Notícies

3 de desembre de 2018 - Art-Usuari

Arriba a l’Hospital del Mar l’exposició ‘Txernòbil: la ciutat del silenci’

Arriba a l’Hospital del Mar l’exposició ‘Txernòbil: la ciutat del silenci’

La mostra, obra del Dr. Jorge Franganillo, repassa la situació de l'àrea propera al reactor nuclear ucraïnès que l'any 1986 va patir el pitjor accident de la història de la indústria nuclear.

Carrers buits, hospitals sense pacients, jocs infantils que esperen nens i nenes que mai arribaran. Són les imatges que el Dr. Jorge Franganillo ha recollit a les 15 instantànies que conformen l'exposició Txernòbil: la ciutat del silenci, que es podrà visitar fins a final d'any al passadís central de l'Hospital del Mar. Una mostra colpidora, que ens permet visualitzar l'entorn de la central nuclear i la ciutat de Prípiat, que va passar de ser una de les joies de la corona de la Unió Soviètica a una zona prohibida i perillosa per a la salut.

Exposició_Txernòbil

Com explica Franganillo, "la zona d'exclusió de Txernòbil és una de les regions amb major contaminació radioactiva del món". El 26 d'abril de l'any 1986, el reactor número 4 de la central, situada al costat de la ciutat, va esclatar, obligant a l'evacuació de la població, de 50.000 habitants, i deixant un paisatge apocalíptic. El nombre de víctimes, més enllà de la trentena de treballadors que van morir durant les tasques inicials per controlar l'accident, ha estat sempre motiu de controvèrsia per la varietat d'efectes sobre la salut que pot tenir la radiació. El que sí que està clar és que es va generar un dany irreparable que trigarà molts anys a reparar-se.

Exposició_Txernòbil

"Aquesta exposició fotogràfica presenta la desoladora situació de l'àrea d'alienació que es va haver d'establir al voltant de la central nuclear com a seqüela d'aquell fatídic dissabte d'abril", explica l'autor. "Són quinze mirades a les tràgiques conseqüències de la supèrbia humana, del desig de controlar la natura i les seves forces, que volen renovar la memòria d'uns fets que no haurien de caure en l'oblit".

 

L'autor

Jorge Franganillo és doctor en Informació i Comunicació i professor de gestió d'informació i comunicació digital a la Universitat de Barcelona. És autor de textos acadèmics sobre aquestes matèries i col·laborador a mitjans de comunicació escrit i digitals. L'exposició que es pot veure a l'Hospital del Mar és el fruit del seu viatge a Ucraïna el novembre del 2017, durant el qual va poder visitar la zona afectada per l'accident de la central de Txernòbil.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat