Notícies

7 d'octubre de 2022 - Informació general

Un estudi liderat per l’Hospital del Mar demostra que és cost-efectiu substituir els catèters venosos centrals per catèters centrals d’inserció perifèrica

Un estudi liderat per l’Hospital del Mar demostra que és cost-efectiu substituir els catèters venosos centrals per catèters centrals d’inserció perifèrica

El treball es publica a la revista Journal of Patient Safety.

Un estudi publicat per la revista Journal of Patient Safety, realitzat des del Servei d'Epidemiologia i l'Equip d'infusions i Accessos Vasculars (EIAV) del Servei de Metodologia i Qualitat, amb la col·laboració del Servei de Control de Gestió i el Servicio de Evaluación del Servicio Canario de la Salud, ha avaluat el cost-efectivitat de substituir els catèters venosos centrals (CVC) per catèters centrals d'inserció perifèrica (PICC) en pacients no crítics que necessiten nutrició parenteral total.

Algunes de les autores de l’estudi

L'Hospital del Mar compta amb un EIAV format per infermeres de pràctica avançada que proporciona un servei especialitzat i de qualitat. Aquest equip lidera la valoració, implantació, seguiment, avaluació i creació d'estratègies de millora en l'àmbit de l'accés vascular dels pacients, amb una repercussió directa en la seva seguretat clínica.

A l'estudi s'han inclòs els pacients no crítics ingressats a l'Hospital del Mar que durant els anys 2018 i 2019 van necessitar nutrició parenteral total, amb un total de 525 catèters. S'ha tingut en compte l'ús dels dispositius venosos (d'inserció central respecte a inserció perifèrica) i les complicacions derivades d'aquest ús, posant especial èmfasi en les bacterièmies i les trombosis. Els resultats posen de manifest que el cost dels catèters d'inserció perifèrica, quan són implantats a peu de llit, a la mateixa habitació del pacient per infermeres expertes en accessos vasculars, són molt inferiors que els catèters venosos centrals, que requereixen l'ús de quiròfans o unitats de crítics i són implantats per professionals mèdics. Per altra banda, no s'han trobat diferències estadísticament significatives en la incidència de complicacions, tot i que els resultats suggereixen una menor taxa de bacterièmia amb els catèters d'inserció perifèrica, així com una durada més perllongada.

Per tant, l'estudi dona suport a la substitució dels catèters venosos d'inserció central per catèters d'inserció perifèrica en pacients que necessitin nutrició parenteral total si són implantats per equips d'infermeres expertes.

 

Article de referència:

Comas M, Domingo L, Jansana A, Lafuente E, Civit A, García-Pérez L, Lasso de la Vega C, Cots F, Sala M, Castells X. Cost-effectiveness Analysis of Peripherally Inserted Central Catheters Versus Central Venous Catheters for in-Hospital Parenteral Nutrition. J Patient Saf. 2022 Oct 1;18(7):e1109-e1115. doi: 10.1097/PTS.0000000000001028. Epub 2022 May 19. PMID: 35587883.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat