Si no pot veure bé aquest newsletter fes click aquí

 
capcalera
 
repor
 

40 anys del Registre de Tumors
de l’Hospital del Mar

 

És el registre de tumors hospitalari més antic de Catalunya, i l’únic que ofereix una sèrie ininterrompuda de dades.

El Registre de Tumors de l’Hospital del Mar compleix, aquest 2018, 40 anys d’història. Aquest fet el converteix en el més antic de Catalunya que ofereix una sèrie ininterrompuda de dades, amb més de 50.000 casos registrats en les seves quatre dècades de funcionament.

 

 

Acompanyament emocional

 
trasplantament
 

Com a conseqüència dels resultats del treball d’investigació qualitatiu amb pacients i famílies per conèixer i millorar la seva experiència durant l’ingrés hospitalari, s’ha posat en marxa una iniciativa que pretén donar resposta a la necessitat expressada pels pacients crítics i per les seves famílies, de sentir-se acompanyats emocionalment en el delicat procés de l’estada a la UCI.
Aquesta petició s’ha materialitzat en un programa específic de voluntariat liderat pel servei d’Atenció al Ciutadà de l’Hospital del Mar i que es desenvolupa amb l’Associació TEMPS. La iniciativa s’integra també en el compromís per humanitzar l’atenció al malalt crític que l’equip de Medicina Intensiva ha adoptat fermament. Els voluntaris de TEMPS, formats i experts en el tractament de situacions de dol motivades tant per pèrdua de la salut com pels processos final de la vida, comparteixen amb l’equip assistencial la seva tasca fonamentada en alleugerir i reconfortar al pacient crític i a la seva família.

 
ODS_temps
 

 

Estudien la utilitat de la tècnica del gangli sentinella en càncer de pròstata

 

Uròlegs de l’Hospital del Mar han utilitzat per primera vegada a l’Estat una nova tècnica de gangli sentinella en aquest tipus de tumor, que consisteix a injectar al tumor una molècula radioactiva o bé un colorant, que drena a través dels conductes limfàtics cap als ganglis limfàtics. D’aquesta manera es pot localitzar l’anomenat gangli sentinella, el primer gangli de drenatge del tumor, que és on existeix una probabilitat més gran d’haver rebut cèl·lules tumorals.
En el 100% dels casos en els quals el gangli sentinella va donar resultat negatiu, cap altre gangli presentava cèl·lules canceroses.

 
GangliSentinellaProstata
 

 

Lara Pijuan reconeguda com una de les patòlogues més influents del món

 

La Dra. Lara Pijuan, metgessa adjunta del Servei d'Anatomia Patològica, torna a entrar a la llista dels 100 professionals més influents de la seva especialitat, confeccionada per la revista The Pathologist, publicació de referència en aquest camp. La llista, The Power List, inclou només quatre professionals procedents de centres de l'Estat i només un, la Dra. Pijuan, exerceix a un centre català.

 
LaraPijuan
 

 

Simulacions molt reals de tractaments amb Radioteràpia a l’Institut Bonanova

 
sindromeDown
 

L’Institut Bonanova de FP Sanitària ha signat un acord amb l’empresa VARIAN per disposar de 15 llicències d'ECLIPSE, un software que permetrà als alumnes del grau de tècnic en radioteràpia i dosimetria simular planificacions dosimètriques tal com ho farien treballant en un servei de radioteràpia d’un hospital, aconseguint així una alta competència. La planificació dosimètrica inclou un conjunt d’activitats que van des de la simulació del tractament fins al càlcul de la dosi idònia de radiació del volum del tumor que cal tractar. Actualment la competència s’adquireix amb planificadors gratuïts o de baix cost que estan allunyats dels sistemes que s’utilitzen en els serveis de radioteràpia.

 

 

El cicle "Perdent la Por al Càncer" comença
amb gran èxit de públic

 

Més de 200 persones han assistit a les dues xerrades que han obert el cicle Perdent la por al càncer que organitza l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) amb la Xarxa de Biblioteques de Barcelona. El cicle s'emmarca en el projecte Visions de Ciència, cicles que s'organitzen trimestralment des de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona per apropar els temes científics a la ciutadania, i que continuaran fins al 3 de desembre. La Biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert va ser l'escenari de la primera xerrada, on s’hi va tractar la immunoteràpia com a nova eina de tractament, i l'origen genètic d'alguns càncers va centrar la xerrada a la Biblioteca Sagrada Família- Josep M. Ainaud de la Lasarte.

 
 
ODS_CicleBiblioteques
 

 

Els premis TOP 20 reconeixen l'àrea d'atenció a la dona i la gestió del PSMAR

 
TOP20
 

Aquests guardons, que arriben a la seva 19 edició, reconeixen la tasca dels centres que han obtingut els millors resultats en el procés d'avaluació. Se n'han presentat 140, dels quals, 68 han estat finalistes i 39 premiats. Els guardons els atorga IASIST amb l’objectiu d’oferir al sector sanitari les millors pràctiques i experiències per millorar els seus resultats, basant-se en indicadors de qualitat, funcionament i eficiència.

 

 

Paula Serrano i Josep Mª Vinué al pòdium
de la Desert Run

 

Del 10 al 12 d'octubre es va celebrar la 10 edició de la Desert Run, una carrera de tres etapes de 15, 21 i 26 km pel desert del Sàhara. Volem felicitar a Paula Serrano, resident de 3er any del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, que va obtenir la tercer posició en la categoria absoluta femenina i a Josep Mª Vinué, responsable de la Secretaria Tècnica del PSMAR, que va aconseguir la primera posició en la categoria de veterans.

 
GConesa
 

 

Descansar amb un propòsit

 
JornadaDolor
 

La sala Josep Marull va acollir el passat 17 d’octubre la III Jornada per a Pacients amb Dolor Crònic de l'Hospital del Mar, de nou amb un gran èxit de participació. Aquest any, els assistents van rebre pautes per garantir una bona higiene de son i un descans reparador, factors de gran rellevància per al benestar dels pacients amb dolor crònic. La trobada va ser organitzada per la Unitat del Dolor del centre i la Comissió del Dolor del Parc de Salut MAR, i impulsada pel personal d'infermeria d'aquesta unitat.

 

 

Vostè té la possibilitat d'exercitar els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició reconeguts en la normativa de protecció de dades, presentant la petició per escrit i amb còpia del DNI o document acreditatiu equivalent, a la Gerència del Consorci Parc de Salut Mar de Barcelona, adreça Pg. Marítim 25-29, 08003 Barcelona.

 
peu1
 

Si desitja donar-se de baixa d'aquest butlletí fes clic en el següent enllaç: Baixa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -