Dermatitis dels bolquers

Què és la dermatitis del bolquers ?

La dermatitis  dels bolquers és un grup de processos de característiques inflamatòries que s’observa habitualment en nens de menys de 2 anys a la zona ocupada pels bolquers (regió genital, engonals, zona baixa de panxa i natges).  

Quina és la causa de la dermatitis dels bolquers?

La dermatitis dels bolquers sol iniciar-se amb una zona envermellida (irritada) a la zona de contacte amb els bolquers com a conseqüència d’una humitat persistent i un contacte perllongat i continu amb la orina i les femtes. Aquest  ambient  humit de la zona pel contacte continuat amb l’orina i les femtes fa que la pell sigui més fràgil i irritable.  En existir un fenomen d’oclusió (per ser una zona tapada) aquest microambient facilita un creixement de bacteris i fongs a les zones humides. Aquesta proliferació de gèrmens augmenta la irritació de la pell.

Quan sol observar-se? I durant quant de temps?

El més freqüent és que s’observi en nens entre el primer i el segon mes d’edat, i sol persistir fins de que el nen deixa de portar bolquers. En cas de sobreinfecció secundària o bé si el nen es torna al·lèrgic a alguna de les medicacions que se li apliquen a la zona, la dermatitis dels bolquers es pot cronificar i no respondre al tractament habitual.

Pot prevenir-se?

Sí, i de fet, el millor tractament de la dermatitis dels bolquers és la seva prevenció. S'aconsella la utilització de bolquers absorbents i d’un sol ús. Aquests bolquers permeten retenir grans quantitats d’orina i reduir el contacte de  l’orina amb la pell. Des de un punt de vista pràctic, aquests bolquers només cal canviar-los quan es troben plens i xops. També s’aconsella intentar tenir la zona dels bolquers el més seca possible.

Què cal fer com a prevenció i tractament?

Cal seguir alguns punts importants :

1- Fer un canvi del bolquer sempre que aquest estigui humit per orina o femtes. Evitar que les cintes adhesives dels bolquers s’adhereixin a la pell.

2- Netejar la zona amb sabons suaus, no abrasius i sense perfums; assecar bé la pell.

3- Utilitzar una crema barrera (cremes amb òxid de zinc) després de cada canvi del bolquer amb la finalitat d’aïllar la pell de l’orina i les femtes.

4- No fer servir pomades amb antibiòtics o amb cortisona sense la prescripció del metge.

5- En casos en que existeixi molta irritació és útil deixar al nen sense bolquers durant unes hores al dia, evitant així l’oclusió del bolquer i disminuint el contacte de la pell amb la orina i les femtes.

6- Si seguint aquestes mesures la pell no millora, es recomana acudir al pediatra o al dermatòleg per valorar unes mesures de tractament adequades.

Imprimir

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat