← Altres actes

29 Abril 2015

Conferència "De Fleming a la recerca traslacional"

Fa un breu recorregut general per la història de la recerca de l'IMIM i de l'Hospital i compta amb la conferència magistral del Dr. Alberto Mantovani que ens explica les darreres novetats sobre el que pot aportar la recerca en immunologia al tractament del càncer.

Inspirats pel Doctor Fleming

L’Hospital del Mar va ser pioner a l’Estat en la creació d’un Institut de Recerca, encaminat a l’estudi de les malalties “tropicals” o infeccioses, amb l’objectiu de poder traslladar directament els resultats de les investigacions als pacients que s’hi atenien i amb una clara voluntat de recerca traslacional. El seu inici oficial, l’any 1948, el va donar el Dr. Alexander Fleming, que va arribar a visitar Barcelona per a fer-ne la inauguració i va ser rebut per tota la ciutat de Barcelona com un heroi, un clar reconeixement de la ciutadania als qui fan possible l’avenç de la ciència i la medicina i, finalment, aconsegueixen salvar vides. Val a dir que l’edifici de l’IMIM que el Dr. Fleming batejava, ha estat un dels principals impulsors de l’actual Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, i va ser un dels primers construits específicament per a la recerca en aquells moments. En l’actualitat, la recerca, en la qual hi participen una bona part dels metges de l’Hospital del Mar de forma habitual, s’ha convertit en un dels elements que donen més prestigi a la institució. L’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), 67 anys després de la visita de Fleming, produeix al voltant de 800de publicacions anuals en revistes indexades al Science Citation Index (SCI), i més del 65% són a revistes de primer nivell. Des de gener del 2014 està acreditat per l’Instituto de Salud Carlos III del Ministerio de Economía y Competitividad com a Institut d'Investigació Sanitària.

Immunologia: del laboratori al peu del llit

La immunologia és una de les àrees de recerca que més ha canviat en els darrers anys. De la investigació confinada als laboratoris i als estudis de ciència bàsica, ha fet un salt exponencial per a adquirir una aplicabilitat inqüestionable, entre d’altres àmbits, en el tractament del càncer. Tal com ens explicarà el Dr. Alberto Mantovani, ha passat al primer pla d’actualitat incorporant els coneixements adquirits en les darreres dècades a la millora directa de la salut de les persones, i en el cas de la immunoteràpia aplicada al càncer, pot esdevenir una de les claus per a la nova generació de teràpies de precisió per a aquesta malaltia.

El Dr. Alberto Mantovani és un dels immunòlegs europeus amb mes prestigi internacional i actualment és Director Científic del Istituto Clinico Humanitas a Rozzano (Milà, Itàlia) i President de la Fundació Humanitas per a la recerca. Ha rebut nombrosos reconeixements al seu treball en el camp de la immunologia i és un dels autors més productius i citats internacionalment. El Dr. Mantovani és, a més, President del Consell Assessor Científic Extern de l’IMIM.

Programa d'activitats

Premsa