Símptomes

A Espanya s'ha publicat un treball en el que només el 54% de les persones anirien a l'hospital i, fins i tot, que si els símptomes fossin transitoris consultarien amb el metge de família el 50%. Això es degut a què no es van considerar símptomes greus i urgents o esperaven que es passessin els símptomes.

Per això és molt important la informació al pacient i al personal sanitari sobre la patologia vascular cerebral, sobretot en persones que ja han patit un ictus, si tenen factors de risc vascular i sobretot els circuits que existeixen per accedir a centres hospitalaris especialitzats. L'ictus s'ha de considerar una urgència mèdica al mateix nivell que, per exemple, un infart de miocardi.

A Barcelona des de l'any 2004 hi ha el circuit del CODI ICTUS, conjuntament amb el 061. És un sistema de selecció i trasllat urgent de pacients amb ictus agut per perdre el menor temps possible en desplaçaments i exploracions, i així poder realitzar tractaments específics en les primeres hores de l'inici dels símptomes. L'objectiu és recanalitzar l'artèria obstruïda, disminuir el dany cerebral i aconseguir la millora dels símptomes del pacient.

Els principals símptomes per a detectar-ho són:

  • Debilitat que afecta una banda del cos.
  • Pèrdua de visió en un ull o parcial en tots dos.
  • Pèrdua o dificultat de la parla.
  • Pèrdua de força o paràlisi en un cantó del cos o de la cara.
  • Pèrdua de sensibilitat en un cantó del cos o de la cara.
  • Inestabilitat, desequilibri i incapacitat per caminar.
  • Mal de cap molt intens o sobtat, no habitual.

La característica principal de l'ictus és que qualsevol d'aquests símptomes es presenta de manera brusca.

L'ictus transitori presenta els mateixos símptomes, però desapareixen ràpidament sense deixar seqüeles. Això no vol dir que sigui menys important, sinó tot el contrari: és una situació d'alt risc, que requereix ser atesa de manera urgent.