El Mar a la xarxa. Parc de Salut Mar. Barcelona

L’Hospital del Mar i l’Institut Català d’Oncologia s’alien amb la Fundació City Cancer Challenge per a millorar la qualitat de l’atenció oncològica al món

El conveni fixa les diferents àrees de treball entre l'Hospital del Mar, l'Institut Català d'Oncologia i les institucions públiques i privades de les ciutats que formen part de la Fundació City Cancer Challenge. Les activitats s'inicien amb una sèrie de visites científiques de grups multidisciplinaris d'especialistes de Cali i Asunción per a l'atenció de pacients amb càncer invasiu de coll d'úter i de mama en totes dues ciutats.

L'Hospital del Mar, l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la Fundació City Cancer Challenge (C/Can) han signat un conveni de col·laboració amb l'objectiu d'incrementar l'accés a una atenció oncològica de qualitat a les ciutats que formen part de la xarxa C/Can.

City_Challenge_Cancer

City_Cancer_Challenge

"La nostra aliança amb C/Can reflecteix el compromís de l'Hospital del Mar de garantir que totes les persones a països de mitjans i baixos ingressos afectades pel càncer tinguin accés a les cures que necessiten", explica el Dr. Joan Albanell, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar.

Candela Calle, directora general de l'ICO indica que, "per a nosaltres aquesta aliança és una gran oportunitat per a donar més abast i impacte al treball que desenvolupem amb l'Organització Mundial de la Salut i la Unió Internacional contra el Càncer en l'educació del càncer de cèrvix uterí, i ens permet expandir el nostre coneixement a altres països i impactar la vida de molts pacients amb càncer".

L'acord recull les principals línies estratègiques i àrees de col·laboració entre les institucions. Cal indicar entre altres, l'entrenament d'especialistes a totes les àrees de la cura del càncer (cirurgia, radioteràpia, patologia, infermeria, entre altres)  i la posterior visita a les ciutats per a avaluació i monitoratge de la implementació dels entrenaments.

"No existeix una solució única per abordar la càrrega del càncer, ja que cada ciutat afronta els seus propis desafiaments socials, polítics, econòmics i de desenvolupament. Però els estàndards de qualitat de l'atenció oncològica haurien de ser iguals per a tots els pacients a qualsevol ciutat del món. És un honor per a la Fundació City Cancer Challenge, comptar amb el suport d'aquestes dues institucions de referència mundial per donar suport a les ciutats de C/Can per a millorar la seva capacitat d'oferir serveis oncològics de qualitat i d'accés universal",  afegeix Isabel Mestres, Directora de Partnerships de C/Can.

Cali (Colòmbia) i Asunción (Paraguai) seran les primeres ciutats a rebre suport de totes dues institucions catalanes. Com a part de la metodologia de treball C/Can, més de 200 professionals de la salut de totes les especialitats i 15 institucions sanitàries dels sectors públic i privat, de les dues ciutats, van identificar com un dels principals reptes la falta d'un enfocament multidisciplinari a l'atenció oncològica i la necessitat de guies de maneig clínic adaptades als recursos disponibles a cada ciutat.

City_Cancer_Challenge

City_Cancer_Challenge

En el marc d'aquesta iniciativa, equips mèdics i especialistes de totes dues ciutats estan aquesta setmana a Barcelona per rebre suport tècnic i formació adaptada a les seves necessitats locals. La visita s'emmarca dins d'un projecte global denominat Increment de l'accés a una atenció oncològica de qualitat. Cal destacar que aquests equips han estat treballant amb la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO) i la Societat d'Infermeria Oncològica (ONS). I en els pròxims mesos ho faran amb especialistes de l'Associació Americana de Patòlegs Clínics (ASCO).