No veus bé aquest email? Obre'l al teu navegadorT'apuntes a l'educació sanitària?


Aula Respira és una de les moltes iniciatives que es fan al PSMAR en matèria d’educació sanitària grupal on participen metges, infermeres i fisioterapeutes del servei de Pneumologia, conjuntament amb pacients i familiars. Un exemple de la vocació comunitària dels centres del PSMAR i de com l’assistència es complementa des d’una perspectiva on la persona és co-responsable de la seva salut. Els professionals informen, escolten, acompanyen i creen un espai on compartir i participar pel propi benestar, especialment en els processos llargs i malalties cròniques. El resultat: pacients més vinculats als centres, ben formats i satisfets amb una experiència que, un cop han provat, no dubten a repetir.L’Hospital del Mar i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) participen en la creació de la Plataforma Next-Next Generation Sequencing (NNGS)

L'objectiu principal del projecte pel qual s'ha creat la Plataforma NNGS és desenvolupar una metodologia de diagnòstic, basada en la seqüenciació massiva de sistemes genòmics d'alta variabilitat com virus, bactèries o cèl·lules tumorals. En aquesta mateixa línia, es provarà la seva aplicabilitat assistencial orientada a promoure la medicina personalitzada: diagnòstic i tractament correctes en el moment i en la dosi adequada i per al pacient apropiat.

Als nostres centres lideren el projecte la Dra. Beatriz Bellosillo, cap de Biologia Molecular de l’Hospital del Mar, i el Dr. Joan Albanell, cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar i director del programa de recerca en Càncer de l’IMIM. El projecte es dividirà en dos grans àrees: el desenvolupament d'aplicacions NNGS per al diagnòstic de malalties infeccioses (virus/bactèries), en col·laboració amb el VHIR-HUVH i l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, i el desenvolupament d'aplicacions NNGS per al diagnòstic en Oncologia, en col·laboració amb l’IDIBELL en càncer hereditari i amb el VHIO i l'Hospital del Mar en càncer no hereditari
.


Repte #1000 amics:
Somriures que et costaran tan poc com un cafè

noti01

Amb el lema "Somriures que et costaran tan poc com un cafè", els AMICS de l'Hospital del Mar han iniciat aquest juliol el #repte1000amics, campanya que cerca la complicitat dels professionals del PSMAR.


Els professionals sanitaris curen a través de la medicina i la ciència, tanmateix Amics de l'Hospital del Mar volen acompanyar aquesta tasca oferint als pacients i les seves famílies un somriure, un respir, una píndola musical i altres iniciatives que estan promovent.

Per aconseguir-ho necessiten de la cooperació dels professionals, necessiten que els ajudin a donar a conèixer AMICS, els programes que impulsen i el senzill que és col·laborar-hi i fer-se AMIC. L’objectiu d’Amics de l’Hospital del Mar és millorar l’estada i les visites dels pacients a l’hospital i aconseguir donar un plus que marca la diferència: un somriure, un respir, un moment de relaxació o una píndola de música. Vols somriure amb els Amics?


Nova plataforma per a Estudis Clínics d’Intervenció Nutricional

Aquest mes de juliol s’ha presentat una plataforma adreçada a grups de recerca nacionals i internacionals i empreses de l’àmbit sanitari o alimentari. Es crea per a realitzar diferents tipus d’estudis, oferint una infraestructura de qualitat contrastada tant a nivell científic com tecnològic, una gestió àgil i una experiència de més de trenta anys en l’àmbit de la gestió del coneixement clínic del sector nutricional.

La nova plataforma està orientada al camp de les neurociències i les malalties amb processos inflamatoris i cardiovasculars. S’articula al voltant de grups de recerca clínica i serveis assistencials de l’Hospital del Mar (endocrinòlegs, cirurgians, neuròlegs, neuropsicòlegs, digestòlegs i cardiòlegs), una unitat d’Assaigs clínics (fase I) i un conjunt d’infraestructures científiques i tecnològiques que els donen suport. Entre d’altres serveis, ofereix la possibilitat de fer estudis per a desenvolupar productes i obtenir l’aprovació d’al·legacions nutricionals, estudis de biodisponibilitat de nutracètics, de microconstituents de la dieta o de biomarcadors de consum, a més d’anàlisis bioquímiques, genòmica nutricional, assessorament metodològic o aplicacions automatitzades per a la captura, gestió i anàlisi de dades.


La doctora Marta Torrens consultora científica de l’ONU

La conferència, impartida a Viena i titulada “Com coexisteixen la salut mental i els trastorns per ús de substàncies” s’ha realitzat en el marc de les reunions organitzades per l’ONU sobre prevenció del consum de drogues i tractament dels trastorns mentals associats.

La Doctora Torrens és directora del Procés d’Addiccions de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) i consultora científica de la United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). En la seva xerrada va mostrar tant les causes com les formes de diagnosticar la co-morbiditat de les malalties psiquiàtriques en pacients amb abús de drogues. En el nostre entorn, d’un 15 a un 80% dels malalts amb abús de drogues pateixen algun trastorn psiquiàtric primari (no dependent de l’ús de les drogues), especialment depressió, ansietat i personalitat antisocial, més freqüentment en dones que en homes. Aquesta co-morbiditat té un alt cost social, ja que produeix un major índex de suïcidis, de visites als serveis d’urgències, comportaments violents o delictius, atur i indigència
.


Es posa en marxa la Unitat d'hipòfisi de l'Hospital del Mar

Es tracta d’una consulta pionera que han iniciat els serveis de Neurocirurgia, Endocrinologia, Oftalmologia i Otorrinolaringologia per atendre pacients amb patologia hipofisària, tributaris d’intervenció quirúrgica.

La consulta, que inicialment es realitza amb periodicitat mensual, suposa un gran benefici per als pacients tractats, ja que implica una reducció en el nombre de visites i una presa de decisions consensuades i conjuntes preses per quatre professionals de diferents especialitats en una única visita.

noti3

Premi Rol d’infermeria per al programa “Artteràpia per a pacients amputats” (ARPA) iniciat a Cirurgia Vascular

A través de l'Artteràpia s'acompanya en el procés del dol per la pèrdua del membre amputat, fent ús de l'expressió lliure dels sentiments davant les limitacions funcionals, el dolor i els aspectes socioeconòmics i familiars.


L'equip d'infermeria de Cirurgia Vascular ha estat guardonat amb el Premi Rol d'Infermeria al XXVIII Congreso Nacional de la Asociación Española de Enfermería Vascular y Heridas, celebrat a Sitges els dies 9 i 10 de Juny. El nom del pòster guanyador és "Proyecto ARPA: Arteterapia en pacientes amputados". Aquest és un projecte multidisciplinar en el que col·laboren infermers de cirurgia vascular i una art-terapeuta i està finançat pels Amics de l'Hospital del Mar. Els pacients, ajudats per una art-terapeuta, aconsegueixen posar paraules a les seves emocions i expressar com se senten, trobant-se millor i més tranquil.


Signat l’Acord amb Districlima per a una climatització sostenible a l’Hospital del Mar

A finals del mes de juny l’Hospital del Mar va signar l’acord de subministrament i connexió del centre a la xarxa urbana de calor i fred de Districlima, amb una potència frigorífica de 6,4MW i de calor de 6MW.

Aquesta forma de climatització, que ja s’ha provat durant deu anys de forma exitosa al Centre Fòrum, suposa una millora en tots els sentits: és més eficient, més econòmica i més ecològica, ja que permet reduir fins al 69% les emissions de CO2 a l’atmosfera. La climatització per aigua freda i calenta de Districlima s’incorporarà amb la inauguració de l’edifici que acollirà els nous serveis d’urgències, radioteràpia, hospitals de dia i el bloc obstètric però s’aplicarà a tota la superfície de l’Hospital actual, amb un total de 60.000 m2. Per a fer possible aquesta escomesa, caldrà fer arribar les conduccions fins al centre amb una obra d’uns dos kilòmetres de nova xarxa.


Si vols donar-te de baixa d'aquest butlletí, fés click al següent enllaç: Baixa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -