Notícies

3 de gener de 2018 - Notes de Premsa

Aposta per la telemedicina de la Unió Europea per al tractament i diagnòstic de l’epilèpsia

Aposta per la telemedicina de la Unió Europea per al tractament i diagnòstic de l’epilèpsia

Els experts de les tres unitats de referència europea (ERN) en epilèpsia de l'Estat (Hospital del Mar de Barcelona, Hospital Clínic- Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i Hospital La Fe de València), formen part del projecte Clinical Patient Management System (CPMS), que permet consultar els casos complexos a un panell d'experts europeus de forma virtual. A la vegada, s'ha posat en marxa un segon projecte, l'E-pilepsy Meeting, per compartir casos quirúrgics. Aquestes iniciatives permeten els professionals mèdics obtenir un ampli consens sobre el diagnòstic i tractament més adequats per als seus pacients.

Les unitats d'epilèpsia de l'Hospital del Mar i de l'Hospital Clínic-Sant Joan de Déu de Barcelona, així com la de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, s'han integrat dins el projecte de telemedicina Clinical Patient Management System (CPMS) impulsat per la Comissió Europea dins les anomenades Xarxes Europees de Referència (ERN). El projecte es va posar en marxa el passat mes d'octubre. Aquestes tres unitats són les úniques de l'Estat incloses dins la xarxa ERN dedicada a l'epilèpsia.

Aquesta iniciativa pionera de telemedicina, permet als professionals mèdics consultar a un panell d'experts del continent el diagnòstic i tractament dels casos complexos que els hi arriben. Es tracta, en paraules del Dr. Rodrigo Rocamora, director de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar i del Grup de Recerca en Epilèpsia de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), "del sistema més avançat de telemedicina que existeix a Europa, que faculta a un pacient dels nostres centres, a través de les unitats de referència, a accedir a l'opinió dels principals experts en epilèpsia d'Europa". La Dra. Mar Carreño, coordinadora de la Unitat d'Epilèpsia Hospital Clínic-Hospital Sant Joan de Déu i presidenta de la Sociedad Española de Epilepsia, afirma que "el sistema garanteix en tot moment la confidencialitat de les dades dels pacients, tant adults com pediàtrics, que donen el consentiment per a ser inclosos dins de la plataforma, a través d'un sistema de doble verificació". Una vegada s'han introduït les seves dades, un únic coordinador les deriva als experts que considera adequats i aquests transmeten la seva opinió al centre del pacient. Els especialistes del l'Hospital del Mar, Clínic-Sant Joan de Déu i La Fe també exerceixen com a experts en casos d'altres centres europeus.

Com ha destacat el Dr. Vicente Villanueva, coordinador de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital La Fe, "els especialistes de l'Hospital del Mar, Clínic-Sant Joan de Déu i La Fe també exercim com a expertes a casos d'altres centres europeus, ja que hem constituït un grup de treball expert per al desenvolupament de tractaments o per a sessions en línia de cirurgia d'epilèpsia".

En aquest sentit, a banda del CPMS, aquests centres han posat en marxa una segona plataforma de medicina per a la discussió de casos abans de sotmetre'ls a cirurgia. Es tracta del projecte E-pilepsy Meeting, del qual també formen part les unitats de referència incloses dins l'ERN d'epilèpsia. Aquesta eina, a diferència de la CPMS, facilita que els professionals puguin discutir en línia els casos abans de realitzar les intervencions quirúrgiques.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat