← Altres actes

06 Febrer 2015

“Malaltia subclínica de cor i cervell: el repte de la dècada”, conferència del Dr. Valentí Fuster

L’eminent cardiòleg Valentí Fuster, Director del Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC) i Director Mèdic del Mount Sinai Medical Center de Nova York, pronunciarà el proper dia 6 de febrer a les 9h la Sala d’Actes Josep Marull de l’Hospital del Mar la conferència “Malaltia subclínica de cor i cervell: el repte de la dècada”.

El Dr. Fuster, ferm promotor de la salut cardiovascular, obre el cicle de conferències científiques que se celebra en commemoració del Centenari de l’Hospital del Mar. La seva visita ha estat promoguda per les Universitats Autònoma de Barcelona i Pompeu Fabra que comparteixen el Campus Universitari MAR. Participaran en l’acte els rectors de les dues universitats, Prof. Ferran Sancho (UAB) i Prof. Jaume Casals (UPF) i la gerent de l’Hospital Mar i del Parc de Salut MAR, Olga Pané.

Malaltia de cor i cervell
A la seva conferència, el Dr. Fuster plantejarà el repte d’una societat actual que sovint s’auto-enganya per a creure que està bé quan no ho està i té, en canvi, l’oportunitat de cuidar-se. Als seus plantejaments, que abasten tots els públics i totes les edats, deixa clar que mai no és tard per a posar els mitjans per cuidar-se i que per a fer-ho amb eficiència la clau no està al cor sinó al cervell, on es prenen realment les decisions per a portar hàbits de vida saludables. I funcionar en aquesta clau depèn de cada persona, que decideix si vol tenir cura o no dels diferents factors de risc que afecten la malaltia cardiovascular i l’envelliment: mecànics, com l’obesitat i la hipertensió; químics, com la diabetis i el colesterol i d’altres com el tabac i l’exercici físic continuat. A més, des del seu punt de vista, cal promoure la salut més que no “prevenir” -un concepte que parla més de malaltia que no de salut- i saber activar la motivació a qualsevol edat per a aconseguir un veritable impacte.

Sobre la docència a l’Hospital del Mar
L’Hospital del Mar és un centre sanitari universitari des del 1973, quan va esdevenir unitat docent de la Facultat de Medicina de la UAB. Des del curs 2009-2010, a l’edifici docent del campus Universitari Mar han conviscut tres institucions docents de l’àmbit sanitari: la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF, que actualment hi imparteix els graus en Enginyeria Biomèdica, Biologia Humana i Medicina (aquest darrer, conjuntament amb la UAB); la Facultat de Medicina de la UAB, que imparteix Medicina i Fisioteràpia, i l’Escola Superior d’Infermeria del Mar (ESIM), amb el grau en Infermeria. Aquest projecte docent comú ha permès des d’aleshores un important impuls per a la qualitat en la docència i la recerca a Catalunya, reforçat per la proximitat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, que ofereix immillorables oportunitats per a formar-se en l’àmbit de la recerca

Durant el curs 2013-2014, l’edifici va acollir un total de 1.449 estudiants, repartits entre les tres institucions: la UPF hi té 672 estudiants de grau, dels quals 344 corresponen al grau en Medicina (UPF-UAB), 231 al de Biologia Humana i 97 al d’Enginyeria Biomèdica; i 275 de postgrau, corresponents a set màsters, un curs de postgrau i un curs superior. Pel que fa a la UAB, a banda dels estudiants del grau conjunt en Medicina, en té 186 del grau en Fisioteràpia i 7 de la llicenciatura en Medicina. Quant a l’ESIM, 309 estudiants hi cursen el grau en Infermeria.

Al seu torn, l’Hospital del Mar té un programa de formació de residents format per 270 metges residents de 36 especialitats.

Sobre el Centenari de l’Hospital del Mar
L’Hospital del Mar va néixer el novembre de l’any 1914 de la necessitat de la ciutat davant una epidèmia i les instal·lacions temporals habilitades per l’emergència van esdevenir estables per la persistència de les amenaces i la determinació d’un il·lustre grup de metges de la ciutat. La feina i l’esperit de generacions ha permès que s’adaptés, donant el millor d’ell mateix, a allò que la ciutat ha necessitat, fos una epidèmia o uns jocs olímpics.

L’Hospital ha previst celebrar el seu Centenari arropat pel reconeixement d’institucions, entitat i la gent de la ciutat de Barcelona. Diferents activitats obertes a la ciutadania s’aplegaran en un complet programa que inclou des d’activitats científiques amb la participació de convidats de renom internacional, com la conferència del Dr. Fuster, fins a cicles de conferències divulgatives, a més d’una exposició històrica al Museu d’Història de Catalunya, una exposició fotogràfica, una publicació històrica i un documental televisiu. Els actes abasten des de novembre de 2014 a octubre de 2015.

Programa d'activitats

Vídeo