Notícies

3 d'octubre de 2022 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar posa en marxa un nou equip d’última generació de diagnòstic per Tomografia per Emissió de Positrons (PET-TC)

L’Hospital del Mar posa en marxa un nou equip d’última generació de diagnòstic per Tomografia per Emissió de Positrons (PET-TC)

L'equip permetrà disposar d'una de les eines més avançades en el diagnòstic del càncer i malalties neurològiques i inflamatòries. Per mitjà de radiofàrmacs, permet visualitzar i analitzar alteracions metabòliques relacionades amb aquestes patologies. Estarà instal·lat al costat de l'Institut de Radiofarmàcia de Barcelona, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, on es generen els radiotraçadors que s'utilitzen al PET. Això permetrà disposar de l'única instal·lació que integra un ciclotró i un PET-TC a Catalunya. La posada en marxa d'aquest equip forma part del nou Hub Diagnòstic de l'Hospital del Mar integrat a la Xarxa dibi de diagnòstic biomèdic i per la imatge. Es tracta d'un projecte que té com a objectiu oferir una atenció integral als pacients i potenciar la capacitat diagnòstica i de tractament de les dues institucions.

El Hub Diagnòstic de l'Hospital del Mar, integrat a la Xarxa dibi de diagnòstic biomèdic i per la imatge, acaba de posar en marxa un equip híbrid de Tomografia per Emissió de Positrons amb Tomografia Computacional (PET-TC) d'última generació per al diagnòstic i seguiment de diverses patologies. Aquest equip permetrà ampliar l'àrea de diagnòstic per la imatge, oferint als professionals una eina de gran potència en el camp de l'oncologia, la neurologia i les malalties inflamatòries i infeccioses. El nou PET-TC, a més, s'ha instal·lat al costat de l'Institut de Radiofarmàcia de Barcelona, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, on hi ha un dels dos ciclotrons de Catalunya, on es produeixen els radiofàrmacs utilitzats en aquests procediments, i és l'únic integrat a un centre de diagnòstic.

Nou_PET

El nou equip

El projecte s'inscriu dins el nou Hub Diagnòstic de l'Hospital del Mar, integrat a la Xarxa dibi, amb l'objectiu d'oferir als pacients una atenció integral, potenciant les àrees de Diagnòstic Biomèdic, per la Imatge i Medicina Nuclear, posant a disposició dels professionals sanitaris les eines diagnòstiques més avançades. Com explica el Dr. José Maria Maiques, cap del Servei de Radiologia, la incorporació d'equips com el PET-TC, és un pas més en aquesta personalització i individualització del tractament. "Estem treballant amb el càncer o la patologia que pateix un pacient concret, que respon de forma diferent als tractaments. Seleccionar de forma correcta el tractament adient per a cada cas és positiu per al malalt i és extremadament cost-efectiu", afegeix.

L'equip està dotat de les últimes eines d'adquisició i processament d'imatges, incloses aplicacions d'intel·ligència artificial, amb la qual cosa permet obtenir múltiples paràmetres d'utilitat per als professionals sanitaris, amb àmplies aplicacions tant en l'assistència sanitària com en la recerca mèdica.

 

Analitzar les alteracions metabòliques de les diferents malalties

La Tomografia per Emissió de Positrons és una potent eina utilitzada en processos de terciarisme, sobretot en oncologia. Els diferents radiofàrmacs que s'hi fan servir, injectats als pacients, permeten visualitzar de forma molt sensible i específica, alteracions metabòliques de les cèl·lules i teixits afectats per una patologia concreta. D'aquesta manera, com explica el Dr. Emili Martínez, responsable de la Unitat de Medicina Nuclear, "es poden identificar processos concrets que indiquen l'existència de cèl·lules canceroses. L'isòtop, part del radiofàrmac, emet positrons, que es detecten pel tomògraf i permeten identificar i localitzar aquests processos".

L'equip que es posa en marxa és híbrid i integra una Tomografia Computacional (TC), que permet obtenir una imatge híbrida, metabòlica i morfològica, que facilita la localització anatòmica de la malaltia. Tot plegat, reduint al màxim la dosis de radiació que rep el pacient. Aquesta nova eina ofereix l'oportunitat d'oferir un diagnòstic més precoç i acurat, que permetrà un tractament més personalitzat, en els camps de l'oncologia, l'hematologia, la neurologia i les malalties infeccioses i inflamatòries.

 

Potenciar també la recerca

El fet de disposar del PET-TC a les instal·lacions de l'Hospital del Mar permetrà estalviar desplaçaments als pacients, que fins ara s'havien de desplaçar a altres centres per sotmetre's a aquestes proves. Això permetrà superar el miler de proves realitzades el passat any 2021. En total, la inversió necessària per a la instal·lació i posada en funcionament de l'equip ha estat al voltant de dos milions d'euros.

"La nova instal·lació és l'única de Catalunya que integra un ciclotró productor de radiofàrmacs amb un equip tecnològic i humà expert en estudis PET-TC, i és una gran oportunitat pel desenvolupament clínic del diagnòstic per la imatge", explica el Dr. Pedro Plaza, cap de Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital del Mar. A la vegada, "obre un immens escenari d'oportunitats en l'àmbit de la recerca biomèdica". El ciclotró facilitarà disposar de radiofàrmacs de nova generació, que permetran assajos clínics innovadors, només a l'abast d'aquest equip a Catalunya.

 

Dibi, xarxa de diagnòstic biomèdic i per la imatge

Dibi és una xarxa pública de serveis integrats de diagnòstic biomèdic, que inclou les àrees d'Anatomia Patològica, Anàlisis Clíniques i de Diagnòstic per la Imatge. Té com a objectiu prestar serveis a hospitals i centres de salut, utilitzant el coneixement i expertesa dels seus professionals i l'ús de les tecnologies i metodologies més innovadores. De forma integrada, s'avança en la predicció i la precisió diagnòstica, cercant la personalització de l'abordatge de cada pacient.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat