Publicacions

 • Novembre de 2018 · Butlletí Informatiu

  Vols conèixer els projectes que es fan realitat gràcies a la solidaritat i generositat de ciutadans/es?

  Nova edició del MAR@laxarxa, el magazine digital del PSMAR

  Una de les vies per canalitzar la solidaritat i generositat de la societat és a través de les donacions o aportacions a projectes de la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, que  contribueixen al benestar físic, emocional i social dels pacients i les seves famílies. Si vols conèixer quins projectes són ja una realitat entra al nou Mar@laxarxa. Estem d'enhorabona ja que els pacients han premiat un projecte de formació impulsat pel personal d'infermeria del servei de Nefrologia, el projecte NEFROMAR ha estat guardonat com un dels Millors Projectes de Coordinació i Integració de la Sanitat Catalana i, a més, el Dr. Jesús Lafuente ha estat nomenat acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Europea de Doctors. En la docència, l'Institut Bonanova de FP Sanitària i l'Ajuntament de Barcelona inicien el projecte formatiu l'"Escola de cures: tenim cura de tu" per millorar les competències professionals dels treballadors/res familiars de l'Ajuntament. En el camp de la recerca, hem posat en marxa un dispensari virtual per atendre pacients amb apnea del son i identifiquem per primera vegada un gen vital en la recuperació després de patir un ictus. Tot això i molt més, a la nova edició del Mar@laxarxa.

 • Octubre de 2018 · Butlletí Informatiu

  Sabies que l'Hospital del Mar compta amb el Registre de Tumors més antic de Catalunya?

  Nova edició del MAR@laxarxa, el magazine digital del PSMAR

  El Registre de Tumors de l'Hospital del Mar compleix, aquest 2018, 40 anys d'història. Aquest fet el converteix en el més antic de Catalunya que ofereix una sèrie ininterrompuda de dades, amb més de 50.000 casos registrats en les seves quatre dècades de funcionament. Si vols conèixer com és d'important disposar del Registre a l'hora de gestionar i prendre decisions en el si de les unitats funcionals de càncer, no et pots perdre el Mar@laxarxa. T'informem d'un nou programa de voluntariat que ofereix acompanyament emocional als pacients i les famílies de la Unitat de Medicina Intensiva i de la possibilitat que disposen els alumnes de l'Institut Bonanova de poder fer simulacions molt reals de tractaments radioteràpics. A més, estem d'enhorabona perquè Lara Pijuan ha estat reconeguda com una de les patòlogues més influents del món, també hem estat guardonats amb els premis TOP 20 en l'àrea d'atenció a la dona i en la gestió del PSMAR i hem començat amb èxit de públic el cicle "Perdent la por al càncer". Tot això i molt més, en la nova edició del Mar@laxarxa!

 • Setembre de 2018 · Butlletí Informatiu

  A l’Hospital del Mar s’amaguen una vintena d’obres d’art, herència de l’Hospital Olímpic. Us convidem a trobar-les en la nova edició del Mar@laxarxa!

  Nova edició del MAR@laxarxa, el magazine digital del PSMAR

  Un dels projectes que va deixar l'any 1992 a l'Hospital va ser Art i Sanitat. Una iniciativa del llavors gerent de l'IMAS, Josep Marull, qui va encarregar al dissenyador i artista Pete Sans, que signifiqués artísticament un centre que estava vivint una profunda transformació arquitectònica i cultural. Si vols conèixer aquest projecte i d'altres vinculats amb l'art, no et pots perdre la nova edició del Mar@laxarxa. A més us convidem a una masterclass de ioga a la platja en favor de la recerca del càncer d'ovari, us informem del viatge en missió humanitària a Zanzíbar i del premi Responsabilitat Social Univesitària atorgat a l'Escola Superior d'Infermeria del Mar. En l'àmbit de la recerca, hem posat en marxa la primera Unitat de Cardio-Oncologia, hem incorporat una tècnica d'ultrasons per obrir les artèries coronàries en pacients inoperables i hem presentat un estudi que mostra que 1 de cada 10 universitaris espanyols ha tingut pensaments suïcides en el primer any de carrera. Tot això i molt més al nou Mar@laxarxa!

