No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
24

Març, 2015


Èxit de participació en el 1er Concurs d'Innovació del PSMAR

La primera convocatòria del concurs rep 47 propostes de professionals i pacients dels centres del PSMAR. El passat dia 24 de febrer, es van seleccionar les propostes que passen a la segona fase del concurs.

De les 47 propostes rebudes, 28 corresponen a l'àrea assistencial, 6 a l'àrea de recerca i 4 a l'àrea docent. Els pacients , que també estaven convidats a participar, han presentant 8 iniciatives. De conformitat amb les bases de la convocatòria el proper pas és seleccionar un màxim de 10 propostes per dur a terme el seu desenvolupament. La presentació de les memòries tècniques es farà durant el mes de juliol i el lliurament de premis es celebrarà en un acte públic durant el mes de setembre.

El 1er Concurs d'Innovació del PSMAR, neix amb l'objectiu de millorar la qualitat assistencial, docent e investigadora de la institució. El grup d’ innovació agraeix a tothom la col·laboració i ens convida a visitar el seu espai a la intranet.


Primer grup de Recerca en infermeria al PSMAR

El Parc de Salut Mar estrena Grup de Recerca especialitzada en infermeria, un projecte llargament desitjat i on es desenvoluparan interessants línies de treball, vinculades al Grup de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM. Ens ho explica en una entrevista la Directora d’Infermeria del PSMAR, Lourdes García Zaldívar.


La biotecnologia apunta a la possibilitat d'individualitzar la medicació en l'àmbit de la psiquiatria

L'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) participa en un important estudi que ajuda a identificar la medicació més adequada per a cada pacient.

Neurofarmagem, nom que rep aquest estudi impulsat per AB-Biotics, permet per mitjà de l'anàlisi d'una mostra d'ADN i un algoritme informàtic exclusiu, identificar la medicació més adequada per a cada pacient. Aquesta investigació, on s'analitzen més de 25 gens implicats tant en el metabolisme dels fàrmacs com en la resposta i el risc d'efectes adversos de 518 pacients, s'ha convertit ja en la prospecció més important realitzada en el món en farmacogenètica aplicada a psiquiatria. L'Hospital del Mar és un dels 18 centres participants en aquest estudi, que compta amb el suport del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI).


L'Hospital del Mar rep un homenatge al BCNegra.

En el marc de l’event lliterari BCNegra 2015, els organitzadors van voler mostrar el reconeixement a l’Hospital del Mar amb motiu del seu centenari, programant una taula rodona centrada en la relació entre la salut i la indústria farmacèutica.

Dins del marc de la trobada literària anual BCNegra, es va retre homentage al Hospital del Mar pels seus cent anys d'història. Els escriptors de novel·la negra Alberto Curiel, Belén Gopegui i Maribel Medina autors de llibres de ficció relacionats amb la temàtica de la taula rodona, van reflexionar sobre la doble realitat dels medicaments, que ajuden a guarir malalties i alhora proporcionen grans beneficis a la indústria, circumstància que sovint han inspirat històries protagonistes d’excel·lents novel·les negres. La taula va estar moderada per Jordi Carbonell, metge, escriptor i Comissari del Centenari.


La clau de la salut cardiovascular no està al cor sinó al cervell

Valentí Fuster inaugura el cicle de conferències commemoratives del centenari de l'Hospital del Mar.

Amb el títol de “Malaltia subclínica de cor i cervell: el repte de la dècada”, el Director del Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC) i Director Mèdic del Mount Sinai Medical Center de Nova York, va plantejar al públic assistent que la clau per tenir cura de la nostra salut cardiovascular es basa en la motivació i la presa de decisions més encertades.L'acte va ser promogut per l'Hospital del Mar i les Universitats Autònoma de Barcelona i Pompeu Fabra,que comparteixen el grau de medicina al Campus Universitari MAR. El Dr Valentí Fuster va reconèixer explícitament la qualitat del quadre mèdic de l'Hospital del Mar, tant durant la seva trajectòria com en el moment actual i va animar als assistents a ser més altruistes i menys consumistes.


Experts europeus es reuneixen a Barcelona per millorar la qualitat de vida a la pràctica clínica

El Comitè Científic de BiblioPRO i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) van organitzar el 9 de febrer la II Jornada Científica BiblioPRO sobre l'ús dels instruments de Qualitat de Vida i dels Resultats Percebuts en els Pacients.

Coneguts com PRO-Patient Reported Outcomes, aquests instruments han esdevingut, durant les últimers dècades, importants indicadors de la salut i la qualitat de vida tant en recerca clínica com epidemiològica. El Professor Paul Kind de la Universitat de York, i Caroline Anfray de MAPI Institute (Lió), entre d'altres experts en aquest àmbit, van deixar constància que la salut percebuda pels propis pacients té un important poder predictiu de resultats com la mortalitat, la demanda de serveis o els costos sanitaris. La jornada, que va comptar amb 200 persones inscrites, es va poder seguir per streaming i es va complementar amb sessions científiques paral·leles sobre àrees específiques i un curs semipresencial adreçat a professionals interessats a aprendre l'eina EMPRO, desenvolupada per membres del Comitè Científic i que avalua de manera estandarditzada la qualitat d'aquest tipus d'instruments.


