Notícies

26 de juny de 2019 - Informació general

Revisió de la metodologia per avaluar la musculatura respiratòria

Revisió de la metodologia per avaluar la musculatura respiratòria

El Dr. Joaquim Gea i la Dra. Esther Barreiro han format part del grup de treball que va rebre l'encàrrec de l'European Respiratory Society de liderar l'actualització de les recomanacions per a una correcta avaluació de les proves que determinen l'estat de la musculatura relacionada amb la respiració.

L'European Respiratori Society (ERS) acaba de publicar un nou ERS statement on respiratory muscle testing at rest and during exercise, una actualització de les recomanacions en el camp de la metodologia per avaluar la musculatura respiratòria. En aquesta revisió hi han participat 25 experts d'arreu el món, entre els quals, només dos procedents de l'Estat, el Dr. Joaquim Gea, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, i la Dra. Esther Barreiro, metgessa adjunta del mateix servei.

Dr_Gea

El Dr. Joaquim Gea

Dra_Barreiro

La Dra. Esther Barreiro

La revisió afecta un aspecte crucial en el diagnòstic i la decisió de tractament dels pacients amb malalties cròniques i agudes que afecten els músculs respiratoris, com ara la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i altres patologies neuromusculars, la insuficiència cardíaca, pacients crítics i altres. L'últim manual elaborat per l'ERS es va publicar l'any 2002, i en aquests 17 anys s'han produït importants avenços en la comprensió de la funció d'aquests músculs i la resposta a les diverses intervencions.

El Dr. Gea ha destacat que "els canvis fonamentals ha estat a les tècniques d'imatge, que permeten visualitzar elements de funcionament, així com les funcions metabòliques d'aquesta musculatura". Entre les novetats introduïdes en aquests últims anys hi ha les millores i avenços en ecografia, així com la utilització de l'estimulació magnètica en comptes de l'elèctrica per a realitzar determinades proves. També l'aparició de l'espectroscòpia d'infraroig proper (NIRS, en les seves sigles en anglès), una altra aproximació no invasiva a l'estat del múscul. A la vegada, per primera vegada es destaca la importància del paper de la nutrició per mantenir la massa muscular respiratòria, així com dels mètodes per a la seva avaluació. En aquest document també s'han revisat detingudament les alteracions biològiques moleculars i estructurals subjacents a la disfunció dels músculs respiratoris.

 

Article de referència

Laveneziana P*, Albuquerque A, Aliverti A, Babb T, Barreiro E, Dres M, Dubé BP, Fauroux B, Gea J, Guenette JA, Hudson AL, Kabitz HJ, Laghi F, Langer D, Luo YM, Neder JA, O'Donnell D, Polkey MI, Rabinovich RA, Rossi A, Series F, Similowski T, Spengler C, Vogiatzis I, Verges S. ERS Statement on Respiratory Muscle Testing at Rest and during Exercise. Eur Respir J 2019: DOI: 10.1183/13993003.01214-2018

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat