Notícies

13 de setembre de 2019 - Informació general

Sabies que la sèpsia provoca la mort d’una persona cada 3 segons?

Sabies que la sèpsia provoca la mort d’una persona cada 3 segons?

L’Hospital del Mar se suma al Dia Mundial de la Sèpsia i avança en la conscienciació dels professionals i de la ciutadania per evitar aquesta patologia.

La sèpsia és una patologia comuna i poc coneguda malgrat ser la principal causa de mort per infecció. Per donar-la a conèixer i treballar per millorar la seva detecció i pronòstic, l'Hospital del Mar se suma de nou al Dia Mundial de la Sèpsia, una commemoració que se celebra el 13 de setembre i que aquest 2019 arriba a la seva vuitena edició impulsada per World Sepsis Day, amb el lema Aturar la sèpsia salva vides (Stop sepsis save lives).

Tot i els avenços de la medicina, la sèpsia continua sent una greu amenaça per a la salut pública. Causa més morts que el càncer de pròstata, el de mama i el VIH junts, amb entre 20 i 30 milions de casos cada any, dels quals, entre una tercera part i la meitat moren. A més, els supervivents poden patir seqüeles tota la seva vida. Malgrat això, aquesta patologia, coneguda popularment de forma errònia com a infecció de la sang, encara mata 1 persona cada 3 segons i la seva incidència continua creixent a tot el món.

Què és la sèpsia?

Es tracta de la resposta del cos a una infecció, que provoca danys als teixits i òrgans i pot desembocar en un xoc, la fallada multiorgànica i la mort. Tot i la seva alta prevalença, normalment es diagnostica tard a causa que els símptomes clínics no són específics d'aquesta patologia. La seva causa pot ser una infecció d'origen desconegut o altres, com ara meningitis, pneumònia o infeccions abdominals, de la sang, del tracte urinari...

La sèpsia pot afectar qualsevol persona, però els grups amb més risc són els infants de menys d'un any, els adults de més de 60, persones sense melsa i malalts amb malalties cròniques o amb el sistema immunitari afeblit. Els símptomes més habituals són la sensació de mort imminent, patir calfreds, dolor muscular o febre, presentar clapes a la pell, símptomes neurològics com ara confusió, problemes per a respirar o deixar d'orinar.

Per aturar el creixement de la sèpsia és vital la prevenció. Mesures com una correcta higiene de mans, disposar d'aigua neta i la prevenció de les infeccions associades a l'atenció sanitària són bàsiques. Garantir un part segur i net i la vacunació també ajuden a prevenir aquesta patologia.

Els serveis de Medicina Intensiva, de Malalties Infeccioses i d'Urgències, conscienciats del problema, treballen conjuntament recordant que una detecció i tractament precoç de la sèpsia salva vides. Des de maig del 2015 l'Hospital del Mar disposa de l'anomenat "Codi sèpsia intrahospitalari", una eina de tots per aconseguir millorar el diagnòstic precoç i l'optimització del tractament.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat