Notícies

8 de novembre de 2022 - Informació general

L’Hospital del Mar participa en la validació d’una nova norma d’excel·lència d’equips d’infusió i accés vascular

L’Hospital del Mar participa en la validació d’una nova norma d’excel·lència d’equips d’infusió i accés vascular

És una iniciativa desenvolupada per la Sociedad Española de Infusión y Acceso Vascular (SEINAV) i és la primera norma tècnica d'aquest àmbit a Europa. Ha estat validada a tres centres de l'Estat. A l'Hospital del Mar el procés l'ha liderat Elisabeth Lafuente, infermera referent de l'Equip d'Infusions i Accessos Vasculars.

La Sociedad Española de Infusión y Acceso Vascular (SEINAV) ha presentat la nova norma d'Equips d'Infusió i Accés Vascular (EIAV), un document que recull les directius i requisits per a garantir la seguretat i el correcte desenvolupament de les activitats d'aquests equips a l'àmbit assistencial. El seu desenvolupament ha estat possible gràcies a la realització de programes pilot a tres centres de l'Estat, l'Hospital del Mar i l'Hospital de la Vall d'Hebron a Barcelona i l'Hospital Universitario de Donostia. L'empresa Becton Dickinson (BD) ha promogut la creació de la norma.

Acreditació_EIAV

D’esquerra a dreta, Camino del Río, Elisabeth Lafuente, Raquel Corredor i Carlos Molinero

Es tracta de la primera norma d'aquest tipus a Europa i fa recaure el lideratge en les infermeres que formen part d'aquests equips. A la vegada, proporciona indicadors rellevants que permeten modificar actuacions i proposar millores. Establir els equips EIAV als hospitals és una aposta per controlar els riscos associats a la inserció de dispositius d'accés venós per administrar medicaments, productes sanguinis o nutrients. Els EIAV són equips d'infermeres expertes en aquests dispositius, un estàndard que afavoreix la implantació de les millors pràctiques i que recull les directrius i requisits per a desenvolupar la seva activitat tant a l'àmbit assistencial com al docent i de recerca.

 

El cas de l'Hospital del Mar

A l'Hospital del Mar, la Direcció Infermera va apostar per la creació d'un equip EAIV l'any 2016. La seva oferta de servei aborda a tots els pacients de la institució, és a dir, hospitalització convencional, pacient crític, pacient quirúrgic i pacient ambulatori. Per aquest motiu, és un model híbrid que ofereix els seus serveis a peu de llit o a través del seu dispensari i consulta. Avui, l'EIAV de l'Hospital del Mar és un servei que compta amb el més gran nivell competencial dels professionals que componen l'equip, havent rebut el reconeixement com a infermeres de pràctica avançada. Per aquest motiu, lidera de forma consolidada el procés d'accés vascular dels pacients des que es realitza una consulta fins a la retirada del dispositiu venós o la resolució de la complicació associada al catèter. Disposa d'autonomia en la presa de decisions, ja que la seva pràctica la realitza sobre uns fonaments sòlids, la pràctica basada en l'evidència. És un equip consolidat i reconegut que aborda tècniques complexes i crea evidència a través de sinergies creades amb altres serveis de la institució.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat