Notícies

28 de juny de 2018 - Notes de Premsa

Radioteràpia intraoperatòria per tractar el càncer de mama al quiròfan

Radioteràpia intraoperatòria per tractar el càncer de mama al quiròfan

El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar incorpora un equip de radioteràpia intraoperatòria, que permetrà aplicar radiació a pacients amb càncer de mama al mateix quiròfan. La utilització d'aquesta tecnologia permet a les malaltes estalviar-se sis setmanes de tractament amb radioteràpia. El nou equip permet irradiar només la zona del tumor. Això evita afectar zones sanes del cos.

El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar acaba d'incorporar un nou equip de radioteràpia intraoperatòria al ventall d'opcions disponibles per tractar el càncer de mama. Es tracta d'un equip portàtil, que permetrà tractar amb radiació la zona afectada directament al quiròfan, durant la intervenció quirúrgica per extreure el tumor. Aquesta tècnica té el mateix nivell d'èxit que la convencional, però presenta com a avantatge una menor duració del tractament i, a més, evita irradiar altres zones del cos no afectades.

Radioterapia_intraoperatoria

L'equip, INTRABEAM de ZEISS, es va utilitzar per primera vegada el passat 7 de juny i ja se n'han beneficiat 5 pacients. Abans, els especialistes del centre han rebut formació en la seva utilització. A banda, ha estat necessari realitzar treballs previs per preparar l'àrea de quiròfans i complir amb la normativa de protecció radiològica. En total, l'Hospital del Mar ha destinat mig milió d'euros per posar en marxa el nou equip, fruit del treball conjunt del Servei d'Oncologia Radioteràpica i la Unitat Funcional de Patologia Mamària, així com la Direcció de la Comissió de Tumors i la Direcció de l'Àrea Quirúrgica.

 

Un tractament més curt

El cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica, el Dr. Manel Algara, explica que la incorporació d'aquest equip portàtil permetrà "tractar un 20% de les malaltes en 45 minuts de quiròfan. Les pacients vindran pel matí amb la seva malaltia i se n'aniran a casa per la tarda amb tot el tractament local fet. Amb aquest tractament augmentem la comoditat de la pacient". L'Hospital del Mar realitza cada any unes 200 cirurgies per tractar el càncer de mama. També s'estudia l'aplicació de la radioteràpia intraoperatòria per tractar altres tumors, com ara de cervell i de pelvis.

Radioterapia_intraoperatoria

Abans de la incorporació d'aquesta tècnica, la pacient després del seu pas per quiròfan, havia d'esperar tres setmanes per començar el tractament radioteràpic, que podia durar sis setmanes i consistia en sessions de 20'. Ara, en total, només ha de passar 12 hores a l'hospital abans de marxar a casa. De fet, la incorporació dels nous equips de radioteràpia només allarga el temps d'intervenció uns 45', necessaris per preparar l'equip i irradiar la zona afectada. Segons la Dra. Mar Vernet, coordinadora de la Unitat Funcional de Patologia Mamària i cap de secció del Servei de Ginecologia, "l'Hospital del Mar aposta per estar al capdavant del tractament del càncer de mama, i aconseguir així el màxim benefici per a les nostres pacients, en termes de curació i qualitat de vida. La radioteràpia intraoperatòria és una estratègia important en aquesta aposta".

 

La radioteràpia intraoperatòria

El nou equip que utilitza l'Hospital del Mar genera rajos X de baixa energia (50 kV com a màxim), que s'emeten de forma uniforme i que, gràcies a una sonda adaptable a la zona que cal irradiar, es pot utilitzar a diverses parts del cos. Permet un tractament selectiu i precís del tumor, ja que els oncòlegs radioteràpics, treballant de forma conjunta amb els cirurgians de mama, poden dirigir el feix de radiació de forma precisa a la zona diana. S'evita així afectar els teixits sans propers.

Les pacients que se'n poden beneficiar són aquelles que presentin tumors de menys de 2 centímetres, amb receptors hormonals positius i una cirurgia amb marges negatius (nets de cèl·lules tumorals).

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat