Notícies

23 d'octubre de 2019 - Notes de Premsa

Arquitectes i pacients i familiars treballen per definir com ha de ser el futur Hospital del Mar

Arquitectes i pacients i familiars treballen per definir com ha de ser el futur Hospital del Mar

#Barcelona necessita el futur Hospital del Mar

Pacients i familiars es reuneixen amb els arquitectes que dissenyaran l'ampliació del centre per presentar els resultats del treball de co-creació sobre les instal·lacions i equipaments del futur Hospital del Mar. Sentir-se com a casa, tenir connexió wi-fi, espais d'office pels familiars, habitacions individuals amb vistes i sense TV, mobiliari polivalent, sales per estar amb les visites, espais d'espera dissenyats per aprofitar el temps… És la primera vegada que un centre sanitari de l'Estat impulsa un procés com aquest per a definir el seu futur. La segona fase del projecte d'ampliació de l'Hospital del Mar inclou la construcció d'un nou edifici de 25.000 m2, amb el qual el centre guanyarà un centenar de llits respecte els actuals i disposarà de 6 nous quiròfans.

Arquitectes i pacients i familiars treballant colze a colze per definir com ha de ser el futur Hospital del Mar. Aquesta és la innovadora i pionera activitat que aquest matí ha organitzat el centre en el marc de la seva estratègia per a definir la segona fase del seu projecte d'ampliació. Un nou edifici, el segon dels tres que conformaran el futur hospital, que ha de permetre ampliar en 100 llits i 6 nous quiròfans la capacitat de l'actual centre sanitari.

Foto de família d’alguns dels participants a la trobada

Els arquitectes dels despatxos Pinearq i Brullet-De-Luna s'han reunit amb els representants de la trentena de pacients i familiars que han participat en aquest procés de co-creació, liderat pel Servei d'Atenció al Ciutadà, que ha utilitzat metodologia de serious games, un procés que queda resumit en aquest vídeo. Es tracta d'una nova fase d'un projecte que pretén donar veu als usuaris a l'hora de definir els espais i els equipaments del nou edifici, que volen que els ajudin a oblidar que estan ingressats i que els facin sentir que estan com a casa. Espais lluminosos, agradables i càlids, apostant per la privacitat i la tranquil·litat, per disposar de llum natural i vistes al mar i d'un mobiliari polivalent.

Imatges dels grups de co-creació

Entre les propostes dels pacients, a qui per primera vegada a l'Estat es dona veu d'aquesta manera en un projecte tan ambiciós, hi ha eliminar les televisions de les habitacions (o permetre el ús individual a les habitacions dobles), la necessitat de connexió wi-fi, de tenir les pertinences a prop i la possibilitat de disposar de lavabos per als familiars a les mateixes plantes d'hospitalització, així com de zones d'office, on puguin escalfar-se el menjar. A la vegada, demanen que les sales d'espera siguin confortables i disposin d'espais on poder treballar i tenir privacitat. Per a ells, també és important que els familiars dels pacients els puguin acompanyar abans i després de les intervencions quirúrgiques. I, a l'hora de la recuperació, instal·lar a les habitacions i passadissos fites que els permetin veure i certificar la seva progressió. 

 

Barcelona necessita el futur Hospital del Mar

La segona fase del pla d'ampliació del centre es va posar en marxa el mes d'agost passat amb la contractació dels estudis dels arquitectes barcelonins Pinearq i Brullet-De-Luna per a la redacció del projecte executiu que dibuixarà la distribució dels espais del nou edifici i totes les seves instal·lacions. Un edifici que sumarà 25.000 m2 a la superfície construïda, superant els 60.000 m2 actuals.

El nou edifici tindrà 5 plantes d'alçada i dues plantes subterrànies i permetrà unificar les urgències del centre, donant una millor resposta a les necessitats del servei, que doblarà la seva superfície original (fins als 4.000 m2). A la vegada, el nou l'edifici disposarà de més de 170 llits, guanyant un centenar respecte als actuals, part dels quals seran individuals per a pacients amb necessitat d'aïllament i per a les mares que hagin donat a llum. Això permetrà potenciar l'atenció maternoinfantil al centre, amb la creació d'una àrea destinada en exclusiva per a la dona i els infants.

També s'incrementarà el nombre de quiròfans, amb 6 de nous, passant a disposar de 19 a l'Hospital del Mar, i es disposarà de 18 llits a una nova Unitat de Cures Intensives (UCI), connectada de forma directa amb el nou bloc quirúrgic i la unitat de reanimació, per facilitar així el seguiment i el trasllat dels malalts.

Ara, els professionals dels dos despatxos d'arquitectes disposen d'un any per enllestir els treballs, que permetran posteriorment iniciar el procés per a la licitació i adjudicació de l'obra. L'elaboració del projecte executiu té un pressupost de 2,5 milions d'euros, dels quals, el 60% a càrrec de la Generalitat i gairebé el 40% de l'Ajuntament de Barcelona.

 

El final a un llarg procés

Amb l'adjudicació del projecte executiu de la segona fase de les obres d'ampliació, l'Hospital del Mar s'acosta més al seu objectiu de renovació, iniciat l'any 2005 amb l'aprovació del Pla funcional pel CatSalut, i la ratificació, dos anys després per part de l'Ajuntament de Barcelona de la modificació del Pla especial d'ordenació urbanística. Les obres de la primera fase es van posar en marxa el 2009, però es van paralitzar un any més tard per motius pressupostaris. No es van reiniciar fins finals del 2015, inaugurant-se el nou espai el maig del 2017.

El nou edifici, de 15.000 m2, va permetre disposar de 7 noves sales de parts i 2 quiròfans més, així com de nous Hospitals de Dia i consultoris, noves urgències adaptades als nous temps i un dels serveis de Radioteràpia més avançats de l'Estat.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social

© 2006 - 2019 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat