Notícies

3 de novembre de 2014 - Informació general

L'Hospital del Mar compleix 100 anys. Nous reptes, nous horitzons

L'Hospital del Mar compleix 100 anys. Nous reptes, nous horitzons

L'Hospital del Mar commemora el seu Centenari amb dos convenis històrics en un acte de suport institucional i de represa de les obres d'ampliació

El dilluns, 3 de novembre, el M.H. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya i l’Excm. Sr. Xavier Trias, alcalde de Barcelona, van assistir als actes que iniciaren la Commemoració del Centenari l’Hospital del Mar. La jornada va ser testimoni de la signatura de dos convenis històrics que refermen el compromís institucional i suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya amb l’Hospital del Mar, per a garantir la modernització dels dispositius assistencials i assegurar-ne la sostenibilitat financera.

El Dr. Josep Maria Via, President del Consell Rector del Parc de Salut Mar (PSMAR) i la Il·lma Sra. Sònia Recasens, 2ª tinenta d’Alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació del consistori barceloní, van signar el conveni relatiu al finançament, execució i adscripció de les obres d’ampliació de l’Hospital.

L’Excm. Sr. Xavier Trias, alcalde de Barcelona, assistit pel Sr. Jordi Cases, secretari general de l’Ajuntament de Barcelona, i el Sr. Boi Ruiz, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, van signar seguidament el conveni marc de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament de suport institucional al Consorci Parc de Salut Mar de Barcelona.

La commemoració del Centenari de l'Hospital del Mar


Un Hospital amb una extraordinària personalitat

La història de l’Hospital del Mar està indefectiblement vinculada a la salut de la ciutat de Barcelona amb una vocació comunitària, docent i investigadora que és al cor de la seva identitat. Des del seu naixement el 1914 com a centre “provisional” per a l’epidèmia de febre tifoide que assolava la ciutat i els primers temps prestant servei contra les infeccions més devastadores com la gran grip del 28, la pesta al 31, la verola al 40, al “poll verd” o la poliomielitis a partir dels anys cinquanta. Al davant de la platja, al costat de la Barceloneta, la seva evolució va ser paral·lela a l’accelerat creixement de la ciutat i les grans transformacions del món i les ciències de la salut. El centre va aconseguir el primer pulmó d’acer i la primera unitat de cures intensives de l’estat espanyol i fer-se càrrec de l’atenció als atletes dels Jocs Olímpics i el control antidòping. Avui continua amb vocació de servei a la comunitat, atenent amb excel·lència les malalties més prevalents, com el càncer, les malalties neurològiques, com l’ictus, l’epilèpsia, les cardiològiques com la insuficiència cardíaca o l’infart i les de l’aparell locomotor, com l’artrosi.

Desitgem que la celebració del Centenari de l’Hospital del Mar reconegui el treball i la vocació de servei dels milers de professionals de la salut que durant Cent Anys han simbolitzat, treballen en el present i han de seguir vetllant en el futur pels valors d’una institució de la qual els ciutadans es poden sentir molt orgullosos.

Tot un any d’activitats on tots poden participar, aprendre, gaudir...

L’Hospital del Mar ha previst celebrar el seu Centenari arropat pel reconeixement d’institucions, entitat i la gent de la ciutat de Barcelona. Diferents activitats obertes a la ciutadania s’aplegaran en un complet programa que inclou des d’activitats científiques amb la participació de convidats de renom internacional fins a cicles de conferències divulgatives sobre càncer, neurociències, aparell locomotor, salut mental o recerca, a més d’una exposició fotogràfica, cicles de pel·lícules, reculls d’anècdotes i imatges dels nostres professionals i usuaris, una publicació històrica i un documental televisiu. Els actes abastaran des de novembre de 2014 a octubre de 2015.

Per commemorar aquesta data, s'ha creat un microweb (http://www.hospitaldelmar.cat/centenari), un compte de facebook (https://www.facebook.com/centenarihospitaldelmar) i un d'instagram (http://instagram.com/100hospitaldelmar) que ens portaran de viatge per aquests 100 anys d'història a través d'anècdotes i fotografies i que alhora aniran informant de tots els esdeveniments que s’han programat per celebrar-ho. Si creieu que podeu ajudar-nos a construir aquest relat històric, us animem a enviar-nos les vostres històries, records i fotografies a través de:

  • El facebook del centenari: https://www.facebook.com/centenarihospitaldelmar
  • Afegint fotos al compte d’Instagram que hem creat també per l’ocasió: http://intragram.com/100hospitaldelmar 
  • o bé, per correu electrònic a centenari@hospitaldelmar.cat

Represa de les obres: 15.000 m2 per a noves instal·lacions

La finalització de la fase 1B HM del Pla Director d’Infraestructures de l’Hospital del Mar és una passa essencial per a reforçar el futur de la institució. El reinici de les obres reconeix el paper estratègic que té el centre a la ciutat de Barcelona, i al mateix temps permet mantenir l’aposta per les línies d’atenció sanitària d’alta especialització (terciarisme).

Els nous espais comportaran 15.000 m2 de superfície destinada a l’assistència, distribuïts en quatre plantes, per a continuar donant una resposta eficient a les necessitats de salut dels 300.000 ciutadans dels barris dels districtes de Ciutat Vella i Sant Martí:

Nova àrea d’Urgències. L’Hospital del Mar atén anualment 87.743 urgències. Amb aquesta ampliació augmenten significativament els espais i la capacitat de resposta, alhora que es milloren les condicions de confortabilitat de malalts i les seves famílies i també dels professionals del servei.

Nou servei de radioteràpia. Amb el trasllat del servei de radioteràpia de l’Hospital de l’Esperança a l’Hospital del Mar, es millora substancialment l’accessibilitat dels veïns de la façana litoral alhora que concentra, en un mateix edifici, tecnologia i serveis oncològics d’alt nivell a l’abast del pacient.

Nous hospitals de dia. Se situaran a la planta baixa del nou edifici per a atendre els malalts en aquesta modalitat de servei, que proporciona tractaments especialitzats en un entorn de proximitat i confort per al malalt.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat