Notícies

29 de novembre de 2022 - Informació general

La presència de complicacions macrovasculars a persones amb diabetis s’associa amb pitjor pronòstic en pacients hospitalitzats amb COVID-19

La presència de complicacions macrovasculars a persones amb diabetis s’associa amb pitjor pronòstic en pacients hospitalitzats amb COVID-19

Un estudi internacional liderat des del CIBERDEM, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, determina que les persones amb diabetis amb aquest tipus de complicacions cròniques associades a la diabetis presenten el doble de risc de mortalitat.

El treball, que publica Cardiovascular Diabetology, destaca la importància de valorar i realitzar un seguiment intensiu d'aquests pacients d'alt risc, i subratlla la necessitat de programes de prevenció de la infecció per SARS-CoV2 en aquesta població.

Els pacients amb diabetis i amb complicacions macrovasculars prèvies (malaltia coronària, malaltia cerebrovascular o malaltia arterial perifèrica) que ingressen per COVID-19 en un centre hospitalari presenten un pitjor pronòstic i el doble de mortalitat en comparació amb la població general. Així ho descriu un estudi internacional en el qual participen grups de recerca europeus de França, el Regne Unit i Espanya, liderats des de l'àrea de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades del CIBER (CIBERDEM), el Grup de Recerca en Endocrinologia, Diabetis i Nutrició de l'Institut d'Investigació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau, i el Servei d'Endocrinologia de l'Hospital del Mar i que publica la revista Cardiovascular Diabetology.

Gemma_Llauradó

La Dra. Gemma Llauradó

 

Diabetis, un factor de risc

La pandèmia de la COVID-19 ha tingut un impacte negatiu a les persones amb diabetis. Es considera que la diabetis suposa un major risc per a presentar formes més greus d'infecció pel virus de SARS-CoV2, associant-se a una major taxa de complicacions i de mortalitat. Tot i això, fins a la data es desconeixia l'impacte de presentar complicacions cròniques associades a la diabetis en el pronòstic de la COVID-19.

En aquest camí, aquest estudi retrospectiu multicèntric va recollir casos de diverses cohorts i  va analitzar dades d'un total de 4.106 adults amb diabetis preexistent hospitalitzats per infecció per COVID-19 en el Regne Unit, França i Espanya durant la fase inicial de la pandèmia (entre març de 2020 i octubre de 2020). D'aquests pacients, un total de 1.652 (40,2%) tenien alguna malaltia macrovascular prèvia, situant-se el percentatge de morts en el 28,5%.

"Aquest treball és el primer que demostra que la presència de complicacions macrovasculars en els pacients amb diabetis que ingressen per COVID-19 implica un pitjor pronòstic i el doble de risc de mortalitat", explica Dídac Mauricio, cap de grup del CIBERDEM a l'IIB Sant Pau i coordinador de l'estudi. "Una anàlisi posterior va revelar que la cardiopatia isquèmica i la malaltia cerebrovascular van ser els principals contribuents d'aquests resultats adversos", afegeix Gemma Llauradó, també investigadora de l'estudi, adjunta del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar, investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar i del CIBERDEM.

Junt amb aquestes troballes, el treball també ha mostrat que aquests pacients tenien una menor proporció d'ingressos a l'UCI i necessitat de ventilació mecànica, possiblement associats a criteris d'admissió selectius en aquesta fase de la pandèmia.

"Les nostres troballes en aquesta investigació destaquen la importància de valorar correctament el pronòstic d'aquests pacients, així com de realitzar un seguiment intensiu en aquest subgrup d'alt risc. A més, aquests resultats destaquen la necessitat de dissenyar programes específics de salut pública dirigits a prevenir la infecció per SARS-CoV2 en aquesta població, que incloguin per exemple, entre altres mesures, reforçar les campanyes de vacunació", conclouen els investigadors.

Aquesta investigació ha estat liderada pel cap del grup de CIBERDEM, Dídac Mauricio (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau), en estreta col·laboració amb la investigadora Gemma Llauradó (Hospital del Mar), pertanyent al grup CIBERDEM dirigit per Joan Vendrell. La publicació d'aquest treball és fruit de la col·laboració entre investigadors de 3 països europeus, Anglaterra (Association of British Clinical Diabetologist - ABCD Diabetes), França (CORONAvirus SARS-CoV2 & Diabetes Outcomes -CORONADO- Study) i Espanya (Hospital del Mar, Hospital de la Santa Creu y Sant Pau i HM Hospitales).

 

Article de referència

Llauradó G, Vlacho B, Wargny M, Ruan Y, Franch-Nadal J, Domingo P, Gourdy P, Saulnier PJ, Hadjadj S, Wild SH, Rea R, Cariou B, Khunti K, Mauricio D; CORONADO, the ABCD COVID-19 diabetes national audit, HM Hospitales investigators and the Hospital del Mar - Hospital de la Santa Creu i Sant Pau Diabetes Research Group. The association between macrovascular complications and intensive care admission, invasive mechanical ventilation, and mortality in people with diabetes hospitalized for coronavirus disease-2019 (COVID-19). Cardiovasc Diabetol. 2022 Oct 19;21(1):216. doi: 10.1186/s12933-022-01657-8.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat