← Altres actes

09 Octubre 2015

Sessió científica "El dilema del cànnabis. Totes les veus, totes les opinions"

Experts en cànnabis de Catalunya es reuneixen el dia 9 d’octubre a les 12:15h a l’Hospital del Mar en la darrera sessió científica i divulgativa del Centenari del centre, organitzada pel seu Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD), amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. A la taula rodona es presentaran totes les informacions i opinions al voltant de l’ús del cànnabis, incloent-hi la proposta dels usuaris.

  • S’exposaran els arguments científics a favor i en contra de la utilització del cànnabis en diferents malalties.
  • Els especialistes valoraran quines són les conseqüències sanitàries del consum de cànnabis.
  • La Jornada comptarà amb la participació de Gemma Lago, coordinadora de la Federació d’associacions del cànnabis de Catalunya (CATFAC).

La Sessió Científica i divulgativa del dia 9 d’octubre vol presentar objectivament les dades que aporten els estudis científics sobre els avantatges del cànnabis, emprat com a medicació en algunes malalties i també les conseqüències que es troben en les persones que consumeixen aquesta substància, més enllà de discursos amb visions apocalíptiques o interpretacions moralitzants. S’oferirà una visió global de què és i com actua, i de tot el que s’ha dit del cànnabis, incloent-hi les seves aplicacions terapèutiques beneficioses, i també els seus riscos. Aquesta crida d’atenció des de les dades objectives posarà llum en tot allò que podem esperar a nivell sanitari si finalment és regulat el seu ús.
Tancaran la sessió la gerent del Parc de Salut MAR, Olga Pané, i Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El cànnabis i el cervell dels joves

La taula rodona “El dilema del cànnabis” aportarà informació completa sobre què és i com actua el cànnabis, què hi ha de cert sobre els beneficis que pot tenir com a indicació farmacèutica en els casos d’espasticitats musculars, tractament oncològics o fins i tot de la fibromiàlgia. També abordarà les conseqüències que té aquesta substància sobre la salut dels joves que inicien el seu consum en un moment en què el seu cervell és més vulnerable perquè està en plena maduració, parlant de com actua sobre el Sistema Nerviós Central. Presentarem estudis que demostren com el cànnabis afecta especialment els menors de 21 anys, pel que fa al rendiment escolar i cognitiu i la capacitat de memoritzar i de com, quan hi ha una predisposició genètica, pot facilitar el desencadenament precoç de malalties mentals com l’esquizofrènia que d’altra manera haguessin trigat molt més o fins i tot no haguessin arribat a aparèixer i que tindran conseqüències d’ordre sanitari per a tota la seva vida.

Tanmateix s’aportaran dades sobre la relació que pot tenir el TDA-H amb el consum de cànnabis. També es tractarà del cas de les persones que s’automediquen, creient que el cànnabis els va bé per a una afecció concreta.

Context actual i rellevància del tema del cànnabis

En aquests moments la rellevància del tema del cànnabis queda palesa en les dades que ens diuen que és la substància addictiva d’ús més freqüent, després de l’alcohol i el tabac. Els seus consumidors són majoritàriament persones que s’inicien en el seu consum dels 13 als 15 anys i que ignoren la seva vulnerabilitat, enfocant el seu consum de forma banalitzada i com una prohibició poc informada, en un entorn de pressió de grup a la qual no sempre saben fer front.

La situació mundial és molt diversa davant el cànnabis, amb països que han despenalitzat totalment la seva venda, com el Paraguai o l’Estat americà de Colorado, amb la conseqüent reducció de narcotràfic i les seves greus conseqüències, però amb implicacions sobre la salut de les persones que, com a institució sanitària, ens correspon valorar amb el màxim rigor.

El nostre país es troba en un impàs davant una revisió de la seva regularització. Actualment, recordem que el seu consum està despenalitzat i també legalitzat el seu ús terapèutic però encara no és legal la seva venda. La futura revisió suposarà probablement una regularització de la venda, de forma que es controlin la concentració i qualitat i es limiti l’edat de consum i els punts d’accés. Aquesta regulació està actualment molt pendent del que es recomanarà a la Convenció Anual de Drogues de les Nacions Unides, que tindrà lloc a Viena el proper mes de desembre i en la qual participarà activament la Dra. Marta Torrens, Directora del procés d’atenció a les addiccions de l’INAD.

Programa d'activitats

Premsa