Notícies

15 de setembre de 2022 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar és pioner a l’Estat en el monitoratge a distància de pacients amb epilèpsia

L’Hospital del Mar és pioner a l’Estat en el monitoratge a distància de pacients amb epilèpsia

És el primer centre del sud d'Europa que utilitza un sistema de Holter cerebral mitjançant elèctrodes implantats al cap dels pacients per controlar les crisis epilèptiques que pateixen. Es tracta d'un sistema d'utilització simple que informa a l'equip mèdic en temps real i a distància, sense necessitat de desplaçaments l'hospital, de les crisis que pateix el pacient durant les 24 hores del dia. Això pot permetre adaptar els tractaments a la seva realitat i millorar la seva qualitat de vida. Això permet als metges prendre decisions sobre el seguiment i maneig dels malalts amb informació més acurada. Diversos estudis demostren que molts pacients no sempre són capaços de percebre totes les crisis que pateixen.

La Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar és la primera de l'Estat i la primera del sud d'Europa que fa servir un sistema de monitoratge continu amb Holter electroencefalogràfic i a distància, dels seus pacients. Es tracta d'un petit sensor subcutani que registra les crisis epilèptiques que pateixen i que permet a l'equip mèdic tenir un control de les crisis en línia, sense necessitat que el malalt es desplaci a l'hospital. Així, poden tenir una informació més acurada del seu estat i del nombre de crisis i prendre decisions més acurades sobre el seu seguiment i tractament.

Rodrigo_Rocamora

El Dr. Rodrigo Rocamora amb l’equip

La primera intervenció d'aquest tipus es va fer el passat 1 de juny a una pacient de 52 anys i que en fa més de vint que pateix epilèpsia. El sistema es basa en la implantació d'un sensor sota la pell del cap de la persona afectada, a la zona on tenen el seu origen les crisis epilèptiques. Es tracta d'una intervenció senzilla, d'uns vint minuts i que es realitza amb anestèsia local per part del Servei de Neurocirurgia. Per ara només s'utilitza amb persones que pateixen epilèpsia resistent al tractament farmacològic i que, o bé viuen soles i no poden registrar el nombre real de crisis que pateixen, o que quan es produeixen no venen acompanyades de símptomes evidents i els hi passen desapercebudes.

Control_distància_epilèpsia

Detall de l’equip

"Aquest sistema arriba per canviar les regles del joc", explica el Dr. Rodrigo Rocamora, cap de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar. Fins ara, l'equip mèdic es basava en una informació a vegades poc contrastada per prendre decisions mèdiques o diagnòstiques en relació amb aquests pacients. L'evidència científica demostra que el que alguns pacients identifiquen com a crisis no ho són i que les veritables crisis poden quedar sense registrar. Ara, la informació facilitada pel nou dispositiu "ens permetrà tenir un registre precís de la càrrega de crisis que està tenint el pacient i pot tenir implicacions diagnòstiques i terapèutiques", apunta el Dr. Rocamora.

 

Informació al núvol

L'elèctrode que s'implanta al pacient disposa d'un receptor que transmet la informació de l'activitat elèctrica cerebral recollida a un dispositiu de format reduït que porta el pacient. D'aquí, les dades es traslladen al núvol a través d'una tauleta electrònica que, per via sense fils, transmet les dades a l'Hospital del Mar. Una vegada el procés s'enllesteix, de forma automàtica i sense gairebé participació del malalt, l'equip mèdic pot consultar tota la informació des de l'hospital. Així tenen "un registre continuat de les crisis durant més d'un any", destaca el màxim responsable de la Unitat d'Epilèpsia, i poden prendre decisions sobre el tractament més adequat per a l'evolució del pacient o optar per un abordatge quirúrgic de la patologia. "Són sistemes de xips implantats al cap del pacient que ens donaran informació continuada d'una malaltia que es manifesta a través de crisis epilèptiques de forma constant", afegeix el Dr. Rocamora. D'aquesta manera, s'incrementa el volum d'informació per prendre decisions sobre el millor tractament per als malalts i s'incrementa tant la seguretat del seguiment com la seva qualitat de vida.

El sistema l'ha dissenyat l'empresa danesa UNEEG Medical, que ha escollit l'Hospital del Mar per la seva reconeguda expertesa en aquest camp.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat