El projecte d'ampliació de l'Hospital del Mar: la segona fase

L'Hospital del Mar avança en els treballs per a la construcció de la segona fase del seu pla d'ampliació, amb la recent contractació de la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada pels estudis d'arquitectes barcelonins Pinearq i Brullet-De-Luna arquitectes per a la redacció del projecte executiu que dibuixarà la distribució dels espais al nou edifici B2. Un edifici que sumarà 24.000 m2 a la superfície construïda a la històrica ubicació del centre.

La segona fase del projecte d'ampliació preveu la construcció d'un nou edifici, que s'estendrà des de l'edifici B1, inaugurat el maig de l'any 2017, fins al del Campus Universitari Mar (al Carrer del Dr. Aiguader) i, des del Parc de la Barceloneta fins a l'actual passadís central de la planta principal de l'Hospital. Tindrà dues plantes subterrànies i 6 plantes d'alçada. El disseny respecta la històrica forma d'espina de peix dels pavellons originals de l'Hospital del Mar. La gran novetat és la incorporació de zones enjardinades, aprofitant les cobertes de les plantes, ja que les més baixes seran més àmplies que les més altes, permetent la creació d'espais comunitaris per als usuaris i els professionals. Un cop estigui enllestida, l'Hospital del Mar tindrà més de 80.000 m2 de superfície construïda, gairebé el doble de l’edifici original. 

Barcelona necessita el futur Hospital del Mar #FuturHMar

La segona fase del pla d’ampliació permetrà que el centre superi els 60.000 m2 de superfície actuals i resoldrà alguns dels problemes d'espai actuals, que afecten la qualitat de l'atenció que s'ofereix als pacients:

 • S’unificaran les urgències del centre, que en aquests moments es reparteixen entre l'edifici B1, urgències generals, i l'anterior ubicació, traumatologia, pediatria i psiquiatria. La nova ubicació donarà una millor resposta a les necessitats del servei, que doblarà la seva superfície original (fins als 4.000 m2).
 • Disposarà de més de 170 llits, que es distribueixen en 120 d'hospitalització convencional, 26 de ginecologia, 18 de pediatria i 15 de neonatologia. Això vol dir que l'Hospital guanyarà un centenar de llits respecte els actuals.
 • Es potenciarà l'atenció maternoinfantil al centre, amb la creació d'una àrea destinada en exclusiva per a aquest tipus de pacient.
 • S'incrementarà el nombre de quiròfans, amb 6 de nous.
 • Es disposarà de 18 llits a una nova Unitat de Cures Intensives (UCI), connectada de forma directa amb el nou bloc quirúrgic i la unitat de reanimació, per facilitar així els desplaçaments dels malalts.
 • S’incrementarà l'espai disponible per a alguns serveis, com el de Farmàcia o Anatomia Patològica, que ocuparan part de les plantes subterrànies
 • Es portarà a l'Hospital del Mar part de l'activitat que ara es desenvolupa a l'Hospital de l'Esperança, situat al districte de Gràcia, com ara, el Servei d'Oftalmologia.

La tercera fase del pla d’ampliació

Quan s'acabi la construcció de l'edifici B2 encara quedarà una última fase d'obres per completar el projecte d'ampliació de l'Hospital del Mar. Un tercer edifici que permetrà que el centre superari els 100.000 m2 de superfície, dels quals 74.000 m2 seran de nova construcció.

Tot plegat ha d'ajudar a superar alguns dels problemes que arrossega l'actual centre, una institució de més de 100 anys i que manté en actiu edificis construïts als anys 20 del segle XX. L'anterior reforma ja té prop de tres dècades, ja que es va realitzar per adequar les instal·lacions per al repte que suposava que l'Hospital del Mar fos designat l'Hospital Olímpic dels Jocs Olímpics de Barcelona '92.

Un cop s'enllesteixin els treballs, el centre disposarà de 532 llits d'hospitalització convencional, 155 més que els actuals, als quals caldrà afegir 12 punts d'hospitalització de neonatologia i 48 de crítics. També hi haurà 21 quiròfans, el doble dels actuals. Amb aquestes nous equipaments es pal·liaran, en part, les mancances que afecten el centre, que en aquests moments és el que disposa de menys llits d'aguts per cada 10.000 persones entre els grans centres de Barcelona (14 llits per cada 10.000 persones, davant els 20 de mitjana a Barcelona), tot i atendre el 19% de la població de la ciutat (més de 320.000 persones). Un problema que també es viu en la capacitat de llits assistencials, dels quals només disposa de 4 per cada 10.000, davant els 12 llits de mitjana dels altres centres de la capital catalana.

Com ha de ser el futur Hospital del Mar? Construïm entre tots l’Hospital que serà de tots

Els arquitectes de Pinearq i Brullet-De-Luna arquitectes hauran d'encabir tota aquesta activitat al nou edifici, així com els serveis necessaris perquè funcionin. I ho faran en aliança amb els pacients i familiars, que ja han expressat les seves opinions sobre com ha de ser el futur Hospital del Mar en un procés de co-creació liderat pel Servei d'Atenció al Ciutadà. Tots junts, compartiran la seva visió per assolir un centre funcional però, a la vegada, amable amb les persones que hi treballen o que hi han de quedar ingressades.

A través dels anomenats workshops de co-creació, pacients i familiars, però també professionals del centre, han treballat una sèrie de propostes d'organització dels espais del nou edifici. Han pogut expressar la seva opinió sobre com haurien de ser les plantes i les habitacions, els vestidors o els espais compartits. Aposten per la privacitat i la tranquil·litat, sentir-se com a casa a l'hospital, així com disposar de llum natural i un mobiliari adaptat. En el cas de les zones comuns i de trànsit, es demana un estil càlid que, en el cas de les zones de pediatria, ha de ser més alegre i desenfadat. En els espais prequirúrgics i de reanimació, es demana intimitat i tranquil·litat, així com que es pugui preservar la privacitat dels pacients i els seus familiars.

Les fases del pla d’ampliació

Les millores de la primera fase d’ampliació

Les obres de la primera fase es van posar en marxa el 2009, però es van paralitzar un any més tard per motius pressupostaris. No es van reiniciar fins finals del 2015, inaugurant-se el nou espai el maig del 2017.

El nou edifici, de 15.000 m2, va permetre disposar de:

 • Nova àrea gineco-obstètrica amb 7 noves sales de parts i 2 quiròfans,
 • nous Hospitals de Dia i consultoris (73 punts d'atenció),
 • noves urgències adaptades als nous temps (51 punts d'atenció) i
 • un dels serveis de Radioteràpia més avançats de l'Estat amb 2 acceleradors lineals d'última generació i una sala de braquiteràpia.

© 2006 - 2019 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat