No veus bé aquest email? Obre'l al teu navegador

FEM LA PRIMERA PASSAEm complau presentar-vos la primera de tres fases del projecte global d’ampliació i remodelació de l’Hospital del Mar. Aquest projecte tan necessari, llargament desitjat per la institució, treballadors i veïns, per fi s’ha reprès, després d’haver estat aturat del 2010 al 2015.

Aquesta fase, que presentem en una
Jornada de Portes Obertes el dia 21 de maig (de les 10 a les 14h), és una primera passa que constitueix una notable millora, sobretot per l’agrupació dels serveis oncològics, l’actualització d’equipaments i la confortabilitat dels pacients i usuaris, especialment als serveis d’urgències i de ginecologia-obstetrícia. Us convidem a participar en les visites que es faran aquest dia, amb les explicacions dels professionals que hi treballaran, amb un aperitiu popular i un concert per a celebrar l'apertura d'aquest edifici.

Aquest nou edifici incorpora més metres, que per força faran el dia a dia molt més còmode, en especial en aquestes dues àrees que han crescut en demanda de forma tan important en els darrers anys i que posaven a prova els espais disponibles fins ara. Es tracta d'una important fita i una notable millora, sobretot per l’agrupació i aproximació dels serveis oncològics, l’actualització i la confortabilitat dels pacients i usuaris de l’Hospital del Mar, especialment als serveis d’urgències i d'obstetrícia-ginecologia.

És una inauguració per la qual hem lluitat els veïns, els professionals i la institució i ens alegra molt, però no per això podem oblidar que ens falta assolir encara dues fases més del projecte integral, sense les quals no podrem completar el trasllat de tots els serveis que encara es troben a l’Hospital de l’Esperança i que volem aproximar a la població que atenem.

Les posteriors fases d’ampliació permetran que al significatiu augment de metres i la millora en confort del qual en gaudirem ara, s’hi afegeixi un creixement en llits i capacitat quirúrgica que permetrà l’adequació a les necessitats de la nostra àrea de referència.

Avui però, ho volem festejar plegats, contents perquè disposem de les millors intal·lacions de radioteràpia del país i perquè atendrem els parts d’acord a les preferències de les mares, en espais grans, moderns, segurs i lluminosos. A Urgències comptarem amb un àrea el doble de gran de la que teníem, amb 5 boxs per codis amb la tecnologia més avançada. Gaudirem de l’ampliació de l’Hospital de dia de totes les especialitats, amb un disseny que recull els suggeriments dels pacients. I finalment, contents també pel nou Laboratori d’arítmies adjacent al nou edifici.

Sí, comencem una nova etapa que ens obre les portes del futur.


Olga Pané
Gerent del Parc de Salut MAR


Atenció oncològica integral.

Gràcies a la creació d’aquest nou edifici, serà possible el trasllat de serveis que abans s’oferien a l’Hospital de l’Esperança, com l’Oncologia Radioteràpica, de forma que l’atenció oncològica s’atendrà integralment a l’Hospital del Mar.

Aquesta reunificació de serveis al voltant del càncer engloba l’Oncologia mèdica, la Cirurgia, els Serveis de Radiologia i Imatge pel diagnòstic, les proves complementàries de Pneumologia i Digestiu, l’Anatomia Patològica amb els serveis de Biologia Cel·lular, l’Oncologia Radioteràpica, el Banc de tumors, el Comitè de Tumors, els Programes de detecció precoç i també la recerca, amb el Programa de Recerca en Càncer, que inclou des de la recerca bàsica a la pre-clínica i l’orientada a la malaltia.

Els Hospitals de dia, fins ara ubicats al mòdul prefabricat i en diferents àrees del centre, disposen d’espais més amplis, amb llum natural, que es compartimenten per a garantir la privacitat i el confort en els moments de major vulnerabilitat dels pacients.

El nou edifici allotja els Hospitals de dia d’Oncologia i Hematologia, els de Pneumologia i un àrea polivalent on s’ubiquen els pacients dels serveis de Cardiologia, Digestiu, Endocrinologia, Nefrologia, Neurologia i Reumatologia. En total, 54 punts d’atenció per a l’assistència i tractament especialitzats en l’entorn hospitalari amb la comoditat de poder marxar el mateix dia a casa.


Unes urgències més confortables.

Els espais dedicats a Urgències de què disposa l’Hospital del Mar a partir d’ara, entre el nou edifici i la remodelació de les anteriors dependències, suposen gairebé 4000 m2 i 40 nous boxs, que oferiran un millor control i seguiment dels malalts d’aquesta àrea, vital per a la nostra població.

A aquest nou complex d’Urgències s’hi accedeix en vehicle pel carrer del Gas, on també es troba l’accés amb escales o ascensor, abans d’entrar al vestíbul del nou edifici. Només arribar comptem amb una àmplia àrea d’admissions, sales d’espera per als familiars i l’accés a les sales de triatge. Comptem amb espais preparats per a atendre els codis ictus, l’aturada cardíaca, el dolor toràcic o els politraumatismes
. Amb aquests espais aconseguim zones de treball i també sales d’espera per a malalts i per als acompanyants més àmplies i confortables.


Ginecologia i obstetrícia a un altre nivell.

La nova àrea gineco-obstètrica està dotada de dos espaiosos quiròfans que implementen innovacions per a fer abordatges endoscòpics, amb equipaments suspesos del sostre per a facilitar la mobilitat i il·luminació amb canvis cromàtics que faciliten la visualització quirúrgica i reforcen l'estricta higiene de l'àrea.

Gràcies als nous espais el procés de part esdevé un acte biològic i no clínic, no-medicalitzat, però amb el control, la seguretat i la professionalitat que aporta un centre sanitari. Aquesta atenció permetrà, per una banda, fer la dilatació i el part en un mateix espai confortable i privat. A més, qui ho desitgi podrà també fer la fase de dilatació en un medi aquàtic, aprofitant els avantatges d’aquest entorn per a mitigar el dolor i molèsties del procés.


Confort modern i sostenible: Districlima, innovació en climatització ecològica.

Amb la posta en marxa del nou edifici, l’Hospital incorpora un nou sistema de subministrament de fred i calor, gràcies a l’empresa Districlima, una xarxa de circulació d’aigua freda i calenta, que ja ha provat la seva eficiència a l’edifici del Centre Fòrum. Gràcies a un acord especial s’ha pogut estendre 2 km fins a l’Hospital del Mar.

Actualitzar els sistemes de funcionament replantejant les estratègies energètiques es fa per raons d’eficiència tècnica, sostenibilitat ecològica i també econòmica. Connectar-se a aquesta xarxa, que empra el calor produït per la crema de residus que fa la incineradora de Sant Adrià per a l’escalfament a alta temperatura de l’aigua i l’efecte de la massa d’aigua del mar per a refredar-les, ens ajudarà a reduir l’ús de combustibles fòssils i les emissions de CO2 en un 69%.


El futur Hospital del Mar

Les properes dues fases del projecte integral d’ampliació i remodelació han de portar a l’Hospital del Mar a desenvolupar tot el seu potencial, l’aproximació dels serveis que encara estan a l’Hospital de l’Esperança i tota la tecnologia i serveis necessaris per a augmentar la capacitat de resposta que ens cal per atendre en les millors condicions a la creixent població de la nostra àrea de referència.

Les properes etapes consisteixen en la construcció de dos edificis bessons de dues plantes més soterranis que s’uneixen amb el que ara estrenem de forma perpendicular i que han de substituir les unitats ubicades als pavellons centenaris de l’hospital, que van ser reformats pels Jocs Olímpics, ara fa 25 anys. La consecució dels nous edificis suposa un salt exponencial en la superfície de l’Hospital, que passaria dels aproximadament 60.000 m2 que compta ara mateix entre l’hospital que ja teníem i el nou edifici a uns 103.500 m2 al final de tot el procés.

"Tots estem desitjant que es materialitzin les següents fases d’aquest projecte, que estava previst pel 2017. Demano a les institucions que facin definitivament aquestes inversions, sense oblidar-se de contemplar el capítol dels recursos humans."

Manolo Royo
President del Comitè d'Empresa del PSMAR


Si vols donar-te de baixa d'aquest butlletí, fés click al següent enllaç: Baixa