No veus bé aquest email? Obre'l al teu navegador



5 anys del MARBiobanc
al servei d’una recerca de qualitat


El MARBiobanc, el banc de mostres biològiques de l’Hospital del Mar, celebra el seu cinquè aniversari. Encara que la recuperació de mostres per a estudis científics es feia des de molt abans, amb l’aplicació de la Llei d’Investigació Biomèdica i el Reial Decret de biobancs, el 2011 neix el MARBiobanc per a ordenar tot el procés que comporta que una persona pugui fer donació al Biobanc dels seus teixits i mostres sobrants de les proves que se li practiquen a l’hospital i la seva posterior cessió a projectes d’investigació.

I què comporta? Doncs tot un complex engranatge que va des del moment en què el metge informa el malalt i li demana permís per utilitzar les seves mostres (Consentiment Informat), passant pels serveis d’emmagatzematge i preservació fins a la resposta a les sol·licituds de l’investigador. Totes les sol·licituds son avaluades per dos comitès, un ètic i un científic per tal de garantir el bon ús de les mostres i l’acompliment de tots els aspectes ètics i legals i de confidencialitat de les mostres. Tota aquesta sistemàtica de gestió de les mostres per part del Biobanc avala una recerca de qualitat que repercutirà en la salut de totes les persones. En definitiva, un banc molt valuós. Ens ho explica la Directora del MARBiobanc, la Doctora Montserrat Torà.



Un test genòmic evita quimioteràpies innecessàries en càncer de mama.

El test Oncotype DSX és clau en el moment de recomanar la quimioteràpia davant el càncer de mama tipus ER+ (receptor d’estrògens positiu), tal com demostra un estudi liderat pel Dr. Joan Albanell, cap de servei d’Oncologia de l’Hospital del Mar i director del Programa de Recerca en Càncer de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

L’estudi, publicat a la revista European Journal of Cancer, demostra el gran impacte terapèutic del test Oncotype DX, doncs redueix significativament la recomanació de quimioteràpia en pacients operades amb càncer de tipus ER+ i HER2- (que no es poden beneficiar del tractament antiHER2) mentre que també identifica el petit grup de pacients que sí se’n poden beneficiar i que potser d’entrada no s’hagués considerat adient. Segons el Dr. Albanell, és important evitar la quimioteràpia a aquelles dones que n’obtindran un benefici mínim o inexistent, tant pels efectes com per la toxicitat, al marge dels propis costos del tractament. Aquest grup investigador ja va ser el primer en aportar evidències del beneficis d’aquest test el 2012 i va ajudar a implantar el seu ús a Espanya. Des d’aquell primer estudi el test ha estat sol·licitat per 10.000 especialistes a 55 països i ha beneficiat a més de 175.000 pacients.

albanell

L'Hospital del Mar guardonat amb el TOP 20 en l'Àrea de Ronyó i Vies Urinàries.

noti01

El guardó és l'únic referent nacional per a la comparació de resultats entre hospitals d'un mateix nivell. En l'àrea de Ronyó i Vies Urinàries en què ha destacat l'Hospital del Mar només s'han premiat quatre centres. En aquesta avaluació anual han participat enguany un total de 161 hospitals a tot l'Estat espanyol.

Hospitals TOP 20 és un programa d'avaluació de centres que realitza IASIST i es basa en indicadors de qualitat objectius, a partir de dades registrades en el dia a dia, analitzant més de 30 processos i més de 120 indicadors en 8 àrees clíniques: Nerviós, Respiratori, Cor, Digestiu, Musculoesquelètic, Ronyó i Vies urinàries, Dona i Atenció al Pacient Crític.

L'avaluació de l'Àrea del Ronyó i Vies urinàries en què hem estat premiats s'ha concentrat en cinc processos assistencials: les malalties de la pròstata, les infeccions urinàries, el càlcul i el còlic renal, la fallada renal i les neoplàsies de ronyó, urèter i bufeta.


Som prou ètics en salut?

DretsDeures

La I Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial del PSMAR que tindrà lloc el proper dia 8 den novembre posarà sobre la taula la nova carta de drets i deures, un compromís per a professionals i ciutadans.

La finalitat de la jornada és debatre i reflexionar al voltant dels diferents principis i objectius de la nova carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’assistència sanitària. Comptarà amb una conferència, impartida per la Dra. Beatriz Román, professora de la Facultat de Filosofia de la UB, titulada “De la responsabilitat a la responsabilització: justícia, solidaritat i cura”, i també es farà una taula rodona sobre els dilemes que plantegen els principis d’intimitat i autonomia en l’assistència i la recerca.


La contaminació de l’aire redueix la fertilitat humana.

Les conclusions d’un estudi de revisió de la literatura científica liderat pel Dr. Miguel A. Checa, de l’Hospital del Mar, mostren que els nivells elevats de contaminants atmosfèrics del trànsit rodat a les gran ciutats causen un major nombre d’avortaments i poden alterar la qualitat de l’esperma.

L’estudi, encomanat per la Societat Americana de Medicina Reproductiva als investigadors del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital del Mar i del Grup de Recerca en Infertilitat de l’IMIM, consta de dues revisions exhaustives de la literatura científica en aquest camp. Els resultats en els nivells de fertilitat femenina s’observa una reducció en la taxa de fertilitat i augment del risc d’avortaments, així com una reducció en el nombre de naixements en dones que recorren a tècniques de fecundació in vitro. En el cas de la fertilitat masculina, l’impacte dels contaminants atmosfèrics és menys concloent en humans que en animals (on està clara la pèrdua de la funció reproductora davant la contaminació), però sembla apuntar que contribueix a canvis en la morfologia dels espermatozoides i la fragmentació de l’ADN d’aquestes cèl·lules.


Fem-ho junts, el projecte d’art i salut del Centre Dr. Emili Mira i el Centre d’Art Santa Mònica.

El projecte pilot d’art i salut, que compta amb la col·laboració de la Directora del Centre d’Art Santa Mònica, Glòria Picazo, i l’artista, Julia Montilla, està adreçat a persones amb malaltia mental greu i les seves famílies amb l’objectiu d’introduir l’art i la creativitat en les seves vides.

Fem-ho junts, que es va iniciar el mes de març d’enguany i acabarà el mes de desembre, aconsegueix reactivar a través del procés d’aprenentatge creatiu dins de propostes de caire lúdic i comunitari la vessant creativa i el valor social de persones que sovint encarnen la irracionalitat, la discapacitat i la improductivitat, potenciant espais on es desdibuixen les diferències entre malaltia i salut. El projecte es concreta en la creació d’una comparsa de capgrossos que participarà en les festes del municipi i en la creació d’una entitat que s’integrarà al Centre de Tradicions Populars Catalanes Joan Peiró, que és seu de geganters, draconaires i castellers.

noti3

Juan Gutiérrez i Juan Pablo Horcajada, guanyadors del Premi Qualitat de la Docència del Consell Social de la UPF.

Aquest guardó reconeix, a més de la intensa activitat assistencial a l’Hospital del Mar dels dos premiats, Cap de Secció de Medicina Interna de l’Hospital del Mar i cap de Servei de Malalties Infeccioses respectivament, la seva disponibilitat i generositat cap a totes les demandes institucionals envers la millora dels estudis de Medicina.

El premi s’atorga en la modalitat d’activitat docent dins d’un grau en els estudis de Medicina, una candidatura que es va presentar a proposta de l’Oficina de Coordinació i Avaluació Acadèmica (OCAA) de la Facultat de ciències de la Salut i de la Vida, amb l’aval del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF.


Els usuaris posen un “Excel·lent” al Programa de detecció de càncer de còlon i recte de Barcelona.

Un estudi liderat per la Dra. Andrea Burón, del Servei d’Epidemiologia i Avaluació de l’Hospital del Mar avalua la satisfacció dels usuaris del programa, que obté una puntuació mitjana de 9,5 sobre 10.

L’estudi, tal com explica la Dra. Burón, té en compte la claredat i comprensió del material de comunicació, l’efectivitat de l’atenció telefònica, el procés de recollida de la mostra i la comunicació dels resultats. Un dels aspectes millor valorats ha estat el de la claredat de la informació proporcionada, avalant el paper de les farmàcies i els farmacèutics com a punt d’informació, distribució i recollida del test. Entre els aspectes menys apreciats van estar les molèsties tant de la preparació com de la realització de la colonoscòpia, quan era necessària i les dificultats per accedir telefònicament. D’altra banda, aquest treball també ha pogut copsar els motius dels ciutadans per a no participar, que majoritàriament refereixen el fet que no li donen importància, o bé que ja han participat en altres controls de patologia colorectal. Des de la seva posada en marxa l’any 2010, aproximadament 400.000 homes i dones de 50 a 69 anys de la ciutat de Barcelona han estat convidats a participar en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte.

noti3

Cristina González, Presidenta de l’Associació Catalana d’Infermeres de Control d’Infeccions (ACICI).

