← Altres actes

08 Setembre 2015

Emissió del documental de Sense Ficció "L'hospital que mira al mar" a TV3

“L’hospital que mira al mar” és un documental que explica l’evolució d’aquest centre sanitari, que ha passat de ser un hospital situat en una zona marginal de la ciutat a convertir-se en un centre pioner de la recerca biomèdica i de l’assistència sanitària.

L’última gran epidèmia tifoide que va afectar Barcelona el 1914 va causar més de 2.000 morts. Per acollir els malalts, l’Ajuntament va habilitar com a centre hospitalari uns pavellons de l’Exposició Universal de 1888 que es trobaven davant del mar. Aquest va ser l’origen de l’Hospital del Mar, que ara compleix els seus primers cent anys.

El recorregut històric repassa la seva primera època, quan va rebre el nom d’Hospital d’Infecciosos. Després se centra en la vida de l’hospital al llarg dels anys convulsos de la Guerra Civil i del temps de misèria i epidèmies que va suposar la postguerra. Repassa, a continuació, els anys del franquisme amb la destacada visita a Barcelona de Fleming per inaugurar el pavelló de l’hospital dedicat a la recerca biomèdica, i de la posterior transició democràtica, així com la nominació de Barcelona com la ciutat que acolliria els Jocs Olímpics de 1992 i l’elecció de l’Hospital del Mar com a centre per atendre els atletes i la família olímpica. Aquest moment va ser molt important en la vida de l’hospital perquè va emprendre una remodelació arquitectònica que li va canviar l’aspecte i el va convertir en un edifici encarat al mar i obert a la ciutat.

L’altre fet que destaca el documental és la conversió gradual del centre en un lloc punter de la investigació biomèdica europea, al mateix temps que està immers en una reconversió tecnològica que incorpora novetats com l’assistència de malalts a distància o un robot per fer operacions al cervell.

El documental, dirigit pel periodista Enric Canals i amb guió de Josep Maria Ràfols i del mateix Canals, és una producció d’ÒPTIM TV (“Barcelona 1962. L’ombra dels Creix”, “Jesús Monzón, el líder oblidat per la història”…) i ha estat produït per TV3, a proposta i amb la col·laboració d’OPTIM TV i el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Vídeo