Notícies

16 de març de 2017 - Notes de Premsa

A la recerca del mapa definitiu del cervell

A la recerca del mapa definitiu del cervell

Gràcies al suport de l’Obra Social “la Caixa”, l’Hospital del Mar, l’IMIM i Galgo Medical estan desenvolupant el projecte Sylvius, una plataforma que permetrà als cirurgians navegar pel cervell humà per planificar i executar les intervencions

Neurocirurgians de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) lideren el projecte Sylvius, un projecte per al desenvolupament d'una plataforma de realitat augmentada en tres dimensions i estereoscòpica que permetrà obtenir un complet "mapa per navegar pel cervell. La plataforma integrarà totes les tècniques de neuroimatge actuals i permetrà als cirurgians operar amb la màxima precisió i amb menys riscos.

En el projecte hi col·laboren l'enginyeria Galgo Medical i l'Obra Social "la Caixa", que ha impulsat el projecte amb 2,5 milions d'euros. El nom de Sylvius procedeix de la 'vall de Silvio', la regió del cervell que dirigeix ​​les funcions bàsiques del llenguatge.

El projecte Sylvius és un dels tres projectes escollits per l'Obra Social la Caixa per ser presentat en el marc de les conferències: El Futur de la medicina. 3 avenços significatius en investigació Biomèdica" que organitza a CosmoCaixa. Amb el títol: "Tècniques en 3D. Reptes de la neurocirurgia. Planificar i executar operacions en un cervell humà" el Dr. Gerard Conesa, cap de servei de Neurocirurgia de l'Hospital del Mar i líder del projecte, explicarà les darreres novetats del projecte  demà 16 de març a partir de les 19 hores.

La plataforma Sylvius serà un gran avenç per preparar les intervencions dels tumors cerebrals i per al tractament de l'epilèpsia, ja que oferirà la possibilitat de registrar, al mateix temps, totes les parts del cervell que realitzen funcions bàsiques, com la neurofuncionalitat i el llenguatge, una de les més delicades i en la qual els neurocirurgians de l'Hospital del Mar són molt experts.

Abans d'una intervenció cerebral cal sotmetre el pacient a proves de neuroimatge: ressonàncies funcionals, estimulació magnètica intracraneal, tractografies i encefalografies, entre d'altres. La plataforma Sylvius integrarà totes aquestes funcions i permetrà 'cartografiar' les àrees essencials que intervenen en el llenguatge. "Fem servir molta informació i el que volem és integrar-la per així operar amb molta més precisió i amb menys temps. Probablement, a més, podrem intervenir en situacions en les que avui en dia no ens atrevim" explica el Dr. Gerard Conesa.

El projecte, que té una durada de 4 anys, desenvoluparà també una segona plataforma per treballar in situ al quiròfan, on es disposarà de tota la informació del pacient que s'està operant i permetrà visualitzar qualsevol punt de navegació.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat