No veus bé aquest email? Obre'l al teu navegadorPatologia digital: adéu, microscopis!


Els microscopis tenen els dies comptats. Seguint les passes que ja va caminar la Radiologia, on el suport de les imatges és ja tot digital, l’Anatomia Patològica fa una aposta de futur iniciant-se en aquesta transformació. La complexitat del processament i l’emmagatzematge ho fa encara un procés experimental on només uns pocs centres, com l’Hospital del Mar, estan iniciant-se i descobrint un món de possibilitats per a l’assistència i la docència.

El Dr. Francesc Alameda, Cap de Servei en funcions, la Dra. Lara Pijuan, responsable del programa de digitalització i el Dr. Sergi Serrano, Cap de Servei emèrit, ens expliquen els inicis i en què consisteix aquesta nova forma de treballar a Anatomia Patològica.La Unitat d’Hipertensió Arterial i Risc vascular de l’Hospital del Mar, designada Centre d’Excel·lència per la Societat Europa d’Hipertensió.

La Unitat, coordinada per la Dra. Anna Oliveras i depenent del Servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar, va rebre la designació durant el 26th European Meeting on Hypertension and Cardiovascular Protection, a París.

Aquest reconeixement només s'atorga a les organitzacions compromeses amb el control de la hipertensió i ressalta el rigor, creixement i innovació del treball dut a terme a la Unitat i el Servei durant més de 20 anys. També reconeix la coordinació, l’eficàcia i qualitat de l’assistència en un marc de creixement i innovació continuades, que ha estat possible sota el lideratge de la Dra. Oliveres conjuntament amb les Dres. Susana Vázquez i Laia Sans, així com la resta del Servei de Nefrologia, dirigit pel Dr. Julio Pascual.


Un estudi fixa en 2 hores setmanals el temps òptim per a jugar a videojocs i enfortir el cervell.

noti01

Un estudi realitzar per investigadors de l’Hospital del Mar i de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) determina que dues hores setmanals de videojocs en infants són beneficioses, mentre que més de nou s’associen a problemes de conducta i menys habilitats socials.

El treball liderat pel Dr. Jesús Pujol, metge del Servei de Radiologia de l’Hospital del Mar i investigador de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, ha analitzat l’efecte de jugar a videojocs sobre les funcions intel·lectuals i els problemes de conducta en 2.442 nens d’entre 7 i 11 anys. L’anàlisi de les imatges de ressonància magnètica semblen indicar que jugar a videojocs millora les connexions entre els ganglis basals i els lòbuls frontals. La recerca suggereix que l’entrenament en entorns virtuals i d’ordinador és capaç de modificar els circuits del cervell que s’ocupen de l’aprenentatge d’habilitats motores. Els experts conclouen que els videojocs no són en ells mateixos ni bons ni dolents, sinó que és la quantitat de temps que s’hi inverteix els que fan que siguin una cosa o l’altra.


L’Hospital del Mar desenvolupa una innovadora calculadora que prediu el risc de fibril·lació auricular.

Cardiòlegs de l’Hospital del Mar i investigadors de l’institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) han llançat aquesta nova eina per a predir amb precisió aquest risc a 2 i 3 anys.

Els resultats d’aquest innovador projecte, publicats a la prestigiosa revista International Journal of Cardiology, demostren que aquesta predicció és possible en base a indicadors electrocardiogràfics, dades clíniques i dades procedents de la monitorització amb Holter. La fibril·lació auricular, una malaltia caracteritzada per batecs auriculars no coordinats que produeixen un ritme cardíac ràpid i irregular, és cada cop més freqüent al món desevolupat. Fins ara no existia cap eina de càlcul no agressiva i validada que en predigués el risc a mig termini. La calculadora, adreçada a l'ús exclusiu de professionals sanitaris, es podrà utilitzar per a ajudar a fer un seguiment més estret dels casos més probables i així prevenir les complicacions relacionades amb la malaltia i els costos socials i econòmics associats.


Combinar diferents teràpies millora el tractament contra el càncer de pulmó.

L’equip científic liderat per la Dra. Esther Barreiro ha realitzat un estudi amb ratolins per a comprovar les millores que suposen algunes combinacions per a atacar el càncer de pulmó de cèl·lules no petites, el més letal del món.

Tot i els recents progressos en les estratègies terapèutiques per a combatre el càncer de pulmó, segueix essent complex trobar el tractament adient a cada pacient, per l’elevada resistència al fàrmacs que s’utilitzen. Aquest estudi ha analitzat les combinacions de tractament amb bortezomib i inhibidors dels complexos proteics MAPKi NF-kb, que s’han demostrat crucials en els processos de proliferació cel·lular, inhibició de la mort cel·lular, inflamació, regeneració vascular o metàstasis. Els resultats mostren millores com ara la reducció en la mida del tumor i en la pèrdua de massa muscular vinculada al càncer, contribuint a la degradació dels tumors i disminuint la proliferació cel·lular. L’estudi, realitzat amb ratolins, obre esperances per a millorar les estratègies terapèutiques disponibles.


Els pacients, els protagonistes.

Diverses jornades i actes al voltant del Dia Mundial del Cor o del Dolor Crònic posen en marxa activitats adreçades als malalts que els atorguen papers actius i protagonistes als nostres centres.

El Dia Mundial del Cor, 29 de setembre, a la Sala Ramon i Cajal del pati interior de l’edifici PRBB, es va organitzar una sessió especial adreçada a pacients i públic en general, al voltant de la malaltia del cor i la seva relació amb els hàbits saludables, que va explicar de forma planera i accessible perquè emmalalteix el cor, la importància de l’exercici físic, els hàbits saludables i el control de l’ansietat i l’estat d’ànim, comptant amb la participació d’un pacient expert que va mostrar la malaltia des del seu punt de vista.

noti3

A la Jornada per a pacients sobre el Dolor Crònic que se celebrarà el 14 d'octubre, es parlarà de la diferència entre dolor i patiment, i hi comptaran amb el testimoni de pacients que conviuen a diari amb el dolor crònic.

També la celebració de les
500 cirurgies d'obesitat mòrbida realitzades a l’Hospital del Mar, el proper 15 de novembre, comptarà amb el testimoni de pacients i del projecte fotogràfic Metamorphosis que reflecteix tot el procés viscut per una pacient del programa.


El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte participa a les Jornades de Portes Obertes del Recinte Modernista de Sant Pau.

El diumenge 2 d’octubre, de 10 a 14,30h, podreu trobar professionals del programa informant sobre aquesta malaltia, amb la projecció d’un vídeo i una exposició sobre el càncer colo-rectal al mateix temps que gaudiu de la visita al conjunt arquitectònic i els pavellons històrics de Sant Pau, obra de Domènech i Muntaner.

El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte és un programa promogut pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que data de 2010. Barcelona va ser l’àrea pilot per al programa, començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar. A finals de 2017 hi hauran estat convidades a participar més de 400.000 persones, homes i dones de 50 a 69 anys. Els grans hospitals de la ciutat, com l'Hospital del Mar, participen activament del programa, amb la col·laboració de les farmàcies.


Si vols donar-te de baixa d'aquest butlletí, fés click al següent enllaç: Baixa