Si no puedes ver bien esta newsletter haz click aquí

Ets una segona víctima?

L’Hospital del Mar engega la implantació del Programa d’Atenció i Suport a la Segona Víctima

Una segona víctima és tot aquell professional sanitari que està implicat en un acte assistencial que ha comportat un efecte advers per al pacient (sigui per error o no) i que es converteix en víctima en el sentit que queda traumatitzat pel succés. Aquesta és la definició de segona víctima a l’àmbit sanitari. Una definició que vol posar en evidència que, més enllà del possible dany que pot patir el pacient en cas de produir-se un esdeveniment advers, els professionals que l’atenen també en poden resultar perjudicats. De fet, s’estima que la meitat d’ells es veurà implicat en una situació com aquesta al llarg de la seva vida professional. Tot i això, el concepte de segona víctima és pràcticament desconegut entre ells. És més, els mateixos professionals sanitaris prefereixen ocultar que viuen aquesta situació.


Creem el primer banc de cèl·lules proneuronals de l'Estat Espanyol per a estudiar les malalties mentals

Les cèl·lules proneuronals permeten obtenir informació molecular i bioquímica del cervell humà mitjançant un raspat de la mucosa. Aquest avenç permet veure l'afectació neuronal dels pacients i el seu pronòstic, i per tant ens permet disposar d'una nova eina diagnòstica i pronòstica per a les malalties mentals amb deficiències cognitives.


Primer Grup d'Ajuda Mútua (GAM) adreçat als familiars de pacients de salut mental al Centre Fòrum

Al Centre Fòrum s'ha posat en marxa el primer GAM adreçat als familiars de pacients de salut mental, una iniciativa de l'Associació Emilia BCN i la Federació Veus. L’objectiu d’aquest taller familiar, que es reunirà quinzenalment, és aconseguir que els participants en el grup siguin capaços de descobrir les seves fortaleses, posar-les de manifest i utilitzar-les per gestionar millor les dificultats familiars que de vegades es generin.


Els alts nivells de contaminació incrementen un 20% el risc de patir un ictus aterotrombòtic

NP_ictus_contaminacio

Els investigadors han pogut comprovar com la presència a l’aire que respirem de carbó negre, procedent de la mala combustió dels motors dièsel, actua a curt termini com a desencadenant d’un tipus concret d’ictus, l’aterotrombòtic. L’ictus aterotrombòtic és el tercer més freqüent i la seva causa subjacent, l’ateroesclerosi, és tractable.


La millor salut per a dones afectades de càncer de mama

La Unitat Funcional de Patologia Màmaria de l'Hospital del Mar organitza el divendres 16 de març una jornada per proporcionar a les pacients coneixements i aprenentatges sobre hàbits saludables. L’objectiu és afavorir el seu retorn a una vida de qualitat i contribuir en la prevenció de possibles complicacions i malalties potencialment relacionades.


L'Alcaldessa de Barcelona visita el Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) de Ciutat Vella

L’Ajuntament de Barcelona va organitzar una trobada entre diferents agents comunitaris, orientats a millorar la salut i la qualitat de vida dels nens i joves de Barcelona. Durant la jornada, la direcció de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions va presentar el programa Consulta Jove. L’objectiu és donar resposta a les necessitats d’atenció de casos de patiment psicològic i/o emocional de joves d’entre 12 i 21 anys. Posteriorment l’alcaldessa va visitar el CSMIJ de Ciutat Vella i es va reunir amb l’equip professional, per analitzar les raons de consulta i prioritats del CSMIJ.


L’Hospital del Mar i el de Sant Pau sumen per oferir la millor assistència en Neurocirurgia

Els dos centres han acordat mancomunar el seus serveis de Neurocirurgia i el Dr. Gerardo Conesa, fins ara cap del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar, és el cap del nou Servei Mancomunat. El nou servei es convertirà en un dels més importants en el camp de la neurocirurgia a Catalunya, amb una cartera de serveis completa i més de 1.000 intervencions quirúrgiques anuals.

GConesa

Impulsem l’atenció oncogeriàtrica a les pacients d’edat avançada amb càncer de mama

L'Hospital del Mar és un dels primers centres catalans a incorporar un programa d'oncogeriatria, i ja hi han passat un centenar de pacients. El projecte permet el treball multidisciplinari entre oncòlegs i geriatres per millorar i adequar el tractament a les pacients de més edat. El geriatre participa en el procés d'atenció als casos des del primer moment, amb l'objectiu de detectar el seu grau de vulnerabilitat.


4rt aniversari del programa de voluntariat "QUI m'acompanya?"

Volem agrair la tasca que realitzen les voluntàries que han fet possible que poguem celebrar aquest aniversari, oferint un servei immediat d'acollida, informació, orientació i acompanyament als usuaris de l'Hospital del Mar amb especials dificultats.


Una delegació de la regió italiana de Trento visita el Servei de Malalties Infeccioses

Un grup d’especialistes en malalties infeccioses i control d’infeccions de la regió italiana de Trento ha pogut conèixer de primera mà l’aplicació al centre del Programa d’Optimització d’Ús d’Antimicrobians (PROA), a la qual és referent a Catalunya. També han rebut informació de les activitats que realitza el Programa de Control d’Infeccions. La iniciativa té com a objectiu trobar punts en comú i poder desenvolupar iniciatives de recerca conjuntes, així com discutir sobre el control d’infeccions per patògens multiresistents.


Vostè té la possibilitat d'exercitar els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició reconeguts en la normativa de protecció de dades, presentant la petició per escrit i amb còpia del DNI o document acreditatiu equivalent, a la Gerència del Consorci Parc de Salut Mar de Barcelona, adreça Pg. Marítim 25-29, 08003 Barcelona.

peu1

Si deseas darte de baja de este boletín haz click en el siguiente enlace: Baja

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -