Notícies

14 de juny de 2018 - Informació general

L’Hospital del Mar validarà una aplicació per monitorar l’eficàcia del tractament a pacients amb dolor crònic

L’Hospital del Mar validarà una aplicació per monitorar l’eficàcia del tractament a pacients amb dolor crònic

És un dels 9 centres que participa en un estudi multicèntric per avaluar l'eficàcia de l'app, desenvolupada per la Universitat Jaume I de Castelló.

La Unitat de Dolor Crònic de l'Hospital del Mar, participarà en un estudi multicèntric que es realitzarà a 9 hospitals catalans, amb l'objectiu de valorar l'efectivitat d'una aplicació informàtica mitjançant el seguiment d'una app que avaluarà i monitorarà l'eficàcia del tractament i la influència del dolor en la qualitat vida dels pacients amb dolor crònic. Hi participaran metges i pacients dels hospitals del Mar i de l'Esperança, i la Dra. Elisa Arbonés serà la responsable del projecte.

En el  2017 es van realitzar 4.911 visites a la Unitat de Dolor Crònic del centre, 1.029 primeres visites i 3.882 de successives, 4.122 tècniques i 228 interconsultes. Aquesta activitat assistencial de la unitat amb múltiples tractaments farmacològics i tècniques intervencionistes requereix una avaluació continuada que en aquests moments es veu dificultada per la necessitat de realitzar-la presencialment i motiva un elevat nombre de consultes telefòniques i sol·licituds de visites extres per resoldre dubtes i monitorar els tractaments, que en aquests moments no poden programar-se i perllonguen innecessàriament tractaments ineficaços que poden motivar efectes adversos.

 

Aplicació validada científicament

L'app desenvolupada pel Laboratori de Psicologia i Tecnologia (Labpsitec) de la Universitat Jaume I de Castelló en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i el CIBERobn de l'Institut de Salut Carlos III, ha estat validat científicament en un estudi publicat de forma recent a la revista Clinical Journal of Pain i valorat inicialment, en un grup pilot de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Ara, en col·laboració amb la Societat Catalana del Dolor, es tracta de confirmar sobre una població més àmplia, com l'ús d'aquesta aplicació informàtica permet monitorar el pacient durant el temps que transcorre entre consultes de forma que els facultatius poden fer un seguiment i saber si el tractament funciona o si s'ha de realitzar cap ajustament o intervenció.

El contingut de l'app s'ha elaborat seguint les recomanacions de la Iniciativa sobre Mètodes, Mesures i Avaluació de Dolor a Assajos Clínics (IMMPACT) i facilita el seguiment del pacient durant 30 dies, mitjançant dos registres diaris amb preguntes breus sobre l'estat d'ànim, la intensitat i el tipus de dolor, la seva localització, la medicació que s'ha pres i els seus efectes adversos o les conseqüències a la vida diària, la son, el treball o l'activitat física. Els usuaris han de respondre a un bloc de preguntes al matí i a un altre a la tarda, utilitzant únicament tres minuts a cadascun. Els principals avantatges de l'aplicació són que permet obtenir un perfil individual de la vivència del dolor; recull informació diàriament i en el mateix moment en què s'experimenta l'episodi de dolor, i el seu ús a dispositius mòbils és senzill. El monitoratge amb l'app fa que arribi una alarma al metge quan hi ha algun paràmetre fora del  normal, com que el pacient prengui durant tres dies consecutius medicació de rescat, és a dir, medicació més enllà del tractament normal.

En el desenvolupament han treballat, a banda d'especialistes a l'àmbit de la salut i la psicologia, tècnics experts en usabilitat, amb la finalitat que l'experiència sigui agradable. El software Monitor de Dolor, registrat i validat, està llest per a la seva instal·lació i ús a dispositius Android. L'app oberta i gratuïta és útil per a la seva aplicació a sectors com la indústria farmacèutica i desenvolupament de medicaments més eficaços contra el dolor; hospitals i centres dedicats a l'atenció de pacients amb dolors crònics i assajos clínics i de recerca en psicologia clínica.

 

Referència bibliogràfica:

1. Suso-Ribera C., Castilla D., Zaragozá I., Ribera-Canudas MV., Botella C., García-Palacios A. (2018). «Validity, Reliability, Feasibility, and Usefulness of Pain Monitor, a Multidimensional Smartphone App for Daily Monitoring of Adults with Heterogeneous Chronic Pain». Clinical Journal of Pain. 2018 Apr 13. doi: 10.1097/AJP.0000000000000618. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29659375

Enlaç per descarregar l'app: https://play.google.com/store/apps/details?id=monitordedolor.codeHYPERLINK "https://play.google.com/store/apps/details?id=monitordedolor.code&hl"&HYPERLINK "https://play.google.com/store/apps/details?id=monitordedolor.code&hl"hl

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat