7 trucció resultar fins i tot ridícula però no ho és, perquè al final topa amb un tema de salut. El que hem de tenir en compte és que aquesta no és en cap cas una carrera de 100 metres sinó una carrera de fons. Els qui fan dieta perquè volen perdre molt de pes en quinze dies o poc més estan abocats al fracàs. El factor motivació Si alguna cosa podem treure de positiva d’aquesta “fal·lera” per la dieta de l’estiu és la motivació del qui l’emprèn. Estar disposat a fer quelcom, admetre que has d’iniciar un canvi en els teus hàbits alimentaris, és un bon punt de partida. D’altra banda, iniciar un procés d’aprimament amb una dieta dràstica pot ser una bona idea per a les persones que tenen una “muntanya” per davant i no es veuen amb cor d’iniciar l’ascens d’una altra forma. En aquest cas, qualsevol dieta que el refermi en el fet que pot aconseguir-ho és bona, però cal tenir un assessorament al darrera per a controlar les variables de salut i per ajudar en el moment en què calgui donar-li continuïtat i no defallir. Dietes miracle Quan una dieta té darrera un bon màrqueting, hi ha llibres o surt en revistes, pàgines web i passa de boca en boca, moltes vegades les persones no són conscients de què seguir-les sense cap més suport, control o informació pot arribar a ser perjudicial per a la seva salut. És el cas de les anomenades “dietes miracle” que canvien segons les modes i que en tots els casos prometen el que la gent està esperant: resultats ràpids i poc esforç. En qualsevol cas, cal desconfiar de qualsevol dieta que t’ofereixi: Una pèrdua de pes immediata o extraordinàriament ràpida. Restriccions d’un determinat tipus de nutrient. Recompte total de calories molt baix. Mínim esforç. Amb l’assessorament d’Albert Goday, Cap de Secció d’Endocrinologia de l’Hospital del Mar i Vicepresident de la Sociedad Española del Estudio de la Obesidad (Seedo), Montse Villatoro, Nutricionista de l’Hospital del Mar, Helmut Schröeder, investigador del Grup de Risc Cardiovascular i Nutrició de l’IMIM. Tot plegat, aquests trets el que aconsegueixen és que el cos es trobi amb una manca d’alguns elements que requereix i que recuperi tot el que ha perdut en quan s’acaba, ja que el cos posseeix mecanismes fisiològics per a compensar aquest període de mancances. Per tot això, cal entendre que no hi ha fórmules màgiques per perdre pes, que la dieta ha de ser individualitzada i adaptada a l’estil de vida de cada individu i que cal comptar amb el suport d’un equip de professionals de la salut. El control de l’obesitat al PSMAR Els hospitals terciaris poden oferir un nivell molt especialitzat de l’atenció a l’obesitat. Al PSMAR s’atenen, per tant, situacions més complexes, com ara les persones candidates a cirurgia bariàtrica i es duen a terme projectes de recerca en obesitat, tant sobre els hàbits com els assajos clínics per valorar la resposta a diferents tractaments. Pel que fa a l’obesitat simple, l’Hospital del Mar posa en marxa el 2012 GeoMAR, un innovador programa estructurat i amb avaluació continuada de la formació i la coordinació dels equips d’Atenció Primària pel que fa a l’obesitat de la població de la nostra àrea de referència Tenir cura del cos... i de la ment Entrevista a Luis Miguel Martín, Psiquiatra i Director de la línia de Primària i Programes Especials de l'INAD, que està desenvolupant un projecte amb l’Atenció Primària per millorar la salut física dels pacients amb trastorn mental sever que tenen més risc de presentar obesitat i síndrome metabòlica. Per què podem fer una dieta súper-restrictiva però no incorporar un hàbit de forma sostinguda? Aquest fet està relacionat amb l’estil de funcionament de moltes persones i és la falta de constància en les accions. Així, la persona ha trobat el procediment més adequat, ha començat a integrar-lo amb els seus hàbits però no aconsegueix mantenir-lo en el temps a mig i llarg termini.