El Mar a la xarxa. Parc de Salut Mar. Barcelona

Primera unitat de portes obertes a Catalunya per a pacients psiquiàtrics aguts

El Centre Dr. Emili Mira és el primer de Catalunya en posar en marxa una iniciativa d’aquest tipus

El Centre Dr. Emili Mira, de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) de l'Hospital del Mar, és el primer de Catalunya que disposa d'una unitat oberta per a pacients psiquiàtrics aguts. La iniciativa es va posar en marxa el passat mes de juny i suposa un canvi de paradigma en el tractament dels pacients amb patologies mentals greus. Com explica la Dra. Purificación Salgado, directora del procés d'atenció hospitalària de l'INAD, el projecte neix amb la intenció "d'humanitzar l'assistència al malalt psiquiàtric agut, reduir l'estigma i apoderar-lo incentivant la seva autonomia".

La posada en marxa de la nova unitat, que disposa de 18 llits, ofereix als pacients ingressats un espai terapèutic sense fronteres arquitectòniques, en el qual es poden moure lliurement dins uns horaris regulats. Els usuaris també tenen accés als seus telèfons mòbils durant el dia, en un horari que va de les 9,30 h a les 19,45 h. A la vegada, se'ls ofereix un programa d'activitats dirigides pel personal d'infermeria o altres professionals, com ara terapeutes ocupacionals o fisioterapeutes, que permet que tinguin un suport psicopedagògic, com ara un hort terapèutic, musicoteràpia o teràpia ocupacional, programes que compten amb el suport de la Fundació d'Amics de l'Hospital del Mar. El centre, a la vegada, manté una segona unitat en règim tancat per a aquells usuaris que presenten una simptomatologia que requereix un tractament o cures més intensives.

Un canvi de paradigma

La unitat oberta suposa un canvi de paradigma en el seguiment dels malalts, tot i que el procés terapèutic que s'ofereix als pacients ingressats no canvia. "Veus al pacient alliberat, normalitzat, i fins i tot les famílies tenen més capacitat per participar en el procés terapèutic", explica Carme Daura, responsable d'infermeria del procés de pacients en fase aguda  de l'INAD. Les estrictes normatives de les unitats psiquiàtriques s'adapten a les necessitats de l'usuari i de les famílies, afavorint un entorn més terapèutic i facilitant d'aquesta manera la relació usuari-família-professional. A la vegada, això facilita tractar possibles recaigudes. "Viuen l'ingrés amb més comoditat i normalitat, amb menys estigma i, si cal tornar a ser ingressats, hi ha molta menys resistència", analitza la Dra. Salgado.

El projecte s'inscriu dins la política d'humanització de l'atenció sanitària posada en marxa al Centre Dr. Emili Mira. El passat mes de maig també es va posar en marxa l'anomenat ESPAI FAMÍLIA, una iniciativa que posa en contacte  als familiars dels pacients ingressats amb familiars i cuidadors de persones amb patologia mental per tal de compartir experiències i ajudar-se en els moments difícils del tractament. Aquesta necessitat es va detectar gràcies a un estudi impulsat pel Servei d'Atenció al Ciutadà i està vinculat al projecte Satisfacció, seguretat, autoestigma i autoestima a les unitats d'ingrés de salut mental, fonaments del pla de millora de la qualitat, seleccionat dins els Projectes Estrella de millora de la qualitat "Estem decidits a oferir a l'usuari i a la seva família una experiència positiva de l'ingrés hospitalari, i això passa necessàriament per donar resposta a les seves expectatives. El projecte "Unitat Oberta", és un projecte viu que neix de la fusió d'idees d'usuaris, famílies i professionals", explica el director del Centre Dr. Emili Mira, Víctor Frías.

El Centre Dr. Emili Mira

Situat al Recinte Torribera, a Santa Coloma de Gramenet, aquest centre, que es va inaugurar l'any 1930, és pioner en l'atenció a pacients amb patologies mentals a Catalunya. L'any 2009 es va incorporar al Parc de Salut Mar per acord entre aquesta institució, el Servei Català de la Salut i la Diputació de Barcelona. Amb la creació, l'any 2018, de la Unitat Integrada de Psiquiatria d'Adults es traslladen les urgències psiquiàtriques del Centre Dr. Emili Mira a l'Hospital Germans Trias i Pujol i es crea una unitat d'hospitalització en aquest centre, que complementa els dispositius ja existents al Centre Dr. Emili Mira, oferint així una atenció hospitalària adequada als pacients amb patologia psiquiàtrica aguda. El Centre Dr. Emili Mira disposa d'una àmplia oferta de serveis en salut mental que comprèn tots els nivells de l'atenció sanitària, ambulatòria, hospitalària i sociosanitària, amb 340 places distribuïdes en tres edificis i amb 450 professionals. De mitjana, cada any es produeixen més de 640 ingressos a les unitats d'aguts del centre.

Enllaços relacionats