La coordinadora d’Infermeria del Programa de Control d’Infeccions del Servei d’Epidemiologia i Avaluació del PSMAR presidirà aquesta associació de caràcter no-lucratiu, que compta amb el suport del departament de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat.

L’ACICI es va crear l’any 1984 amb l’objectiu de compartir les experiències i la informació dels hospitals nacionals i internacionals per tal d’unificar criteris sobre les malalties que s’han de prevenir. Tanmateix, l’Associació també porta a terme una important tasca de recerca, difusió i informació sobre els estudis realitzats. També assessora, informa i col·labora amb els organismes sanitaris assistencial i d’investigació per a incorporar amb la major agilitat possible els avenços en prevenció i higiene hospitalària.


Un Mar de ciència, cafès científics per a tothom.

La depressió i els seus signes d’alarma centra el primer cafè científic de l’IMIM a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, amb qui s’ha signat un conveni de col·laboració.

Aquest dimecres 26 d’octubre s’ha iniciat el cicle de cafès científics “Un Mar de ciència”, que pretén facilitar l’accés gratuït de la ciutadania al coneixement i la ciència amb la complicitat i col·laboració de les biblioteques municipals, espais que desenvolupen un paper clau a l’hora de proporcionar eines i oportunitats a la població per millorar el seu empoderament. Aprofitant la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, el primer cafè científic, a la Biblioteca del Fondo de Santa Coloma de Gramenet, s’ha tractat el tema “La depressió i els seus signes d’alarma”, on han participat Víctor Pérez, Director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar (INAD) i Jordi Alonso, Director del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM. La moderadora ha estat Carme Palma, representant local de la Taula de Salut Mental i cap de servei de Salut Pública, Acció Comunitària i Atenció als consumidors de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Mar de ciència demostra el compromís de metges i científics del PSMAR per apropar la ciència a la societat amb una difusió àmplia, comprensible i rigorosa.

Podeu demanar més informació aquí.

noti3

L’Escola Superior d’Infermeria (ESIM) clou la celebració del seu 40 aniversari.

La conferència magistral “Pensament crític en infermeria”, de la Dra. Lucila Cárdenas de la Universidad Autónoma del Estado de Méjico va cloure el passat dia 19 d’octubre els actes de celebració del 40 aniversari de l’ESIM.

Durant l’acte també van participar les diferents autoritats implicades en els actes, com la Directora de l’ESIM, la Dra. Mª Dolores Bardallo o el Dr. Jordi Pérez, delegat de la Universitat Pompeu Fabra a l’ESIM. També la Dra. Olga Pané, Gerent del PSMAR, va voler dir adéu a un any que ha estat ple de celebracions que han ressaltat des de diferents visions i perspectives la figura de la infermera i el seu paper en la societat actual i futura. El punt i final el va posar l’espai musical a càrrec de la Coral de la Universitat Pompeu Fabra.


El curtmetratge “En tu cabeza: cabra y oveja” rodat al Centre Fòrum, ja es pot veure online.

El curtmetratge de 17 minuts de Kike Maíllo rodat en part al Centre Fòrum de l’Hospital del Mar i del qual ja us vam parlar fa uns mesos ja s’ha estrenat online i us el portem aquí per a què el gaudiu.

Us recordem que aquest curt forma part del programa Cinergia de Gas Natural Fenosa. Els protagonistes són Michelle Jenner, Hugo Silva, Adrián Lastra i Daniel Guzmán. Es tracta de la història de l’Andrea, que viatja 35 anys enrere en el temps per a conscienciar sobre eficiència energètica, ficant-se al cap de Tomi que, amb el seu amic Charli, estan a punt de realitzar un atracament que ja va sortir malament una vegada per a tots ells.

video

Si vols donar-te de baixa d'aquest butlletí, fés click al següent enllaç: Baixa