20 anys del Programa de detecció precoç del càncer de mama

El divendres 20 de febrer va tenir lloc la XVIII edició de la Jornada sobre el Càncer de Mama que va incidir, per primera vegada, en l’abordatge del càncer de mama en la dona més gran.

Com és l’atenció assistencial de la dona gran? Com tenim cura de la dona gran amb càncer de mama? Hi ha diferències en l’enfocament del seu diagnòstic? Aquestes i d'altres preguntes van ser plantejades i analitzades pels responsables del Programa de Detecció precoç del càncer de mama de l'Hospital del Mar. Els 20 anys d’història del programa de cribratge tanquen un cicle complet de 10 campanyes de seguiment a dones que van començar amb 50 anys i a les quals se'ls ha anat practicant mamografies al llarg de 20 anys. El programa, que ha detectat des del seu inici 1.300 càncers de mama, ha permès fer un estudi evolutiu del càncer de mama i millorar la supervivència de les dones afectades per aquesta malaltia.


Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) apliquen una nova eina informàtica per a descobrir nous fàrmacs més eficients i segurs

Es tracta d'una metodologia computacional que permet reduir el risc d’establir relacions errònies entre proteïna i malaltia.

Les “sondes químiques” són petites molècules que interaccionen amb aquella proteïna que es vol estudiar i que resulta una possible candidata per fer una nova diana terapèutica. Jordi Mestres, coordinador del Grup de recerca en farmacologia de sistemes del Programa de recerca en informàtica biomèdica (GRIB) de l’IMIM i la UPF, ha demostrat amb aquest estudi que moltes sondes químiques no són selectives i que per tant poden confondre els resultats experimentals i portar els investigadors a deduir-ne conclusions errònies pel que fa a la rellevància terapèutica de moltes proteïnes. Aquest mètode computacional ha estat desenvolupat per l’empresa Chemotargets, una spin-off de l'IMIM creada el 2006, especialitzada en el desenvolupament de programari per al disseny de fàrmacs més eficaços i segurs.


Repàs a 100 anys d'epidèmies a Barcelona

El Doctor Pere Saballs va inaugurar el 44è Curs intensiu d'antibioticoteràpia amb una conferència sobre l'evolució de les epidèmies i el Servei de Malalties Infeccioses del PSMAR.

Amb motiu del Centenari de l'Hospital del Mar, el dia 2 de febrer va tenir lloc una interessant conferència en la que el Dr. Saballs va fer un bon repàs al que ha estat l'evolució en l'atenció a les epidèmies que van assolar la ciutat de Barcelona durant els darrers 100 anys. La ponència va fer un recorregut per les epidèmies que van aparèixer en els inicis del segle XX i el paper dels professionals que les van atendre, des del còlera i la polio als anys 50, fins arribar a la SIDA als 80 i les malalties associades al consum de drogues. Un repàs a tot un segle d'història que ens han conduït a l'aparició de l'actual servei de Malalties Infeccioses del PSMAR.


El dolor crònic ja es pot predir

Una nova eina de planificació ajudarà a identificar el risc que tenen els pacients de patir dolor crònic després d’una intervenció quirúrgica.

Un grup d’investigadors, liderat per anestesiòlegs de l’Hospital del Mar i auspiciat per la Societat Catalana d’Anestesiologia (SCARTD), han elaborat un estudi amb una mostra de 2.929 pacients que han estat seguits durant 2 anys, per determinar i avaluar el seu dolor als 4, 12 i 24 mesos després d’haver estat sotmesos a una intervenció quirúrgica comú. Aquest estudi, denominat GENDOLCAT, ha permés desenvolupar, en paraulesd’. Antonio Montes, anestesiòleg de l’Hospital del Mar i autor principal del treball, “un sistema de puntuació de risc que pot ser utilitzat abans de la cirurgia, just en el moment en què es planifiquen les cures i on les mesures preventives que es prenguin són de vital importància”. Els resultats de l’estudi mostren que un 18% de pacients que havien estat sotmesos a tres tipus diferents de cirurgia comú van desenvolupar dolor crònic passats quatre mesos de la intervenció, i el 5,2% va seguir experimentant dolor crònic passats 24 mesos. Amb aquesta innovadora eina, metge i pacient poden discutir sobre la millor estratègia a seguir abans, durant i després de la cirurgia, valorar acuradament la intervenció i, el més important, establir tècniques per tal d’alleugerir el dolor durant el període de recuperació del pacient.


  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa