← Altres actes

02 Febrer 2015

Medalla d’Or al Mèrit Cívic de Barcelona

Com a reconeixement de la seva trajectòria centenària

El dilluns dia 2 de Febrer, a les 19,00h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, l’Hospital del Mar, representat pel President del Parc de Salut MAR Dr. Josep Mª Via, ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de Barcelona de mans de l’Alcalde, Excm. Sr. Xavier Trias.

Amb aquest reconeixement es vol destacar els 100 Anys de servei a la ciutat de l’Hospital del Mar, un centre amb vocació comunitària, docent i investigadora que va néixer l’any 1914 de la necessitat de lluitar contra una epidèmia de febre tifoide que assolava la ciutat. Les instal·lacions temporals habilitades l’any 1914 per a fer front a l’epidèmia van esdevenir estables per la persistència de les amenaces i la determinació d’un il·lustre grup de metges de la ciutat.

Aquesta medalla reconeix la tasca dels milers de professionals de la salut que durant Cent Anys han treballat i ho continuen fent, vetllant pels valors d’una institució de la qual els ciutadans es poden sentir molt orgullosos.

Glossa de Rafael Argullol

Durant l’acte, l’escriptor, poeta i filòsof Rafael Argullol, catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, ha fet una glossa a l’Hospital del Mar des del seu coneixement personal del centre, del món de la Medicina i de l’experiència personal com a pacient.

Medalla al Mèrit Cívic: 100 anys de servei a la ciutat 

En aquests 100 anys l’Hospital del Mar ha donat servei lluitant contra les infeccions més devastadores com la gran grip del 28, la pesta al 31, la verola al 40, el “poll verd” o la poliomielitis als anys cinquanta. Va aconseguir el primer pulmó d’acer d’Espanya per tractar als milers de nens i nenes afectats per la polio, la primera unitat de cures intensives de Catalunya, la primera unitat pel tractament de les addiccions i va experimentar un gir espectacular amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics al fer-se càrrec de l’atenció sanitària als atletes i del control antidòping.

La feina i l’esperit de generacions ha permès que el centre s’hagi adaptat, donant el millor d’ell mateix, a allò que la ciutat ha necessitat. Al davant de la platja, al costat de la Barceloneta, la seva evolució ha estat paral·lela al creixement de la ciutat i a les grans transformacions del món i de les ciències de la salut. Avui continua amb vocació de servei a la comunitat, atenent amb excel·lència les malalties més prevalents, com el càncer, les malalties neurològiques, com l’ictus i l’epilèpsia, les cardiològiques com la insuficiència cardíaca amb un innovador sistema basat en la telemedicina i les de l’aparell locomotor, com l’artrosi.

Un projecte de futur que s’inicia el 2015

El futur de la institució es reforça aquest any amb la represa de les obres, que s’iniciaran el mes d’abril i que suposen 15.000 m2 destinats a l’assistència, distribuïts en quatre noves plantes que inclouran una nova àrea d’urgències, un nou servei de radioteràpia, que es trasllada des de l’Hospital de l’Esperança, i nous Hospitals de dia. Tot plegat, una gran millora d’accessibilitat per als veïns de la façana litoral amb la concentració, en un mateix edifici, de tecnologia i serveis assistencials d’alt nivell.

L’Hospital: dades i trets definitoris

L’Hospital del Mar és un centre assistencial on treballen 2.089 professionals. Compta amb 396 llits d’hospitalització i realitza 23.000 ingressos hospitalaris anuals. L’atenció urgent va representar 87.743 visites l’any 2013, mentre l’assistència ambulatòria va suposar 61.982 primeres visites i 288.791 successives, a més de 41.325 sessions als hospitals de dia. L’edat mitjana dels pacients de l’Hospital del Mar és de 59 anys, però val a dir que quasi el 40% dels pacients tenen més de 70 anys.

El centre ha tingut un permanent vincle amb la investigació biomèdica, des que Alexander Fleming inaugurés el 1948 el pavelló de malalties tropicals, precedent del que seria l’IMIM, Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques. Així, té una de les produccions científiques més rellevants del país, amb 803 publicacions l’any 2013 en revistes indexades al Science Citation Index (SCI) i desenvolupa un gran nombre de projectes de recerca que apropen la ciència a l'aplicació diària en la salut de les persones a les qui atén.

L’Hospital del Mar és, a més, un actiu pol de formació des del 1973, quan va esdevenir unitat docent de la Facultat de Medicina de la UAB. Des del curs 2009-2010, al campus Universitari Mar han conviscut tres institucions docents de l’àmbit sanitari: la Facultat de Ciències de la Salut i la Vida de la UPF, que imparteix els graus en Enginyeria Biomèdica, Biologia Humana i Medicina (amb la UAB), la Facultat de Medicina de la UAB, que imparteix Medicina i Fisioteràpia, i l’Escola d’Infermeria del Mar (ESIM) amb el grau d’infermeria. Aquest projecte docent comú ha permès un important impuls en la qualitat de la docència i la recerca a Catalunya, reforçat per la proximitat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, que ofereix immillorables oportunitats per a formar-se en l’àmbit de la recerca.

Durant el curs 2013-14, s’hi han format 1.449 estudiants: 672 de grau de la UPF (344 de Medicina UAB-UPF, 231 de Biologia Humana i 97 d’Enginyeria Biomèdica) i 275 de postgrau. Pel que fa a la UAB, a banda dels estudiants de grau conjunt en Medicina, té 186 del grau en Fisioteràpia i 7 de la llicenciatura en Medicina. I l’ESIM compta amb 309 estudiants cursant el grau en Infermeria.

Parlaments institucionals

Vídeo