El 80% dels homes adults de l’Estat presentarà obesitat o sobrepès l’any 2030

10 de gener de 2019

En el cas de les dones adultes, aquesta xifra arribarà al 55% del total de la població

Un estudi d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i dels CIBERCV i CIBEROBN estima que l'any 2016 hi havia a l'Estat uns 24 milions de persones adultes amb excés de pes, un 70% dels homes i el 50% de les dones de més de 16 anys. Si es manté la tendència actual, l'any 2030 aquesta xifra s'incrementarà en uns 3 milions de persones, segons les previsions d'aquest treball, que publica la Revista Española de Cardiología. Els sobrecostos directes per al sistema sanitari d'atendre aquestes persones va ser de 1.950 milions d'euros el 2016, i poden arribar a superar els 3.000 milions d'aquí a 12 anys, si es manté la tendència actual.

Álvaro Hernáez i el Dr. Jaume Marrugat

El Dr. Albert Goday

Un estudi publicat per la Revista Española de Cardiología liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l'Hospital del Mar, ha xifrat en gairebé 2.000 milions d'euros el sobrecost per al sistema de salut de l'Estat, d'atendre les persones amb sobrepès, obesitat i obesitat mòrbida. Es tracta de la revisió més actualitzada disponible, a partir de mig centenar d'articles publicats anteriorment.

Els articles revisats, que analitzen dades de més de 300.000 persones, han permès als investigadors fer el seguiment de l'evolució de la prevalença del sobrepès i l'obesitat a l'Estat entre els anys 1987 i 2014. A partir d'aquests resultats, s'han realitzat estimacions per als anys 2006, 2016 i 2030. Segons l'estudi, l'any 2016 hi havia a Espanya uns 24 milions de casos d'excés de pes, és a dir, el 70% dels homes i la meitat de les dones en edat adulta. Es tracta de 3 milions de persones més que una dècada abans. Si es manté aquesta tendència, els investigadors preveuen que aquesta xifra superarà els 27 milions de persones l'any 2030, afectant entre el 80% dels homes i el 55% de les dones d'aquesta franja d'edat. Unes dades que, segons Álvaro Hernáez, primer signant del treball i que en el moment de realització de l'estudi era membre del Grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'IMIM (actualment a la Unitat de recerca en Risc Cardiovascular, Nutrició i Envelliment de l'IDIBAPS) i que també és membre del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat (CIBEROBN), "estan en la línia del que està passant a Europa, una línia de moderat creixement de la prevalença de l'excés de pes a la població adulta".

S'ha estimat que entre els anys 1987 i 2014, es va produir un increment anual del sobrepès del 0,28% en homes i del 0,10% en dones, i de l'obesitat del 0,50% en homes i del 0,25% en dones. L'excés de pes es mesura a partir de l'índex de massa corporal (IMC, el pes en kg dividit pel quadrat de la talla en metres). Entre un índex 25 i 30 es considera sobrepès i, a partir de 30, obesitat.

Sobrecostos de l'excés de pes

L'anàlisi de les dades també ha permès fer una estimació del cost extra que suposa per al sistema de salut l'atenció a les persones amb excés de pes. "Es tracta de persones que tenen més possibilitats d'incrementar la despesa sanitària a causa de les comorbiditats que pateixen, com ara malalties cardiovasculars, diabetis o càncer, associades al sobrepès i l'obesitat", explica Hernáez. Així, segons les estimacions dels investigadors, l'any 2016 el sobrecost directe respecte el 2006 es va incrementar en 524 milions d'euros per arribar als 1.950 milions. Aquesta xifra és el 2% del pressupost en sanitat de l'Estat per al 2015 (95.722 milions d'euros) i el 7% dels pressupostos de la Generalitat per al 2017 (més de 28.000 milions). I si es manté l'increment de casos, continuarà creixent 440 milions cada any, per superar els 3.000 milions l'any 2030. Per arribar a aquestes conclusions s'ha utilitzat una estimació prèviament publicada dels sobrecostos que va dels 40 als 170 euros per any en funció del pes i el sexe del pacient.

De fet, un estudi anterior del mateix grup de l'IMIM (estudi FRESCO), destacava que l'obesitat i el sobrepès multipliquen la possibilitat de patir càncer o una malaltia cardiovascular. En el cas de les dones obeses, les possibilitats de desenvolupar un càncer es multipliquen per 12 i per 5 les de patir una malaltia cardiovascular. I, en els homes, l'obesitat incrementa per dos el risc de patir un càncer. A més, el treball destacava que només el 26% dels participants tenien un pes normal, una dada que concorda amb el nou estudi.

Beneficis d'actuar

Els investigadors apunten a diversos motius per al sostingut creixement del sobrepès a l'Estat. Patrons d'alimentació menys saludables, amb més consum de productes industrials i reducció del de fruita, verdura i llegums, més sedentarisme i un increment de l'ocupació i del poder adquisitiu en el període estudiat, que pot comportar l'adquisició de patrons dietètics menys tradicionals.

Per trencar aquesta tendència, aposten per intervencions a diferents nivells, com nous impostos als aliments menys saludables i protecció dels que componen les dietes saludables, i polítiques educatives per promoure hàbits saludables, com l'exercici regular ja a l'escola. També caldria avançar en noves estratègies farmacològiques quan sigui necessari. Apunten que plans de prevenció de l'obesitat podrien tenir un fort impacte i ser molt rendibles. En aquest sentit, el Dr. Jaume Marrugat, investigador principal de l'estudi i director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM, així com membre del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), assegura que "el nostre estudi il·lustra, amb molt poc marge d'error, la importància d'iniciar com més aviat millor el màxim d'esforços en revertir i prevenir futures recurrències de la creixent epidèmia de sobrepès i obesitat a la nostra societat. És l'única manera de reduir els enormes costos socials, sanitaris i econòmics que emergiran els pròxims anys".

En el mateix sentit s'expressa un altre dels signants de l'estudi, el Dr. Albert Goday, endocrinòleg de l'Hospital del Mar i membre del CIBEROBN. Apunta que "el que hem fet en aquest estudi és quantificar amb una certa exactitud el que representa ara l'obesitat a Espanya en nombre de persones que la pateixen i despesa, tendències i possibles escenaris de futur". Aquesta imatge permet que "encara que actualment estem lluny de la desitjada solució absoluta al problema, demostra que intervencions, aparentment petites, que atenuïn les tendències d'increment de prevalença, poden tenir un enorme benefici, en reduir la càrrega de la malaltia. Petites intervencions en l'àmbit comunitari (alimentàries, d'activitat física, conductuals, urbanístiques, especifiques en població infantil i juvenil) poden ser molt profitoses. D'altra banda, a escala individual, tractaments que permetin aconseguir moderades disminucions de pes, poden modificar favorablement les projeccions de la malaltia i la càrrega econòmica en els pròxims anys".

 

Articles de referència

Hernáez Á, Zomeño MD, Dégano IR, Pérez-Fernández S, Goday A, Vila J, Civeira F, Moure R, Marrugat J. Rev Esp Cardiol (Engl Ed). 2018 Nov 23. pii: S1885-5857(18)30440-7. doi: 10.1016/j.rec.2018.10.010. Excess Weight in Spain: Current Situation, Projections for 2030, and Estimated Direct Extra Cost for the Spanish Health System.
 

Barroso M, Goday A, Ramos R, Marín-Ibañez A, Guembe MJ, Rigo F, Tormo-Díaz MJ, Moreno-Iribas C, Cabré JJ, Segura A, Baena-Díez JM, Gómez de la Cámara A, Lapetra J, Quesada M, Medrano MJ, Berjón J, Frontera G, Gavrila D, Barricarte A, Basora J, García JM, García-Lareo M, Lora-Pablos D, Mayoral E, Grau M*, Marrugat J*, FRESCO Investigators. Interaction between cardiovascular risk factors and body mass index and 10-year incidence of cardiovascular disease, cancer death, and overall mortality. Prev Med 2017

Enllaços relacionats