El Mar a la xarxa. Parc de Salut Mar. Barcelona

L’Hospital del Mar, referent mundial a la lluita contra les resistències als antibiòtics

Dia Europeu per a l'ús prudent dels antibiòtics

Professionals dels serveis de Malalties Infeccioses i de Farmàcia del centre han liderat una revisió sistemàtica sobre l'epidemiologia i el tractament de les infeccions per Pseudomonas aeruginosa resistent als antibiòtics, una de les amenaces més grans per a la salut al món, segons l'Organització Mundial de la Salut. La mortalitat per infecció per aquest bacteri pot arribar al 40% i els professionals mèdics s'estan quedant sense tractaments per fer-hi front. L'article és un encàrrec de l'American Society for Microbiology que publica Clinical Microbiology Reviews, i reconeix l'alt grau d'expertesa dels professionals de l'Hospital del Mar en aquest camp.

El bacteri Pseudomonas aeruginosa multiresistent als tractaments antibiòtics és una de les principals preocupacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que la va situar en el segon lloc en el seu llistat d'organismes resistents als tractaments que més preocupació generaven (el situava en el grup de prioritat 1, crítica). Ara, l'American Society for Microbiology ha encarregat als professionals del Servei de Malalties Infeccioses i del Servei de Farmàcia de l'Hospital del Mar liderar una revisió de tots els articles publicats sobre aquest bacteri, que es converteix en un manual de treball per combatre la seva extensió. Un reconeixement a la seva llarga trajectòria i lideratge en aquest camp. L'article, en el qual han col·laborat professionals de l'Hospital Universitari Son Espases, de Palma de Mallorca, i de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el publica la revista Clinical Microbiology Reviews.

Estudi_pseudomonas

Cultius de Pseudomonas aeroginosa extremadament resistent

Es tracta d'un bacteri que té, de forma intrínseca, una gran capacitat per desenvolupar mecanismes de resistència. "Els mecanismes de resistència a la Pseudomonas aeruginosa són especialment difícils d'afrontar, freqüents, combinats i molt complexes", explica el Dr. Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar i primer signant de l'article. El bacteri té capacitat per modificar la seva estructura cel·lular per evitar que els antibiòtics travessin la paret cel·lular, poden expulsar els principis actius o activar enzims que els inactiven, entre altres.

Un manual d'actuació

El bacteri Pseudomonas aeruginosa pot produir infeccions respiratòries, pneumònies intrahospitalàries i altres infeccions intrahospitalàries, que poden ser molt greus en pacients immunodeprimits o hematològics. És el que el Dr. Horcajada anomena "la tempesta perfecta". Pacients afeblits davant un organisme resistent a la majoria dels tractaments.

L'Hospital del Mar ha liderat aquesta revisió que ara es publica "perquè pensem que és necessari per a la societat, perquè els malalts s'estan quedant sense antibiòtics, i creiem que fer un tractament el més optimitzat possible implica conèixer tota la literatura, saber tot el que s'ha publicat, quina és l'evidència científica sobre el tractament en una època a la qual no es fabriquen nous antibiòtics", destaca el Dr. Horcajada. A la revisió s'hi han analitzat els mecanismes de resistència d'aquest bacteri, la seva distribució al món i el seu impacte clínic i els tractaments existents. De fet, aquest bacteri té presència als cinc continents i a tots els països europeus. A l'Estat, a més, es troben els tres subtipus de més risc.

Les infeccions per Pseudomonas aeruginosa multiresistents suposen entre el 10 i el 25% de totes les infeccions per Pseudonomas, però en alguns països, com ara Grècia, poden arribar al 60% dels casos. I la mortalitat per aquest bacteri es pot enfilar fins al 40% dels pacients, en funció del tipus de malalt i d'infecció. En relació amb els tractaments, les línies de recerca se centren a revifar tractaments ja descartats o en noves opcions i combinacions. De fet, hi ha dos nous fàrmacs (ceftolozonane/tazobactam i ceftazidime-avibactam), però es comencen a detectar microorganismes que ja hi han generat resistències.

Per aquest motiu, poder optimitzar la utilització dels tractaments a través de programes d'optimització (programes PROA), és vital. En aquest sentit, la revisió que s'acaba de publicar es converteix en un autèntic manual d'actuació per als professionals sanitaris a la seva lluita contra les infeccions per aquest organisme multiresistent, ja que els orienta, en identificar la soca que es pot localitzar a cada centre sanitari, els seus mecanismes de resistència al tractament i els millors fàrmacs per combatre-la. Així, "cada centre pot personalitzar o adaptar a la seva realitat els tractaments", destaca el Dr. Horcajada.

Article de referència

Horcajada JP, Montero M, Oliver A,Sorlí L, Luque S, Gómez-Zorrilla S, Benito N, Grau S. 2019. Epidemiology and treatment of multidrug-resistant and extensively drugresistant Pseudomonas aeruginosa infections. Clin Microbiol Rev 32:e00031-19.

Enllaços relacionats