No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
17

Juny, 2014


Nova Unitat d’Hospitalització Domiciliària de Psiquiatria

L’HADMAR de Psiquiatria és la nova Unitat d’Hospitalització Domiciliària de Psiquiatria, creada per l’Equip multidisciplinar de Suport Especialitzat de la línia d’atenció comunitària i programes especials de l’INAD.

La nova unitat respon a una estratègia de tractament complementari que té com a objectius proporcionar a domicili nivells de diagnòstic i tractaments similars als dispensats en una unitat d’hospitalització d’aguts. D’aquesta manera es veuen disminuïts els ingressos a la unitat hospitalària i es redueix el temps d’estada quan aquests són necessaris.


Bon viatge! Unitat d’Atenció al viatger i Salut Internacional del PSMAR

La Unitat d’Atenció al viatger es va incorporar al catàleg de serveis del PSMAR l’any 2012, en què la Direcció del PSMAR va recolzar l’impuls a la Salut Internacional i a aquesta unitat d’alta especialització que un Hospital Universitari com el MAR, que sempre ha estat capdavanter en el tractament de malalties infeccioses i que ha crescut al ritme de la cosmopolita ciutat de Barcelona, havia de tenir.


Nova Directora de l’Escola Superior d’Infermeria del MAR

María Dolores Bardallo, nova Directora de l’Escola Superior d’Infermeria del MAR, va ser en els darrers dos anys, la responsable de l'avaluació per competències en el grau d'Infermeria a la Universitat Internacional de Catalunya.

La nova responsable del centre és diplomada en Infermeria per la Universitat de Sevilla, llicenciada en Ciències de la Infermeria per la Hogeschool Zeeland, màster en Ciències de la Infermeria per la Universitat Internacional de Catalunya, màster en Direcció de Recursos Humans pel Centre d’Estudis Financers de Barcelona i doctora per la Universitat de Barcelona. A més, ha ocupat diversos càrrecs d'organització i gestió de la docència i ha desenvolupat una important tasca investigadora.


El PSMAR, membre del Comitè organitzador de la Conferència Internacional de la Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut.

Barcelona va acollir a finals d’abril aquesta Conferència per a donar a conèixer les principals accions que es posen en pràctica en centres hospitalaris d’arreu del món per a incrementar la salut de les seves poblacions de referència.

Més de 900 experts es van trobar per a parlar, entre altres, de millores en la comunicació entre professionals, pacients i familiars, bones pràctiques en salut personal i col·lectiva, la cultura de cooperació entre estaments de salut, educació o noves tecnologies, promoció de salut en els llocs de treball i promoció de salut entre els grups més vulnerables, com els nens, adolescents, la gent gran o la població amb risc d’exclusió social.


S'estudia per primera vegada a Europa la “Síndrome de Noé”

S'ha publicat el primer estudi que aporta dades sobre aquest trastorn.

El hoarding o Síndrome de Noé consisteix en acumular un gran nombre d’animals de companyia a casa, normalment gossos i gats, sense proporcionar-los les mínimes cures i té implicacions a nivell de la salut mental.


Nova generació de MIR al PSMAR

El mes de maig ens porta el relleu de generacions de residents. En aquest mes, els participants del programa MIR 2014 han triat ja les seves places i els nous residents del PSMAR es van incorporant als seus diferents Serveis i especialitats.

Enguany, el nombre més alt de MIR a la nostra institució ha estat el nº 6 i, per qualificacions obtingudes, la mitjana ha estat en el nº 1991. El PSMAR estava entre les tres primeres opcions de 14 especialitats, que ens confirma que aquestes places resultaven prou atractives i els metges residents que les ocupen se senten satisfets amb la seva elecció. El 22 de maig ha estat la data de relleu de dues generacions MIR del PSMAR, acomiadant aquella que acaba en 2014 després de varis anys de formació i treball i la que s’incorpora a les noves places vacants. Aquest acte de comiat i benvinguda va comptar amb una actuació musical a càrrec de Blue Jasmines, duet de veu i guitarra.


Sandra Peiró guanya la VI Beca Fero

Sandra Peiró, doctora en bioquímica i coordinadora del grup de recerca en dinàmica de la cromatina en cèl·lules tumorals a l’IMIM guanya la VI Beca Fero amb un estudi sobre la tridimensionalitat de l’ADN de les cèl·lules tumorals, seleccionat entre 45 projectes del més alt nivell.

La beca té una dotació de 70.000 euros i va ser creada per l’oncòleg Josep Baselga amb l’objectiu d’impulsar la investigació del càncer i el tractament oncològic. El premi servirà per a impulsar el projecte Dinàmica de la cromatina durant la progressió tumoral, és a dir, com l’ADN es plega dins el nucli de les cèl·lules, una investigació original que estudia un procés en què les cèl·lules tumorals esdevenen entitats més agressives i capaces de generar metàstasis.


XVI Memorial Lino Torre

El dia 16 de maig ha tingut lloc el XVI Memorial Lino Torre, que se celebra anualment en honor al que fora Cap de Servei de l’Hospital del Mar, cirurgià clínic apassionat per la docència i la recerca que va transmetre, a més de la seva impecable tècnica quirúrgica, l’esperit crític, tenacitat, inesgotable capacitat de treball i sentit clínic.

En el marc del Memorial es va lliurar el XV Premi Dr Lino Torre a la Recerca Quirúrgica, dotat amb 1.500 euros, que va recaure en José M. Balibrea de l’Hospital Germans Trias i Pujol i d’altres autors pel seu treball publicat a la revista Transplantation titulat "The differential tissue expression of inflammatory, oxidative stress, and apoptosis markers in human uncontrolled non-heart-beating donors". L’acte va comptar amb la participació del Dr Benigno Acea, de la Unitat de Mama del Complex Universitari A Coruña, qui va impartir la conferència "Cirurgia Oncoplàstica. Cap a una cirurgia específica en la dona amb càncer de mama".


X Jornada del Dia Internacional de la Infermera

Més de 200 persones, entre professionals i estudiants, van participar el dia 13 de maig en la X Jornada del Dia Internacional de la Infermera, que va comptar amb la presència i col·laboració de diferents organitzacions i centres sanitaris on els estudiants de l’Escola Superior d’Infermeria (ESIM) de l'Hospital del Mar duen a terme estades de pràctiques.

Es van realitzar dues taules de comunicacions i defensa de pòsters. Les dues presentacions que es van premiar durant la jornada reflectien la innovació i l’esforç del rol autònom de la infermeria i van ser: "Creences al voltant del VIH/SIDA entre estudiants d’infermeria: anàlisi d’una realitat subjectiva", del Grup Infermer d’Investigació en Cures i "VIH-GRNFIC-VIH i Valoració de l’estat nutricional dels pacients en ERC ingressats a la unitat de Nefrologia", del Servei de Nefrologia i Hemodiàlisi de l’Hospital del MAR.


Gemma Berga, infermera en intercanvi 1x1

La Gemma Berga tot just ha acabat el seu mes d’intercanvi 1x1 en infermeria al Servei d’Hemodinàmica de l’Hospital del Mar. Ella, que treballa habitualment a l’Hospital de Sant Pau, va accedir a fer aquest “canvi de vida” per un mes, incorporant-se com a infermera al Servei mentre en Salva Encinas ho feia al seu lloc durant aquest temps.

L’experiència ha valgut la pena, segons la Gemma, que ha après algunes maneres noves de treballar tot incorporant allò que se sol fer en el seu centre en un autèntic intercanvi molt enriquidor per a tots. Canviar de rutina i gairebé de món, sentir-se professionalment alerta i gaudir d’un nou equip –que l’ha acollit com una més i amb els braços oberts des del primer dia- és quelcom que considera 100% recomanable i que, perquè no, potser algun dia repeteix.


"Entre tu y yo": fotografiant la lluita contra el càncer de mama.

Entre tu y yo és el títol de l’exposició fotogràfica, obra de Maite Caramés, feta mà a mà amb la seva amiga Valérie, pacient de l’Hospital del MAR, durant tot el procés de tractament de la seva malaltia, un càncer de mama.

El resultat és el diari compartit, al llarg d’un any, d’aquestes dues dones per a combatre la malaltia i enfrontar-se a la por. Un recorregut, càmera en mà, pels racons de l’ànima i les emocions a través de retrats de vegades absurds, dolorosos, còmics, dolços i plens de simbolisme. L’exposició forma part de la segona edició del DOCfield>14 Fotografia documental Barcelona, una iniciativa col·lectiva que vol reconèixer el valor social de la fotografia documental i el fotoperiodisme. S’estarà a la Sala Principal Art, al carrer Enric Granados, 9, fins al dia 27 de juny.


  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa