteòcits.

Lynn Margullis, batallant contra el fet establert

Una de les principals figures en el camp de l'evolució biològica, va dedicar la seva vida professional a investigar el món microbià i la seva evolució. Les seves grans fites van ser la seva teoria sobre l'aparició de les cèl·lules eucariotes a conseqüència de la incorporació simbiòtica de diverses cèl·lules procariotes i la seva teoria sobre el mecanisme evolutiu de la simbiogènesi.

Margaret Whitehead, apoderament poblacional per a la prevenció de les malalties cròniques

Presideix la posició W.H. Duncan en Salut Pública a la Universitat de Liverpool i lidera el Centre Col·laborador d'Investigació Política sobre Determinants Socials de la Salut de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Ha publicat extensament sobre els efectes de la igualtat social en la salut i també sobre les conseqüències socials de la malaltia crònica.

Heidi Nelson, combinant el món acadèmic i el clínic

Cirurgiana colorrectal, ha estat presidenta del Departament de Cirurgia de la Clínica Mayo Rochester i Presidenta del grup oncològic de l'American College of Surgeons. Les seves recerques han estat finançades pel National Institutes of Health, l'American Cancer Society, l'American Society of Colorectal Surgeons i altres organitzacions.

Marie Curie, una incurable ineptitud per la vanitat

Va ser una física i química nascuda a Polònia, pionera en els primers temps de l'estudi de les radiacions. Va rebre el Premi Nobel de Física el 1903, juntament amb el seu marit, Pierre Curie, i Henri Becquerel, pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat. L'any 1911 va rebre el Premi Nobel de Química per l'aïllament del radi pur. Va ser la primera a emprar el terme radioactivitat.

Més informació

Altres articles

La protagonista: Carmen Altaba

L’experiència d’una professional sanitària com a pacient

“Encara avui m’impressiona que el mar té un color cada dia diferent”, Dra. Olga Vázquez

Protagonistes: Olga Vázquez, Ramón Pujol, Marta Crespo, Jorge Armentia i Antoni Martínez Roig, guardonats amb els Premis a l'Excel·lència Professional del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

Una UCI amb H d’humanitzar

Sortir de l’UCI per veure el mar

L'Hospital del Mar inicia la segona fase de la seva ampliació

Pacients i familiars han participat, per mitjà d'un procés de co-creació, incorporant la seva visió en la definició dels nous espais

Els protagonistes: Rosa Balaguer i Gerard Garriga

La Rosa ha estat 40 anys treballant al PSMAR i des del 19 de juny gaudeix de la jubilació, mentre que el Gerard, fa uns dies, va iniciar la seva etapa professional com a infermer al Bloc quirúrgic

Els protagonistes: Esther Ruz i Álex Morera

Resident d’últim any d’Urologia i resident de primer any de Cirurgia General, respectivament.

La protagonista: Elisabeth Lafuente

Premi Jove Talent en Atenció Hospitalària de la Societat Catalano-Balear d’Infermeria

El protagonista:

Jordi Martínez Roldán

Director d'Innovació i Transformació Digital