 • Juliol 2018 · Butlletí Informatiu

  Al Mar@laxarxa, la Recerca al servei del pacient

  Nova edició del MAR@laxarxa, el magazine digital del PSMAR

  El Parc de Salut Mar sempre ha apostat per la recerca, i la proximitat de l'Hospital del Mar i l'IMIM permet desenvolupar un model d'investigació centrada a obtenir resultats per als pacients. Més de 54 grups de recerca dividits en 5 programes (Informàtica Biomèdica, Càncer, Epidemiologia i Salut Pública, Processos Inflamatoris i Cardiovasculars i Neurociències) que tenen en marxa més de 200 projectes de recerca. En la nova edició del newsletter, t'expliquem perquè ens hem convertit en una institució capdavantera en conjugar assistència i recerca. A més, us presentem com hem utilitzat amb èxit l'estimulació cerebral profunda per tractar pacients amb anorèxia nerviosa, que hem posat en marxa l'hort terapèutic per a persones ingressades a l'àrea de Psiquiatria del Centre Fòrum, les IV Jornades ESIMar de difusió de la recerca i innovació, la posada en marxa de la Unitat Funcional d'Immunodeficiències Primàries (IDP) i els relleus en les direccions de l'Institut Bonanova de Formació Professional Sanitària i de Serveis de Suport del PSMAR. En el camp de la recerca, t'expliquem l'estudi multicèntric que hem liderat i que ha determinat els gens que diferencien els pacients amb MPOC que associen components asmàtics. Tot això i molt més, al nou Mar@laxarxa!

 • Juny de 2018 · Butlletí Informatiu

  Al Mar@laxarxa, la formació d'excel·lència al costat del MAR

  Nova edició del MAR@laxarxa, el magazine digital del PSMAR

  Un grau de Medicina interuniversitari, una escola d'infermeria, un institut de formació professional, graus universitaris, màsters de postgrau, formació sanitària especialitzada i per als professionals del mateix PSMAR. La docència representa un capital estratègic i un element central en la gestió del coneixement i en la promoció del prestigi com a institució. En la nova edició del newsletter, t'expliquem la formació d'excel·lència al costat del MAR. A més, som membres de la Xarxa Europea de Centres en el tractament de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica, inaugurem la reforma d'una unitat d'hospitalització del Centre Dr. Emili Mira i guardonem les millors pràctiques saludables del PSMAR. En el camp de la recerca, t'expliquem com la diabetis incrementa el 70% el risc de morir de les dones després de patir un ictus i de com la radioteràpia intraoperatòria permet fer el tractament radioteràpic del càncer de mama en un sol dia, durant la intervenció quirúrgica. Tot això i molt més, al nou Mar@laxarxa!

 • Maig de 2018 · Butlletí Informatiu

  Al Mar@laxarxa, el compromís social del PSMAR per construir el futur que volem

  Nova edició del MAR@laxarxa, el magazine digital del PSMAR

  El PSMAR vol deixar clar el seu compromís social integrant-lo en el centre de la seva activitat. L'Hospital que mira el blau del mar, també vol ser verd, i, per aquest motiu, ha implantat, dins el seu pla per assolir un desenvolupament sostenible, el seu compromís amb el medi ambient. Una política que ja està donant fruits i que us expliquem en la nova edició del Mar@laxarxa. A més, hem celebrat un emotiu acte de comiat als companys que s'han jubilat, hem posat en marxa la nova Unitat de Reanimació Quirúrgica i hem fet un nou pas en el procés d'humanització del servei d'Oncologia Radioteràpica.  En el camp de la recerca, posarem en marxa un projecte per analitzar la viabilitat d'utilitzar la biòpsia líquida en el tractament de les pacients amb càncer d'ovari i obtenim gairebé un milió d'euros de la segona convocatòria del PERIS. Tot això i molt més ho trobareu al nou Mar@laxarxa.

 • Abril de 2018 · Butlletí Informatiu

  Sabies que al 2050 la resistència als antibiòtics pot ser la primera causa de mort? Al Mar@laxarxa t'expliquem com hem aconseguit ser referents en la lluita contra la resistència als antibiòtics

  Nova edició del MAR@laxarxa, el magazine digital del PSMAR

  La resistència als antibiòtics és una de les amenaces més grans per a la salut mundial. Els senyals d'alarma, però, no han sorprès els professionals de l'Hospital del Mar que ja fa anys que treballen per evitar que es produeixin brots provocats per bacteris resistents als antibiòtics, però també per un correcte ús d'aquests medicaments. Al Mar@laxarxa t'expliquem com hem aconseguit ser referents en aquest camp. A més, t'informem de la nova campanya de prevenció de riscos laborals que hem posat en marxa, de la participació de l'INAD en un programa de sensibilització en salut mental adreçat als estudiants i del premi Jove Talent en Gestió atorgat a David Iglesias. En el camp de la recerca, descobrim una de les peces clau per tractar el càncer de pàncrees i identifiquem un biomarcador per al diagnòstic d'un limfoma cutani molt agressiu. Tot això i molt més, al Mar@laxarxa!

 • Març de 2018 · Butlletí Informatiu

  És fàcil accedir a un càrrec de responsabilitat si ets dona? Sis professionals del PSMAR ens donen la seva opinió a la nova edició del Mar a la xarxa

  Nova edició del MAR@laxarxa, el magazine digital del PSMAR

  No és cap secret que el sector sanitari és un dels més feminitzats de la nostra societat. La presència de la dona sempre hi ha estat destacada, però, com passa a altres àmbits, les dones han hagut de lluitar molt per aconseguir accedir als llocs de responsabilitat. Aquest mes, en el nostre Mar a la Xarxa entrevistem a sis professionals del PSMAR que expliquen com ho han aconseguit i com valoren la situació actual. A més, et convidem a veure l'exposició Trasplantando Sonrisas que va acollir l'Hospital del Mar després del rècord de trasplantaments del 2017 i a l'Hospital del l'Esperança la de "Veïnes, ciutadanes", un homenatge a dones lluitadores vinculades a moviments veïnals. Tampoc et pots perdre els vídeos de presentació de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar i de l'Institut Bonanova de FP Sanitària que van estar presents un any més al Saló de l'Ensenyament. En l'àrea de la recerca, posem en marxa el primer protocol de l'Estat per garantir el trasplantament renal sense transfusió de sang a Testimonis de Jehovà, t'informen d'un assaig clínic per millorar la funció cognitiva de nens i nenes amb síndrome de Down i de com utilitzem la impressió 3D en radioteràpia per tractar el càncer de pell.

 • Febrer de 2018 · Butlletí Informatiu

  Ets una segona víctima? Si vols saber més sobre aquest nou Programa d'Atenció i Suport als professionals sanitaris, no et perdis el Mar@laxarxa

  Nova edició del MAR@laxarxa, el magazine digital del PSMAR

  L'Hospital del Mar està engegant la implantació del Programa d'Atenció i Suport a la Segona Víctima, és a dir, a tot aquell professional sanitari que està implicat en un acte assistencial que ha comportat un efecte advers per al pacient (sigui per error o no) i que es converteix en víctima en el sentit que queda traumatitzat pel succés. S'estima que la meitat d'ells es veurà implicat en una situació com aquesta al llarg de la seva vida professional. Si vols conèixer més sobre aquest nou Programa, no et pots perdre la nova edició del Mar@laxarxa.  També t'informarem de la visita de l'Alcaldessa de Barcelona al Centre de Salut Mental Infanto Juvenil de Ciutat Vella, del nou Grup d'Ajuda Mútua adreçat a familiars de pacients de salut mental i de la visita d'un grup d'especialistes en malalties infeccioses i control d'infeccions de la regió italiana de Trento. En l'àmbit de la recerca, impulsem l'atenció oncogeriàtrica a les pacients d'edat avançada amb càncer de mama, creem el primer banc de cèl·lules proneuronals per a estudiar les malalties mentals i t'expliquem com els alts nivells de contaminació incrementen un 20% el risc de patir un ictus aterotrombòtic. Tot això i molt més, ho trobaràs al Mar@laxarxa!

 • Gener de 2018 · Butlletí Informatiu

  Parlem amb persones anònimes que participen com a voluntaris en estudis i assaigs per fer que la ciència avanci. Si vols conèixer el testimoni de primera mà dels voluntaris per la ciència, no et perdis el nou Mar@laxarxa

  Nova edició del MAR@laxarxa, el magazine digital del PSMAR

  Al Mar@laxarxa hem entrevistat persones anònimes que, de manera altruista, accepten participar en estudis que posen en marxa metges o investigadors per provar les seves hipòtesis o avaluar un nou fàrmac prometedor. L'objectiu és clar: fer que la ciència avanci i permetre que la medicina pugui curar al major nombre de malalts. Entra al Mar@laxarxa per conèixer el testimoni de primera mà d'aquests voluntaris per la ciència. A més, també celebrem els 10 anys de la Unitat d'Arítimies i que som líders a Catalunya pel que fa als resultats dels tractaments en casos d'ictus agut. T'informem de la nova Unitat d'Hospitalització Domiciliària que permetrà que pacients visitats a Urgències, a l'Hospital de Dia o als Centres d'Atenció Primària "ingressin" directament a casa per iniciar el tractament i coneixeràs el projecte en el què col·labora l'Institut Bonanova de FP Sanitària, juntament amb Metges del Món i la Universitat de Barcelona, per reduir les desigualtats socials en salut. Pel que fa a l'àrea de recerca, t'expliquem un estudi que revela que només 1 de cada 10 pacients amb trastorn d'ansietat reben el tractament adequat i de com l'obesitat i el sobrepès multipliquen la possibilitat de patir càncer o una malaltia cardiovascular, amb especial afectació en les dones. Tot això i molt més, al Mar@laxarxa.

© 2006 - 2019 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat